HIFK-järkäleen mittavaa pelikieltoa yritettiin kumota kabinetissa – muistatko tämän holtittoman taklauksen?

Johan Motin jäähy 20 minuuttia 3:08
Tästä tilanteesta napsahti kuuden ottelun kakku – HIFK:n Johan Motin taklaa TPS:n Topias Haapasta päähän.

Helsingin IFK:n ruotsalaispuolustajan Johan Motinin saama kuuden ottelun pelikielto pysyy voimassa Urheilun oikeusturvalautakunnan hylättyä puolustajan vaatimuksen sen  kumoamiseksi. Motin sai pelikiellon taklattuaan SM-liigan seitsemännessä puolivälieräottelussa TPS:n Topias Haapasta päähän.

Katso kiistanalainen taklaus yllä olevalta videolta.

Motin sai tilanteesta 5 minuutin rangaistuksen niskan tai pään alueelle kohdistuvasta taklauksesta sekä pelirangaistuksen. Myöhemmin SM-liigan kurinpito langetti puolustajalle kuuden ottelun pelikiellon tilanteesta. Kurinpito katsoi Motinin teon neljän ottelun pelikiellon arvoiseksi ja kovensi tuomiota vielä kahdella ottelulla puolustajan aiemmin saaman pelikiellon vuoksi.

Motin ei sulattanut kurinpidon päätöstä ja valitti tapauksesta Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Motin vaati, että hänen pelikieltonsa kumotaan tai toissijaisesti sitä lyhennetään, tai että asia palautetaan takaisin kurinpidon käsittelyyn.

Perusteluissaan puolustaja toteaa taklauksen olleen normaali vartalotaklaus, joka osui ensin Haapasta olkapäähän ja vasta sitten tämän pään alueelle. Pelaajan mielestä tilanteessa ei ollut perustetta määrätä pelikieltoa, ja joka tapauksessa pelikielto oli SM-liigan kauden kurinpitokäytäntöön nähden "liian ankara ja muutenkin kohtuuton".

Oikeusturvalautakunta näki asian toisin. Perusteluissaan se toteaa videotallenteiden osoittavan, että Motinin taklaus osui valtaosin Haapasta päähän. Hyvissä ajoin tilanteen nähnyt Motin olisi voinut välttää pääkontaktin. Näin taklaus täytti päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkit. Pelikiellon pituutta pohtiessaan oikeusturvalautakunta totesi, ettei valituksessa ole onnistuttu näyttämään, että taklauksesta annettu pelikielto olisi vastoin sarjan vakiintunutta kurinpitokäytäntöä. Myös pelikiellon ankaroittaminen pelaajan historian vuoksi oli kurinpitosääntöjen mukaista.

Näin oikeusturvalautakunta päätyi hylkäämään Motinin valituksen.

Koska HIFK:n kausi päättyi kyseiseen otteluun, seuraa juuri HIFK:n kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen tehnyt Motin sivusta syksyllä alkavan kauden kuusi ensimmäistä ottelua.

Lue myös:

    Uusimmat