Herkuttele Amarulalla kevään ja kesän juhlissa

Amarula Cream valmistetaan Etelä-Afrikassa savannien mystisestä Marula-puun hedelmästä. Käsinpoimitut hedelmät käytetään ensin viiniksi, joka tislataan kahdesti. Kahden vuoden kypsymisen seurauksena valmistuneeseen likööriin sekoitetaan tuoretta kermaa, kunnes koostumus on täyteläisen pehmeä. Amarula sopii hyvin kevään ja kesän juhliin. Poimi mukaasi myös hauska jälkiruokavinkki.

Amarulaa valmistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1989 ja nyt se on Afrikan tunnetuin likööri. Marula-puu kasvaa Afrikan savanneilla, eikä sitä voi viljellä. Puu tuottaa noin luumun kokoisia ja muotoisia, kypsänä vaaleankeltaisia hedelmiä. Satoaikaan elefantit vaeltavat syömään Marulahedelmiä ja siksi puuta kutsutaan myös elefanttipuuksi. Etelä-Afrikassa paikalliset asukkaat keräävät hedelmät perinteisesti käsin - lähes 60 000 eteläafrikkalaista saa tästä elantonsa.

Kestävät yhteisöt ja tietoinen luonnonsuojelu ovatkin Amarulan 21.juhlavuoden kunniaksi perustaman Amarula Trust -rahaston iskulause. Rahaston avulla pyritään tukemaan luonnon- ja villieläinten suojelua sekä luomaan kestävää työllisyyttä. Amarulan valmistaja pitää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista myös satoajan ulkopuolella mm. järjestämällä koulutusta naisille, sekä tarjoamalla työtilaa ja raaka-aineita pienyrittäjille.

Amarula-likööri on väriltään vaaleanruskea, karamellisävyinen. Sen tuoksu on miellyttävän pähkinäinen, vaniljainen ja aavistuksen tamminen. Maku on pehmeän kermainen ja hedelmäisen raikas ja siitä voi marula-hedelmän aromien lisäksi löytää suklaata, vaniljaa, kahvia, sitrusta ja eksoottisia mausteita.

Mainio lahjaidea

Huhtikuun puolessa välissä Alkon tilausvalikoimaan saapuu uutuutena peltiseen lahjapakkaukseen pakattu Amarula 0,7l pullo. Amarula on herkullista sellaisenaan, jäiden kera tai kahvin avecina. Se soveltuu myös erilaisiin juomasekoituksiin sekä raaka-aineeksi leivonnaisiin ja jälkiruokiin tai jopa vaniljajäätelön kastikkeeksi.

KERMAINEN AMARULAKAKKU JUHLAPÖYTÄÄN

Kondiittori Oliver Krulla laati herkullisen reseptin kesän juhliin. Kakusta riittää 10-12 juhlijalle.

Kakkupohja:

120g Voita

1 dl Tomusokeria

¾ dl Sokeria

2 tl Leivinjauhetta

120g Tummaa suklaata (70%)

6 Keltuaista

6 Valkuaista

1 ½ dl Karkeaa vehnäjauhoa (voit myös

käyttää gluteenitonta jauhoa)

+ Ripaus suolaa

Täyte:

75 g Aprikoosihilloa

3 dl Kermaa

¾ dl Tomusokeria

1 dl Vaniljakiisseliä (valmista tai itse tehtyä)

½ dl Amarulaa kostutukseen

½ dl Amarulaa kakun päälle

Koristeluun:

80 g Suklaalastuja (+ koristeeksi syötäviä kukkia)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa jäähdytetty voisula ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää rikotut keltuaiset ja lopuksi sulatettu, jäähtynyt suklaa. Vatkaa valkuaiset, ripaus suolaa ja sokeri kovaksi vaahdoksi erillisessä kulhossa. Lisää sekoitus varovaisesti suklaa-voiseokseen, älä vatkaa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi seoksen joukkoon; sekoita hellävaraisesti.

Levitä seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan niin, että seos on paksumpi reunoilta ja ohuempi keskeltä; näin pohja kohoaa tasaisesti. Paista 175 asteessa noin tunnin ajan, tarkista kypsyys hammastikulla (paina tikku kakun keskelle; jos tikkuun ei ole poistettaessa tarttunut taikinaa, on kakku valmis). Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen täytteen lisäämistä. Voit nopeuttaa jäähtymistä pitämällä kakkua jääkaapissa tai pakastimessa ilman vuokaa.

Aseta jäähtynyt kakku takaisin vuokaan ja kostuta pohja Amarulalla - levitä päälle ohut kerros aprikoosihilloa. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää joukkoon siivilöity tomusokeri ja lopuksi vaniljakiisseli. Älä sekoita seosta liian kauan, jottei siihen muodostu paakkuja. Levitä kermavaahtoseos tasaisesti kakun päälle. Jäähdytä muutama tunti jääkaapissa ja lisää kermavaahdon päälle ohut kerros Amarulaa. Jäähdytä kakku mieluiten yön yli.

Ennen tarjoilua poista kakku vuoasta ja koristele reunat kermavaahdolla ja suklaalastuilla (joita voit valmistaa jääkaapissa kovettuneesta suklaasta juustohöylällä). Voit myös käyttää koristeluun syötäviä kukkia.

Tarjoile kakun seurana kahvia ja Amarulaa.

Reseptit: Amarulan kanssa yhteistyössä Oliver Krulla

Artikkelin tarjoaa: Amarula

Lue myös:

    Uusimmat