Mainos

Hiihtokäräjillä outo ristiriita: Kuka soitti epo-tilauksen?

STT-hiihtodopingkäräjillä kuultiin tänään lääkäriä, joka todistajan asemassa väitti hankkineensa epo-hormonia ex-hiihtäjä Jari Isometsälle. Isometsä on itse todistajana kiistänyt käyttäneensä kiellettyjä aineita uransa aikana.

- Isometsälle on tätä epoa hommattu ja hommaajana olen minä! En muista hommanneeni kellekään muulle, hän vakuutti asianajajien tentatessa.

Torniolaislääkäri Pekka Koposen mukaan hän ei koskaan tilannut aineita ennakkoon, vaan kävi ainoassa noutamassa apteekissa valmiina olleet suuret lääkeainemäärät itselleen kirjatulla reseptillä. Tämän jälkeen hän kertomansa mukaan ojensi epo-pakkauksen Isometsälle henkilökohtaisesti. Kertoja oli kaikkiaan kolme, joista ensimmäinen ja kolmas tapahtuivat Kemissä.

Kemiläisen Yliopiston apteekin proviisori vahvisti oikeudessa lääkärin todella hakeneen poikkeuksellisen tilauksen apteekista vuosien 1996-1999 välisenä aikana. Proviisorin mukaan lääkäri oli kuitenkin soittanut tilauksen ennen noutoa.

Kallista epoa

Proviisori oli vakuuttunut siitä, että lääketilauksen soittaja oli tuttu torniolaislääkäri Pekka Koponen. Hän on asioinut Koposen kanssa useasti vuosien varrella ja tunsi hänen puhetyylinsä. Puheluita oli kaikkiaan kaksi: ensimmäisessä puhelussa tiedusteltiin lääkkeiden pakkauskokoa ja hintaa. Varsinainen tilaus tehtiin toisessa puhelussa.

- Pekka Koponen muotoili tilauksen sillä tavalla, että hän halusi lääkettä tietyn yksikkömäärän. Hän halusi kymmenentuhatta yksikköä.

Kyseessä oli valtava määrä kallista lääkeainetta. Erä maksoi lopulta 11 000 markkaa. Lääkäri maksoi summan käteisellä.

Lääkäri Pekka Koponen puolestaan omassa todistajanlausunnossaan vakuutti, ettei soittanut varauspuhelua. Häneltä tentattiinkin, olisiko joku muu voinut soittaa puhelun hänen nimissään, mutta siihen hän ei osannut antaa vastausta.

Epäselvyyttä oli myös muissa yksityiskohdissa, muun muassa siitä, miten paljon erä maksoi ja saiko hän vaihtorahaa. Erityisesti Leppävuoren puolustaja Korhonen totesikin aamupäivän istunnon jälkeen, ettei todistajanlausunnoilla ole mitään arvoa.

Syyttäjä ei todistajanlausuntojen luotettavuutta halunnut vielä arvioida. Hän huomautti, että lopullisen arvion tekee oikeus.

Henkilökunta ärsyyntyi

Proviisori kertoi, että Koponen oli tilannut myöhemmin myös toisen epo-erän, mutta hän ei itse ollut sitä paikalla luovuttamassa tai tilaamassa.

Proviisorin mukaan Koposen tekemät epo-tilaukset olivat herättäneet närää apteekin henkilökunnan keskuudessa. Henkilökunnalla oli aavistus, että epo-hormoniampullit menevät "tietylle henkilölle" doping-käyttöön.

- Henkilökuntaa selvästi ärsytti ja harmitti tämä tilanne. Apteekissa tuli sellainen tilanne, että apteekin vaitiolovelvollisuutta käytetään väärin.

Tietyn henkilön nimeä proviisori ei saanut kuitenkaan salissa mainita. Oikeuden puheenjohtaja kielsi tämän apteekin vaitiolovelvollisuuden nojalla.

Syyttäjä ei osannut vielä arvioida, seuraako prosessista Jari Isometsän todistajanlausuntoa koskeva rikostutkinta. Päätökset tehdään mahdollisesti vasta käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

Toinenkin todistaja vahvisti

Myös toisen oikeudessa tänään kuullun apteekkarin mukaan Pekka Koponen ainakin tiedusteli epo-eristä. Soitto, johon hän itse vastasi, tapahtui hänen arvionsa mukaan vuoden 1996 aikoihin.

Myös hän kertoi tuntevansa lääkäri Koposen äänen hyvin ja tunnistaneensa sen luurin toisessa päässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.