Mainos

Isometsä syytti oikeudessa syyttäjää mediapelistä

Dopingista epäiltyä Ex-hiihtäjä Jari Isometsää kuultiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa osin suljetuin ovin. Julkisessa osuudessa Isometsä ei halunnut ottaa kantaa omiin hemoglobiiniarvoihinsa.

–Koen, että minun tänne kutsumisessa on kyse populismista. Syyttäjä tarjoaa lehdistölle ilmaisia lounaita.

–En halua osallistua tähän mediapeliin, Isometsä sanoi syyksi vaatimukseen suljetusta käsittelystä.

Käräjätuomari Maritta Pakarinen tivasi tarkemmin perustetta, koska tuollainen ei olisi kelvannut syyksi salaiseen käsittelyyn, jolloin Isometsä lopulta totesi niiden olevan hänen mielestään terveystietoja.

Yleisö poistettiin salista, kun siellä käsiteltiin veriarvoja. Samoja asioita on kuitenkin käsitelty julkisessa poliisitutkintapöytäkirjassa.

Epo ainoa selitys

Oikeudessa aiemmin kuultu entinen hiihdon päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö on todennut, että suomalaisten huippuhiihtäjien korkeita veriarvoja ei selittänyt muu kuin epon käyttö.

Isometsä kertoi poliisikuulustelussa, että hänen normaali veriarvonsa oli 170:n luokkaa. Korotukset 180-190 -tasolle olivat tulleet korkean paikan harjoittelusta. Isometsän mukaan hänen veriarvonsa eivät kehittyneet Kyrön mainitsemaa kahtakymmentä prosenttia.

Poliisikuulustelussa Isometsä arveli, että suomalainen maajoukkue hiihtäjä pystyisi käyttämään kasvu- tai epohormonia siten, etteivät muut urheilijat tietäisi siitä.

–Kyllä pystyy. Joukkue on vuositasolla noin 150 vrk yhdessä, joten tämän ajan ulkopuolella on mahdollista tehdä mitä vain. Leireillä urheilijat käyvät porukalla lenkeillä jne., mutta myös tuolloin urheilijoilla on omaa aikaa.

Nesteytyksiä lukuisia

Isometsä kertoi oikeudessa, että häntä on nesteytetty kisoissa lukuisia kertoja ennen ja jälkeen kisojen. Isometsä sanoi, että kilpailua edeltävä nesteytys alkoi noin 1997.

–Koko ajan yritetään olla parempia. Kyse oli nestetasapainosta ja siitä, ettei haluttu leikkiä hemoglobiinirajojen kanssa. Kun hemoglobiiniraja tuli, se oliksi 185. Olisiko ollut vuonna 2000, kun raja laskettiin 175:een, niin sitten piti olla tarkkana.

Syyttäjä tivasi Lahden MM-kisoista ja nesteytyksen tarpeellisuudesta ennen 15 kilometrin matkaa. Syyttäjä epäili, ettei nestehukka olisi lyhyellä matkalla suuri.

–Jos kisoja on paljon, niin nesteytys on tarpeen. Tarkoituksenani oli hiihtää kaikki matkat.

Isometsän käsityksen mukaan kyse ei ollut vain hemoglobiiniarvojen alentamisesta.

Isometsä ei osannut sanoa miksi hemoglobiiniarvot nousivat maastohiihdossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.