Mainos

Hintojen nousu rokottaa pienituloisia perheitä

Hintojen nousu vähentää erityisesti pienituloisten perheiden reaalituloja. Bensiinin, ruuan ja korkojen nousu näkyy myös jo keskituloisten elämässä. Kansaneläkelaitoksen tutkijan Pertti Honkasen mukaan perheiden keskimääräinen asuntolaina on kasvanut Suomessa viime vuosina voimakkaasti.

- Toisen vanhemman palkkatulot menevät kokonaisuudessaan asumiskustannuksiin. Lainan korkoa ei kuitenkaan päivittäin seurailla, kertoo nelihenkisen perheen äiti Irina Havinmaa.

Korkojen noususta huolimatta asuntolainakanta on kasvanut viime aikoina Suomessa ripeästi. Vuonna 2005 se oli 44 000 miljoonaa euroa, tänä vuonna jo 64 000 miljoonaa euroa.

Kotitalouksien keskimääräinen asuntolaina on noussut muutaman vuoden takaisesta noin 60 000 eurosta 80 000 euroon. Näin esimerkiksi prosenttiyksikön nousu viitekorossa tietää keskimääräiselle asuntolainaiselle 800 euron lisämenoa vuodessa.

- Osassa pienituloisista perheistä, jossa tulot muodostuvat esimerkiksi eläkkeistä, lapsilisistä, opintotuista, elatustuesta, tulot eivät pitkään aikaan seuraa tätä hintojen nousua, vaan siinä tapahtuu reaalitulojen vähentymistä, ainakin väliaikaisesti, sanoo Honkanen.

- Meilläkin on kahden vanhemman talous ja ollaan keskituloisia, ja kyllä se heijastuu jo meihinkin, saati sitten jos on yhden vanhemman perheitä, niin kyllä toimeentulo on aika tiukkaa, Havinmaa kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.