Herkutellaan tuoreilla sienillä talvellakin

Pelkkä syksy ei ole sienestyksen aikaa, sillä tuoreista sienistä pääsee nauttimaan myös talvella. Kauppojen vihannesosastoilta löytyy tuoreita herkku-, siitakesieniä ja ajoittain myös osterivinokkaita. Viljellyt sienet ovat mietoja ja ne korostavat muiden ruoka-aineiden makuja. Herkkusieni on viljeltyjen sienien kuningas, joka sopii monikäyttöisenä moneen ruokaan. Siitake maistuu herkkusientä enemmän syksyisille metsäsienille. Osterivinokkaan hienostunut makuvivahde sopii puolestaan hyvin yhteen esimerkiksi vaalean lihan tai merenantimien kanssa.

Suomalaiset ovat vielä melko tuoreita viljeltyjen sienien käyttäjiä. Meillä kasvatetut sienet ovat tulleet kauppoihin vasta 1980-luvun lopulla. Käyttö on kuitenkin tasaisesti kasvanut. Suomalainen syö vuosittain reilut 300 grammaa viljeltyjä sieniä, mikä vastaa paria 170 gramman vähittäismyyntierää. Tämä on vielä vähän verrattuna moniin muihin eurooppalaisiin kansoihin, jotka syövät viljeltyjä sieniä yli kilon henkilöä kohti vuodessa.

Makumatkalle Kaukoitään

Alkaneella viikolla vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää viljeltyjen sienten teemaviikkoa. Tuulahdus Kaukoidästä maistuu esimerkiksi kasvis-nuudelikeitossa, johon siitakkeet tuovat lihaista aromikkuutta. Siitakesienikeitto on varsin suosittu ruoka Kaukoidässä. Sen uskotaan ehkäisevän muun muassa flunssaa.

Sienikrepeissä maistuu puolestaan herkkusienien, sipulin ja yrttien salaliitto, joka taltuttaa nälän ja vie samalla kielen mennessään. Juustoinen sienikastike on pehmeänmakuinen ja sopii tarjottavaksi esimerkiksi perunan tai pastan kanssa.

Kohtele sieniä hellävaroin

Siitakkeet ovat suoraan käytettävissä sellaisenaan ruuanlaittoon. Herkkusienet on hyvä puhdistaa joko talouspaperilla tai pullasudilla niin, että mahdolliset roskat ja turve lähtevät pois. Jos sienen kanta on tummunut, se voidaan poistaa leikkaamalla, mutta muutoin sieniä ei tarvitse kuoria tai pestä. Sienet ovat herkkiä, joten niitä tulee kohdella ellävaroin niin kauppamatkalla kuin kotonakin.

Viljellyt sienet säilyvät ostohetken jälkeen jääkaappilämpötilassa (n. + 4 astetta) vajaan viikon. Sienet tulisi säilyttää aina peitettyinä, haihdutukselta suojattuina. Parhaiten ne säilyvät myyntirasiassa tai muussa astiassa esimerkiksi talouspaperilla peitettyinä. Täysin ilmatiiviissä pakkauksessa tai muovipussissa sienet pilaantuvat nopeasti, joten esimerkiksi irtomyynnistä ostetut sienet kannattaa vaihtaa muovipussista paperipussiin tai kannettomaan rasiaan, joka peitetään talouspaperilla. Vanhentuneet sienet tunnistaa liukkaasta ja tummuneesta pinnasta.

Herkkusienien viipalointi onnistuu helposti munaleikkurilla. Sieniä ei tarvitse pestä ennen ruuanlaittoa, mutta mahdollinen multa ja roskat kannattaa pyyhkiä pois esimerkiksi pullasudilla.Maukas nuudelikeitto siitakesienistä

Sienikrepit

8 kpl

Ohukaistaikina:3 kananmunaa 3,5 dl rasvatonta maitoa 2,5 dl hiivaleipäjauhoja 1/2 tl suolaa paistamiseen öljyä

Täyte: 2 sipulia 300 g herkkusieniä 1 suuri kesäkurpitsa 2 tl öljyä 150 g yrttituorejuustoa 1 tl timjamia suolaa mustapippuria

Tee ohukaistaikina turpoamaan. Riko kananmunat astiaan, vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito. Hienonna sipulit, viipaloi herkkusienet, kuori ja kuutioi kesäkurpitsa. Kuumenna pannulla öljy ja paista siinä sipulia. Lisää sienet ja hiukan myöhemmin kesäkurpitsa. Kääntele kasviksia hetki pannulla.

Sulata joukkoon tuorejuusto ja lisää mausteet. Laita uuni kuumenemaan 180 C lämpötilaan. Paista ohukaiset suurella paistinpannulla. Levitä niille täytettä, kääri rullalle ja laita uunin voideltuun kestävään vuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta ja pidä uunissa kunnes juusto on sulanut, noin 15 minuuttia.

Juustoinen sienikastike

4 annosta

1 porkkana 2 valkosipulinkynttä 1 sipuli 100 g siitakesieniä 2 tl öljyä 2 rkl vehnäjauhoja 3 dl vettä 1 rkl kasvisfondia tai 1/2 kasvisliemikuutiota 50 g viherpippurisulatejuustoa 1/2 tl sokeria

Suikaloi kuorittu porkkana, kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko sienet. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkanasuikaleet pannulle ja kuullota hetki kuumassa öljyssä. Lisää sipulit ja lopuksi sienet. Ripottele päälle vehnäjauho ja sekoita. Lisää vesi ja kasvisliemivalmiste.

Lisää kuutioitu sulatejuusto ja sokeri. Hauduta kastiketta viisi minuuttia. Tarjoa aterialla perunan tai pastan kanssa.

Mtv3-Kotimaiset Kasvikset

Lue myös:

    Uusimmat