Hiihtolomalainen – näin säästät lapsesi turhilta haavereilta

Pulkkamäki on yksi tapa viettää talvipäivää, mutta harva tulee ajatelleeksi, että siellä voi sattua tapaturmia siinä missä laskettelurinteessäkin. Paras keino tapaturmien välttämiseen on niiden ennaltaehkäiseminen sekä maltin mukana pitäminen. Omat vakuutusasiat kannattaa myös tarkistaa ennen mäkeen lähtöä.

Talviurheilulajit ovat mieluisia ulkopuuhia. Perinteiseen pulkkamäkeen pitää päästä vähintään kerran talvessa. Pulkkamäessä sattuu vahinkoja silloin tällöin, tosin vähemmän kuin muissa talviurheilulajeissa.

– Koska pulkkamäessä viihtyvät yleensä perheen pienimmät, joiden luut ja jänteet ovat joustavia, sattuu tapaturmia vähemmän. Siellä vahingot ovat pääosin ranne-, solisluu- ja häntäluun murtumia. Huomattavasti enemmän onnettomuuksia sattuu kuitenkin laskettelijoille ja lumilautailijoille, sanoo palveluneuvoja Suvi Sirviö Henki-Tapiolan korvauspalveluista.

Laskettelurinteessä sen sijaan vauhdin ja painon vuoksi liike-energia on suurempi, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä. Kaatuessa raajat voivat vääntyä, ja polvi- sekä olkapäävammat ovat tyypillisesti laskettelijoiden kiusana.

– Isommat vammat vaativat aina tarkempia tutkimuksia ja usein myös leikkaushoitoa. Niiden hoitaminen voi tulla kalliiksi, sillä yksityisessä lääkärikeskuksessa leikkaukset maksavat yleensä useita tuhansia euroja.

Tarkista mäki ja ohjeista lapsia

Parhaat keinot vammojen välttämiseen ovat niiden ennaltaehkäiseminen sekä maltin mielessä pitäminen. Lapset unohtavat leikeissään helposti toisten ihmisten huomioimisen, joten aikuisilla on vastuu turvallisuudesta.

– Mäki kannattaa tarkistaa ennen ensimmäistä laskua vähintään silmämääräisesti. Lumen alla saattaa olla kiviä, ja pahimmat töyssyt voivat aiheuttaa onnettomuuden. Ja totta kai vanhempien tulisi ohjeistaa lapsia mäenlaskun liikennesäännöistä. Mäessä kuin mäessä perussääntö on, että ylhäältä ja takaa tuleva väistää ja pienempiä varotaan, Sirviö toteaa.

Ennen rinteeseen menoa kannattaa tarkistaa laskettelu- tai lumilautailuvarusteiden kunto. Rinteissä sattuvat päävammat ovat vakavimpia ja kohtalokkaimpia tapaturmia, joita mäessä voi sattua. Kypärän käyttäminen ehkäisee suurimman osan niistä.

– Tietysti myös laskettavat mäet ja omat taidot kannattaa suhteuttaa toisiinsa, Sirviö toteaa.

Kännykän kuuluvuus voi kadota syrjäisemmällä ladulla

Jos rinne latu tai pulkkamäki sijaitsee syrjäisellä paikalla, kännykässä ei välttämättä riitä kuuluvuusverkkoa. Vieraammille alueille ei kannata lähteä yksin, sillä tapaturman sattuessa avunsaanti voi olla hankalaa. Jos jotakin sattuu, voi vieraspaikkakuntalainen joutua lähtemään ensiavun jälkeen omaan terveyskeskukseensa paikattavaksi.

– Jokainen Suomessa saa ensiavun, mutta välttämättä julkiselle puolelle ei noin vain pääsekään hoitoon. Matkustaja- ja tapaturmavakuutus kattavat yksityisellä puolella annettavan hoidon. Kannattaakin tarkistaa omasta vakuutuksesta, miten paljon se korvaa tapaturman hoitoa.

Yleisesti tapaturmavakuutus korvaa taloudelliset menetykset eli hoitokulut, lääkkeet sekä kohtuulliset matkakulut tutkimuksiin ja hoitoihin. Matkustajavakuutus kattaa myös matkan keskeytymisestä aiheutuneita kuluja.

– Potilaan pitää muistaa säästää kaikki kuitit ja lisäksi tehdä vahinkoilmoitus, mikä onnistuu esimerkiksi verkossa, kertoo Sirviö.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat