Mainos

"Hirnuva maailmanloppu" - Paasilinnan uutuus julki

Kirjailija Arto Paasilinnankiintymys suomenhevosiin ulottuu jo 50-luvulle, jolloin hän nuorena miehenä työskenteli savotoilla. Suomenhevonen onkin pääosassa Paasilinnan uutuudessa Hirnuva maailmanloppu, joka julkistettiin tänään Helsingissä.


Paasilinnan vuosittaisen uutuuskirjan julkistaminen kuuluu meillä jo syksyn kirjalliseen perinteeseen. Näin on nytkin jälleen polkaistu vauhtiin kirjakausi, joka huipentuu Finlandia-voittajan nimeämiseen vuoden lopulla. Kirjan julkistamisen oheisohjelma oli sekin hevospainotteista. Muusikko Pedro Hietanen viritti harmonikallaan kutsuvieraat tunnelmaan. Tilaisuudessa nähtiin myös Paasilinnan kotivideo puusavotalta Siuntiosta kirjailijan tiluksilta. Isännän ja vieraiden lisäksi tähtenä esiintyi kylmäverinen suomenhevonen tamma Hiluska. Paasilinnan romaanin yhtenä tähtenä ei ole kuitenkaan Hiluska vaan Huru-Aaroni, joka isäntänsä järkytykseksi alkaa puhua. Isäntä ei shokista tokene, vaan myy hevosensa hevosjalostaja Ossi Huikkolalle. Tästä alkaa tarina kuinka varsoista koulutetaan puhujia. Kirjailija tarkastelee romaanissaan maailmaa ja sen elämää sekä hevosen että ihmisen silmin. Lukijansa hän kuljettaa hevoskyydillä viisikymmenluvulta meidän päiviimme. Metakkaa riittää ja täyttä laukkaa mennään välillä.

Lukijoiden kestosuosikki

Paasilinna kuuluu kotimaisen lukijakunnan suosikkeihin. Hänen teoksensa komeilevat kirjalistojen kärjessä ja niistä on tehty näytelmiä ja elokuvia. Tänä kesänä on kuvattu elokuvaa Hurmaava joukkoitsemurha, jossa nähdään koko joukko nimekkäitä näyttelijöitä. Eversti Kemppaisena on Heikki Kinnunen ja liikemies Rellosena Tom Pöysti. Kustantajan WSOY:n kirjallinen johtaja Jorma Kaimio paljasti julkistamistilaisuudessa, että Paasilinnan fan-kerhoa ollaan myös perustamassa Ruotsiin. Suomessa on reilun vuoden toiminut Arto Paasilinna seura, joka mm. ylläpitää kirjailijan kotisivuja Internetissä. Kaimio myös kertoi, että Jäniksen vuosi on Italiassa yltänyt jo kymmenenteen painokseensa ja Ulvova mylläri yhdeksänteen. Ranskassa ja Saksassa Paasilinna on saavuttanut vankan lukijakuntansa. Viime syksyn menestys romaani Hirttämättömien lurjusten yrttitarha sai meillä 150 000 ostajaa. Vaikka Paasilinnan uutuuden nimenä onkin Hirnuva maailmanloppu Kaimio ei usko maailmanlopun koskevan suomenhevosia. Loppu uhkaa pikemminkin ihmisiä. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.