Hiihtokeskuksilla hyvin varovaiset arviot tulevasta – kalenterikin hankaloittaa kautta

Hiihtokeskusten odotukset tulevalle laskettelukaudelle ovat hyvin varovaiset. Kävijämäärien arvellaan olevan viime vuoden tasoa, vaikka parempaa toivotaan.

Näin arvioitiin Suomen suurimmista hiihtokeskuksista, kun STT kysyi odotuksia alkavalle talvelle.  

Pitkään jatkunut lämmin syksy voi lykätä avajaisia. Useimmat pohjoisen hiihtokeskukset ovat suunnitelleet avajaisia vasta marras-joulukuuksi. Toistaiseksi vain Rukalla Kuusamossa on saatu lumetetuksi yksi rinne parisen viikkoa sitten. Luonnonlunta on tuskin väriksi.  

Yli puolet laskettelukeskusten markkinaosuudesta kerää neljä suurinta eli Levi, Ruka, Ylläs ja Tahko. Hissilippuja myytiin viime vuonna yli 50 miljoonalla. Viime talvena ulkomaisia kävijöitä karsi Venäjän taloustilanne.  

– Odotuksia on kansainvälisten matkailijoiden määrän kasvamisesta Englannista ja Hollannista. Odotamme myös kotimaan matkailun kasvavan edelleen, sanoo Rukan rinnepäällikkö Matti Parviainen. 

Hänen mukaansa kalenteri on hyvin hankala tulevalle kaudelle. Esimerkiksi juhlapyhät sattuvat viikonlopuille. Positiivista on karkausvuosi, jona saadaan yksi päivä lisää.  

Laskettelulippujen hinnoissa hiihtokeskusten välillä ei ole oleellisia eroja. Aikuisten päivälippu vaihtelee 40 euron molemmin puolin, ja lapsilla se on noin kympin halvempi.

Muutaman euron halvemmalla laskettelee hiljaisen alkusesongin aikaan. Välinepaketin eli monot, sukset ja sauvat saa vuokratuksi reilulla kolmellakympillä.  

Lue myös:

    Uusimmat