Mainos

Hinta jarruttaa laajakaistaisten nettiyhteyksien menekkiä

Nopeiden ADSL-laajakaistaliittymien osuus Internet-liittymien kokonaismäärästä on kasvanut noin kuuteen prosenttiin, ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä.

Mielenkiinto niitä kohtaan on kasvanut, kun saatavuus on parantunut ja hinnat halventuneet. Hinta on kuitenkin yhä iso laajakaistan leviämistä jarruttava tekijä. Kuluttajat eivät halua maksaa internet-liittymästä niin paljon kuin laajakaistapalvelut maksavat, vaan tyytyvät halvempiin modeemi- ja ISDN-yhteyksiin.

Selvityksen mukaan noin puolella Suomen kotitalouksista on nyt halutessaan mahdollisuus hankkia puhelinlinjoja pitkin kytkettävä ADSL-nettiyhteys. Laajakaistayhteyksiä tarjotaan myös kaapelimodeemi- ja WLAN-tekniikoilla, mutta ADSL:n saatavuus on selvästi paras.

Lääni- tai maakuntakohtaisia eroja palvelujen saatavuudessa ei juuri ole, vaan tarjonta riippuu lähinnä paikkakunnan asukasmäärästä ja -tiheydestä. Haja-asutusalueilla palvelujen tarjonta ei välttämättä ole liiketaloudellisesti kannattavaa, sillä reuna-alueilla asiakaskohtaiset kustannukset nousevat ja operaattoreiden hyöty laskee.

Maan eri osissa hinnat vaihtelivat selvästi siten, että halvinta on Pohjanmaan, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Kaapelitelevisioverkossa toimiva kaapelimodeemipalvelu on saatavilla vasta noin kolmellakymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Langattomaan lähiverkkoon perustuvan WLAN-palvelun saatavuus on vielä heikko.

Hinnat laskeneet vasta yli viidenneksen

ADSL-palvelujen hinnat ovat kahdessa vuodessa tulleet reilusti alaspäin. Liittymien avausmaksut ovat laskeneet syksystä 2000 yli 80 eurolla niin, että keskimääräinen avausmaksu on nyt 166 euroa. Se on yhä selvästi korkeampi kuin kaapelimodeemi- ja WLAN-palvelujen avausmaksut, jotka ovat pysyneet lähes ennallaan.

ADSL:n kuukausimaksut vaihtelevat nopeusluokittain. 256 ja 512 kilobitin nopeusluokissa hinnat ovat kahdessa vuodessa halventuneet 20-25 prosenttia. Yhden megabitin yhteyksien hinnat ovat halventuneet 23 prosenttia niin, että keskimääräinen kuukausimaksu on nyt 125 euroa. Kahden megabitin ADSL-palvelun hinta on selvästi korkeampi, sen hinta on tällä hetkellä 170 euroa ja hinta tuntuu selvityksen mukaan olevan vain lievässä laskussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.