Mainos

Helteisin kesän alku ainakin 50 vuoteen – jatkuuko helle?

Touko-kesäkuussa on ollut tähän mennessä jo 24 hellepäivää, mikä on suurin lukema ainakin 50 vuoteen. Itään ja pohjoiseen on luvassa hellettä vielä viikonloppuna ja ensi viikon alussakin. Sää viilenee viikon keskivaiheilla.

Touko-kesäkuusta on tulossa helteisin ainakin 50 vuoteen hellepäivien määrällä mitattuna. Toukokuussa hellettä eli yli 25 astetta oli jossain päin Suomea yhdeksänä päivänä, kesäkuussa hellepäiviä on ollut tämä päivä mukaan lukien jo 15.

MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa, että helteisiin päästään ainakin idässä myös tulevan viikonlopun molempina päivinä. Tällöin touko-kesäkuun hellepäivien määrä olisi jo 26.

Ilmatieteen laitoksen digitaaliset tilastot ulottuvat vuoteen 1961 asti. Tilastojen mukaan näin montaa hellepäivää ei ole ollut touko-kesäkuussa ainakaan tuon vuoden jälkeen.

– Koko maan hellepäivien lukumäärää tarkastelemalla hellepäiviä on ollut touko-kesäkuussa harvinaisen, jopa poikkeuksellisen paljon. Vuonna 1995 hellepäiviä oli koko touko-kesäkuussa 23 ja vuonna 1999 22 kappaletta, sanoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Tilastojen mukaan hellettä mitataan jossain päin Suomea touko-kesäkuussa keskimäärin yhtenätoista päivänä.

30 asteen lukemia tai sen yli olevia lämpötiloja on mitattu tänä vuonna virallisten tilastojen mukaan viitenä päivänä. Tämäkin sijoittuu kärkisijoille 50 vuoden touko-kesäkuun tilastoissa.

Ensi viikon keskivaiheilla viilenee

Viikonloppuna hellettä on idässä ja pohjoisessa, mutta myös ukkosia on liikkeellä. Länsi-Suomessa on viileämpää.

Alkuviikolla helteet jatkuvat Itä- ja Pohjois-Suomessa. Sade- ja ukkoskuuroja tulee monin paikoin. Viikon keskivaiheilla sää alkaa viiletä etelästä alkaen.

– Loppuviikon ennuste on vielä epävarma. On kuitenkin mahdollista, että viileneminen jää väliaikaiseksi, sanoo meteorologi Markus Mäntykannas.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka ja viikon sää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.