Henna Virkkunen huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta: "Kyse on valtioterrorista"

Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä 4:02
MTV Uutisten katsaus Valko-Venäjän tilanteeseen elokuussa, kun mielenosoitukset olivat alkaneet vähän aikaa sitten.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on huolissaan Valko-Venäjän huonontuvasta tilanteesta, jossa on hänen mukaansa viitteitä kiihtyvästä ja systemaattisesta valtioterrorista.

Valko-Venäjältä muun muassa viikonlopun aikana tulleiden tietojen mukaan väkivalta mielenosoittajia ja demokratia-aktivisteja kohtaan on kiihtynyt. 

Aljaksandr Lukashenkalle uskolliset ONOM-joukot ovat jälleen käyttäneet silmitöntä väkivaltaa demokratialiikettä vastaan. Kyse on valtioterrorista, jossa pyritään alistamaan kansalaisliikehdintä väkivallalla ja pelottelulla, Virkkunen sanoo tiedotteessa. 

Virkkunen pitää eilistä EU:n ulkoministereiden päätöstä, joka mahdollistaa Lukashenkan lisääminen unionin pakotelistalle, oikeana. 

– Lukashenkan jättämistä listan ulkopuolelle perusteltiin halulla luoda EU:n tuella keskusteluyhteys Lukashenkan ja opposition välille. Tämä on hankalaa, jos Lukashenka itse on suoraan EU-pakotteiden kohteena, Virkkunen kertaa.

Virkkunen on huolissaan myös siitä, että Valko-Venäjän tilanne on väistynyt Suomessa julkisen keskustelun agendalta. Näin on hänen mukaansa tapahtunut myös monissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Väkivalta mielenosoittajia kohtaan kuitenkin jatkuu edelleen, eikä tilanne ole parantunut.

Lue myös:

    Uusimmat