Herttuatar Meghan teki historiaa: rikkoi kuninkaallisten keskeistä perinnettä – raivo leimahti Britanniassa

Megxit puhuttaa yhä – paljastaako kohukirja syyn Harryn ja Meghanin hovista lähdölle? 8:03
Megxit puhuttaa yhä – paljastaako kohukirja syyn Harryn ja Meghanin hovista lähdölle?

Yhdysvaltoihin muuttaneen herttuatar Meghanin kerrotaan käyttäneen äänioikeuttaan Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Herttuatar Meghan ja prinssi Harry esiintyivät syksyllä historiallisella videolla, jolla he kannustivat ihmisiä äänestämään Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Kuninkaalliset velvollisuudet taakseen jättänyt Sussexin herttuapari muutti keväällä Britanniasta Meghanin kotikonnuille Yhdysvaltoihin. Herttuatar Meghan antoi videolla ymmärtää, että hän aikoo käyttää äänioikeuttaan marraskuun vaaleissa ja kannusti myös muita toimimaan samoin.

Daily Mail uutisoi tiistaina, että herttuatar olisikin äänestänyt hyvissä ajoin ennakkoon ja jännittää parhaillaan vaalitulosta Santa Barbarassa sijaitsevassa huvilassaan. Lähteiden mukaan herttuatar olisi todennäköisesti käyttänyt äänioikeuttaan myös siinä tapauksessa, että pariskunta olisi jäänyt Britanniaan.

– Meghan oli amerikkalainen jo kauan ennen kuin hänestä tuli kuninkaallinen. Hän ei olisi jättänyt äänestystä väliin mistään hinnasta, aivan sama, missä hyvänsä sitten asuikaan, nimetön lähde sanoi.

Myös prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lähipiiristä kerrotaan People-lehdelle, että pariskunta seuraa tiiviisti vaaleihin liittyviä tapahtumia.

– He ovat osoittaneet suurta kiinnostusta näihin vaaleihin ja olen varma, että he seuraavat tiiviisti, millainen tulos tulee olemaan, nimettömänä pysyvä ystävä kommentoi lehdelle.

Kyseessä on historiallinen teko, sillä kuninkaalliset ovat perinteisesti karttaneet sekaantumasta politiikkaan, eivätkä äänestä. Myös kruunusta rakkauden vuoksi luopuneen kuningas Edward VIII:n vaimo Wallis Simpson oli Yhdysvaltain kansalainen, mutta People-lehden mukaan tietoa siitä, äänestikö tämä koskaan, ei ole.

Daily Mailin mukaan herttuaparin video, jolla he kannustivat ihmisiä äänestämään, on herättänyt raivostusta Britanniassa. Video tulkittiin hienovaraiseksi vihjeeksi äänestää demokraattien ehdokasta Joe Bidenia.

Hovi pesi kätensä ja totesi, ettei pari hoida kuninkaallisia velvollisuuksia, joten lausunnot ovat yksityisiä. 

Lehdelle puhuneet kuninkaallisasiantuntijat sen sijaan linjasivat, että mikäli Meghan ja Harry tahtovat kommentoida Yhdysvaltain politiikkaa, heidän tulisi katkaista kytköksenä brittihoviin kokonaan.

– Prinssi Harryn sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin ja neuvot äänestää presidentti Trumpia vastaan ovat täysin hyväksymätöntä käytöstä kuninkaallisen perheen jäseneltä, aamu-tv-juontajana tunnettu Piers Morgan jyrisi.

Lue myös:

    Uusimmat