Hiroshimasta ja Nagasakista sukupolvien surma

Hibakushan arjessa atomipommi on aina läsnä.

Suomeen saapui tänään joukko japanilaisia. Heidät tunnetaan maailmalla hibakushina eli atomipommista selvinneinä. Sairaalakierre ja kemoterapia ovat kuitenkin kaikkien arkea, jotka altistuiva kohta 70-vuotta sitten Yhdysvaltain atomipommeille Nagasakissa ja Hiroshimassa.

Helsingin Rauhanasemalla soi Sakura, kun japanilaiset ydinaseita vastustavat hibakushat virittivät tervetuliaislaulun. Kaikki vieraat olivat joutuneet tragediaan 3-16-vuotiaina lapsina.

Takana on kymmeniä vuosia sairastelua ja jo useampi radiaktiivisen säteilyn aiheuttama syöpä. 

Rouva Shizuko Mitamura kertoo pommituksen palaavan mieleen pävittäin. Hän sai säteilyannoksen 3-vuotiaana Nagasakissa. Vain muutamia vuosia sitten hän hautasi oman tyttärensä. 

"Hän kuoli 39-vuotiaana syöpään. Tämä on edelleen vaikea asia, mutta haluan kertoa siitä. Että ydinaseet kiellettäisiin kokonaan."

Herra Soh Horie altistui säteilylle nelivuotiaana. Hän muistaa tapahtumasta palaneet lapset, jotka hakivat suojaa perheen talosta.

"Todella surullinen muisto. Isäni tuotiin kotiin aika pienessä valkoisessa laatikossa noin kuukausi tapahtuman jälkeen."

Huumorilla hän on selättänyt omat sairautensa, mutta kokee tärkeäksi matkustaa edelleen kertomassa rauhan tärkeydestä. Matkaa taitetaan meritse Rauhanlaivalla, joka seilaa satamasta satamaan reilun kolmen kuukauden ajan ja palaa Japaniin elokuussa.



Lue myös:

    Uusimmat