Metsään heitetyt grillihiilet aiheuttivat palon, paluuliikenteen ruuhkissa sattui yksi loukkaantuminen, palomiehillä useita kokkojen sammutustehtäviä ja säätä on saatu laidasta laitaan – MTV Uutiset seuraa juhannuksen viettoa

2:55
Juhannuksen juhlinta pitänyt viranomaiset kiireisinä

Keskikesän juhlaa on vietettu perinteisissä merkeissä. Suomalaiset ovat perinteisesti suunnanneet juhannuksen viettoon maaseudulle, mökeille ja vesien ääreen. Juhannusperinteisiin kuuluvat kokon polttaminen, saunominen ja juhannustaiat. Myöskään törttöilyiltä ei ole vältytty.

MTV Uutiset on seurannut juhannuksen tapahtumia tässä jutussa koko viikonlopun.

22.58 Päätämme juhannusviikonlopun seurannan tähän.

22.14 Päivystävä palopäällikkö Heikki Kervinen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa, että kertakäyttögrillien käyttö on kokkojen tapaan kiellettyjä metsäpalovaroitusten aikaan. 

21.07 Seinäjoella syttyi alkuillasta maastopalo, joka aiheutui metsään heitetyistä grillihiilistä. Metsää paloi noin 400 neliötä. Pelastuslaitos sai hälytyksen kello seitsemän jälkeen. Paloalue on rajattu, ja sammutustyöt jatkuvat. 

20:35 Pieni saunarakennus syttyi palamaan Pyhäjärvellä kello seitsemän jälkeen illalla. Saunarakennus tuhoutui palossa täysin, ja palo sytytti myös saunan ympäristöä palamaan. Pelastuslaitoksen mukaan palo uhkasi muita saaressa olevia rakennuksia, mutta palon leviäminen saatiin sammutettua. 

19.05 Juhannuksen 2019 sää jää muistiin vaihtelevuudestaan. Suomen säässä on viikonloppuna nähty myrskyjä, aurinkoa ja ukkoskuuroja.

Juhannuksen lämpöennätys, 28,5 astetta, koettiin perjantaina Varkaudessa ja Siilinjärvellä, kertoo Ilmatieteen laitos. Viime yönä Muoniossa mittari laski puolestaan vain 1,1 asteeseen.

18.55 Moottoriveneeseen tullut tekninen vika jätti veneen tuuliajolle Rantasalmella Pitkäsaaren ja Kostonsaaren kohdalla.  Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan veneessä olleilla neljällä henkilöllä ei ollut välitöntä vaaraa, mutta kova tuuli aiheutti karilleajoriskin. 

Pelastuslaitos otti veneen matkustajat kyytiinsä ja kuljetti rantaan. Vene hinattiin lähimpään rantaan. 

18.46 Juvalla Etelä-Savossa sattui iltapäivällä liikenneonnettomuus, jossa loukkaantui yksi henkilö

Autoissa oli yhteensä kolme ihmistä. Heidät kaikki vietiin tarkastettavaksi. Yksi loukkaantui lievästi.

18.08 Paluuliikenne on vilkasta: Mäntsälän mittauspisteellä mitattiin 3 000 autoa tunnissa, noin tunti sitten, kertoo vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta. 

17.44 Varomaton tulenkäyttö on aiheuttanut useita maastopaloja. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos on sammuttanut kymmenkunta kokkoa metsäpalovaroitusalueelta.

15.54 Tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Erno Hakanen arvioi, että ruuhkat alkavat helpottaa viimeistään kello 19, mutta liikenne on vilkasta kymmenen tienoille sunnuntai-iltana.

15.25 Lahdessa valtatiellä 4 Renkomäen liittymästä etelään on ajattu kolmen henkilöauton peräänajo, jossa oli osallisena kolme henkilöä. Ei henkilövahinkoja. Pelastuslaitos raivannut onnettomuuspaikan ja liikenne sujuu normaalisti.

15.03 Alkuiltapäivästä pahimmat ruuhkat olivat Lahden vieressä Nelostiellä etelän suuntaan. Siellä autoja voi olla jopa 3 000 tunnissa.

14.25 Raumanmeren juhannus -tapahtumasta tuli paljon hälytystehtäviä. Lounais-Suomen poliisi teki tapahtumassa yli kymmenen kiinniottoa. Rikosilmoituksia kirjattiin muun muassa rattijuopumuksista, muista liikennerikoksista ja henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista. Festareilla oli tapahtumanjärjestäjän mukaan 22 000 kävijää. 

Itä-Suomessa Tahkolla poliisilla oli 26 tehtävää, joista suurin osa koski niin ikään päihtyneitä tai häiriökäyttäytymistä. Tahko Juhannus -tapahtumassa oli viikonlopun aikana 14 000 kävijää.

13.13 Etelä-Karjalassa Vuoksenniskalla mies tuli nuorten miesten pahoinpitelemäksi kotipihallaan juhannusaattona. Mies oli pyytänyt nuoria pitämään pienempää ääntä. Tästä nuoret eivät tykänneet, vaan pahoinpitelivät miestä lyömällä ja potkimalla.

12.50 Hämeessä liikenne on alkanut jo mataa, kertoo poliisi Twitterissä. Sen mukaan Heinolan kohdalla valtatiellä 5 ajetaan 50-60 kilometrin tuntivauhtia. 

12.43 Tieliikennekeskus muistuttaa juhannusmatkalaisia varautumaan liikenneruuhkiin. Paluuliikenne on alkanut jo aamupäivällä ja jatkuu vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20:00–22:00 asti.

12.13 Kajaanissa tapahtui lauantaina törkeä pahoinpitely. Mies oli ollut viettämässä iltaa Kajaanin Vimpelinlammella, kun sinne tulleet kaksi henkilöä olivat alkaneet pahoinpidellä häntälyömällä ja potkimalla. Miehelle oli tullut vertavuotava vamma ylävartaloon. Teosta epäillyt mies ja nainen on otettu kiinni.

11.02 Lukuisat rattijuopot ovat työllistäneet poliisia. Törkeästä rattijuopumuksesta epäiltyjä kuljettajia tavoitettiin Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella muun muassa Orivedeltä, Pälkäneeltä, Lempäälästä ja Tampereelta. Itä-Suomen poliisi on kirjannut viikonlopun aikana rattijuopumuksia yhteensä 29, joista törkeitä oli 13 kappaletta. Porissa poliisi pysäytti huumausaineen vaikutuksen alaisena ilman ajo-oikeutta liikkuneen autoilijan. Raumalla jäi kiinni neljä rattijuoppoa ja Salossa kaksi. Hämeen poliisilaitoksen alueella löytyi viisi rattijuoppoa ja Kouvolan seudulta kolme.

9.06 Juhannuspäivä ja sitä seurannut yö olivat aattoa rauhallisempia, poliisit kertovat eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisin mukaan juhannus oli kokonaisuudessaan hieman tavanomaista hiljaisempi, ja noin 700 tehtävästä karkeasti puolet tapahtui aattoyönä. Meripelastuksella sen sijaan kiirettä riitti. Länsi-Suomen merivartioston mukaan kulunut vuorokausi oli toistaiseksi vuoden vilkkain. Vuorokauden aikana kertyi 24 tehtävää.

8.00 Mikkelissä Etelä-Savossa noin viisikymppinen mies hukkui varhain sunnuntaina, kertoo poliisi. Vantaalaismies löydettiin hukkuneena rantavedestä Yövedellä, joka on osa Saimaata.

7.02 Viisihenkistä seuruetta kuljettanut perämoottorivene upposi sunnuntain vastaisena yönä Sundomin saaristossa Vaasassa, kertoo Turun Meripelastuskeskus. Onnettomuudesta selvittiin ilman henkilövahinkoja, sillä henkilöt pääsivät pelastautumaan läheiselle kivelle.

6.10 Juhannuksen paluuliikenne on vilkkaimmillaan tänään iltapäivällä kello 14–19 välillä, arvioidaan valtakunnallisesta tieliikennekeskuksesta.

Paluuliikenne sujuu kuitenkin torstain ja perjantain menoliikennettä jouhevammin, sillä osa mökille lähteneistä jää loman viettoon. Paluuliikenne jakautuu myös pidemmälle ajalle kuin menoliikenne.

5.31 Kova tuuli ja sade hillitsivät juhlintaa Oulun alueella, jossa lauantain ja sunnuntain välinen juhannusyö sujui rauhallisesti verrattuna aiempiin, kertoi Oulun poliisilaitos varhain sunnuntaiaamuna. Poliisin mukaan väkeä oli alueella vähänlaisesti liikkeellä.

5.22 Vesijetin kyydistä pudonnut mies pelastettiin sunnuntain vastaisena yönä veden varasta Hattulassa Kanta-Hämeessä.

Mies oli lähtenyt ajelemaan vesijetillään Vanajanselällä, mutta putosi ajokkinsa kyydistä. Päivystävän palomestarin mukaan läheisen mökkirannan asukkaat kuulivat miehen avunhuudot.

22.16 Mikkelin Särkänniemessä syttyi tulipalo grillikatosessa. Neljän neliömetrin laajuinen katos ja varasto ja noin 20 neliön varasto paloivat lähes maan tasalle palokunnan päästessä kohteeseen. Palo onnistuttiin rajaamaan niin, ettei se levinnyt lähellä olleeseen mökkiin. Metsää ja puita paloi muutaman aarin alueelta. Pelastuslaitoksen mukaan syttymisssyynä oli tuulen grillistä tempaisema kipinän. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Aiemmin iltapäivällä Uudellamaalla mäntsäläläisessä mökkisaaressa paloi 20-neliöinen halkoliiteri ja kuivakäymälä. Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa. Sammuttajat pääsivät kuuden yksikön ja kahden pelastuslaitoksen veneen voimin sammuttamaan maastoon levinnyttä paloa. Mantereelta saareen on noin 400 metriä. Päivystävä palomestari epäili tulen karanneen makkaranuotiosta.

22.08 Savonlinnan Koirsalossa syttyi illalla maastopalo, tiedottaa Etelä-Savon pelastuslaitos. Palanutta aluetta on maastossa noin 2,5-3 hehtaaria ja se on pääasiassa aluskasvillisuutta. Pelastuslaitos on saanut palon rajattua ja jälkisammutus on käynnissä. Jälkisammutus ja palopesäkkeiden sammutus kestää vielä pitkään. Pelastualaitos arvioi, että kyseessä on mahdollisesti retkeilijöiden jäljiltä syttynyt palo. Pelastuslaitoksen lisäksi tehävälle osallistui Savonlinnan Järvipelastajien alus miehistöineen.

21.14 Eri puolilla Suomea pelastuslaitokset ovat myös tavoitelleet ihmisiä, jotka sytyttelevät metsäpalovaroituksesta huolimatta kokkoja – osa kielloista huolimatta yhä uudestaan – ja rikosilmoituksia kokonpoltoista on kirjattu nimikkeellä pelastusrikkomus.

Helsingin poliisilaitos jakoi illalla Instragramissa kuvan laittomasta juhannuskokosta Helsingin Suomenlinnassa.

20.56 Eurajoella Satakunnassa on kuollut uimassa ollut paikkakuntalainen mies, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitterissä. Mies oli syntynyt vuonna 1936.

Poliisi sai ilmoituksen asiasta alkuillasta. Poliisi kertoo, ettei tiedota asiasta enempää.

18.57 Viisi ihmistä on loukkaantunut Maskussa Varsinais-Suomessa henkilöauton ajauduttua tienpenkkaan valtatiellä 8, kertoo pelastuslaitos. Ensitietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Autossa oli viisi nuorta aikuista miestä. Hälytys tuli puoli kuuden jälkeen illalla.

18.27 Kouvolan Selänpään kylällä paloi kesämökkirakennus alkuiltapäivästä. Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa. Päivystävän palomestarin mukaan palo ei levinnyt muihin tontin rakennuksiin, mutta huvilan viereen pysäköity auto vaurioitui kuumuudesta. Mökin pihapiirissä on aitta ja tynnyrisauna. Paikalle hälytettiin neljä sammutusyksikköä. Kouvolan pelastuslaitoksen mukaan tulipalo ei tarttunut maastoon. 

17.58 Ulvilassa Satakunnassa kolme ihmistä loukkaantui vakavasti iltapäivällä auto-onnettomuudessa. Henkilöauto suistui puoli viiden aikoihin moottoritieltä puolentoista kilometrin päässä Friitalasta.

Pelastuslaitoksen mukaan osa uhreista ei ollut pysynyt auton sisällä ulosajossa. Pelastuslaitos joutui toimimaan moottoritien suuntaisesti kulkevalla rautatiellä. Raideliikenne oli katkaistu pelastustoimien ajan.

Puoli kuudelta poliisi ohjasi liikennettä. Yksi kaista oli suljettu, ja junat hidastivat onnettomuuspaikan kohdalla.

17.44 Rovaniemellä valkoinen tyhjä soutuvene ajelehti Kemijokea pitkin saaren rantaan Muurolan edustalle. Veneessä oli airot ja sen naru roikkui veneen persätä. Alkuperältään tuntematon vene hinattiin rantaan.

17.06 Moottoripyöräilijä kuoli kolarissa Rymättylässä Airismaalla. Vuonna 1991 syntynyt moottoripyöräilijä kuoli törmättyään kääntyvän henkilöauton kylkeen. Lue lisää: Moottoripyöräilijä kuoli törmättyään henkilöauton kylkeen Naantalissa

16.54 Rymättylässä tapahtui lauantaina iltapäivällä moottoripyörän ja henkilöauton kolari. Vuonna 1991 syntynyt, moottoripyörää ajanut mies kuoli onnettomuudessa ajettuaan auton kylkeen. Liikenne seisoi kolaripaikalla lähes kaksi tuntia.  

15.37 Kokemäellä tapahtui törkeä rattijuopomus, kun vuonna 1970 syntynyt mieskuljettaja lähti ajamaan kaupan parkkipaikalta 1,87 promillen humalassa. Mies oli ajanut auton kotipihaansa ja lähtenyt tämän jälkeen poliisia karkuun metsään. Poliisin koirapartio tavoitti miehen myöhemmin.

14.49 Juuassa 26-vuotias mies jäi poliisin haviin ajaessaan hurjaa ylinopeutta. Mies ajoi henkilöautolla 212 km/h keskinopeutta. Lue lisää: 26-vuotias kaahasi poliisia pakoon 212 km tunnissa Juuassa – pakomatka tyssäsi rengasrikkoon

14.30 Vieremällä Pohjois-Savossa juhannusaaton raveissa tapahtui kolari, jonka seurauksena ravihevonen Unite' Gams jouduttiin lopettamaan. Toisen kolarissa osallisena olleen ravihevosen Rue De Roin ohjastaja Mauri Jaara vietiin sairaalaan tarkistettavaksi.

14.28 Jyväskylässä sijaitsevassa Lutakon satamasta on löytynyt vainaja vedestä. Hätäkeskus sai tehtävän ihmisen pelastamisesta vedestä lauantaina aamupäivällä. Vainaja on täysi-ikäinen nainen, tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta. 

14.15 Kärsämäellä kadoksissa ollut mies on löytynyt menehtyneenä jonkin matkan päästä kotoaan. Mies katosi eilen iltapäivällä. Asiaan ei epäillä liittyvän rikosta. Poliisi kiittää kaikista vihjeistä.

11.56 Poliisin johtokeskuksista kerrotaan, että poliisilla oli runsaasti tehtäviä juhannusaattona ja yöllä. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilla oli juhannusaaton aikana lähes 500 tehtävää. Hämeen poliisille tehtäviä kertyi vuorokaudessa juhannusaaton aamusta alkaen vajaa 400.

11.22 Ainakin Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa sytytettiin metsäpalovaroituksesta huolimatta kokkoja, ja rikosilmoituksia kokonpoltoista kirjattiin nimikkeellä pelastusrikkomus. Saunan lämmityksestä alkunsa saaneita paloja oli useilla paikkakunnilla aattoillan aikana.

10.35 Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisen voimakkaasta tuulesta Pohjanmaalta Ouluun ulottuvalla alueella, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Alueella voidaan saada myös kuuroittaisia sateita.
Myös muualla maassa Oulun eteläpuolella tuulen voimakkuus voi puuskissa nousta 15 metriin sekunnissa.

9.24 Lahdessa yksi ihminen on saanut hengenvaarallisia vammoja juhannusaattona tapahtuneessa puukotuksessa, kertoo poliisi. Puukotus tapahtui Metsäpellon kaupunginosassa perjantaina hieman puolenpäivän jälkeen.

08.35 Juhannus on ollut poliisitehtävien osalta vilkas. Poliisit hoitivat juhannusaaton ja yön aikana paljon rattijuopumustapauksia ja pahoinpitelyitä. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilla oli juhannusaaton aikana lähes 500 tehtävää. Hämeen poliisille tehtäviä kertyi vuorokaudessa juhannusaaton aamusta alkaen vajaa 400.

05.32 Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla tapahtui puolenyön jälkeen kuolonkolari, jossa kuoli paikkakuntalainen nuorehko mies, kertoo Oulun poliisilaitos. Mies menehtyi tapahtumapaikalle henkilöauton suistuttua tieltä. 

03.40 Kärsämäellä Pohjois-Pohjanmaalla kadoksissa on vuonna 1954 syntynyt mies, joka poistui kotoaan iltapäivällä neljän ja viiden välillä. Mies on poliisin mukaan liikkeellä vihreällä maastopyörällä. Hänellä on yllään todennäköisesti musta teepaita, farkkushortsit ja harmaa fleecehuppari. Hän on hoikkavartaloinen ja harmaatukkainen.

02.58 Ukkoskuurot aiheuttivat juhannusaaton iltana vahinkoa Pohjois-Karjalassa. Etenkin Joensuussa sadevesi tulvi talojen kellareihin, kun viemäriverkoston kapasiteetti ei pysynyt sataneen vesimäärän mukana. 

02.11 Poliisi etsii kadonnutta naista Seinäjoella. 78-vuotias nainen oli poistunut kodistaan noin iltaseitsemän aikaan perjantaina. Kadonnut henkilö on noin 160-senttinen ja hänellä on harmahtavat hiukset, mustat housut, violetti puolipitkä pusero, musta pipo sekä musta olkalaukku.

0.53 Metsäpalovaroitukset ovat voimassa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolella lukuun ottamatta Pohjanmaan maakuntaa. Pelastuslaitos muistuttaa, että juhannuskokkojen polttaminen ja kaikki avotulen teko on kiellettyä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Pirkanmaalla pelastuslaitos kertoo käyneensä sammuttamassa useita pieniä kokkoja illan aikana.

23.37 Juhannuskokkoja ei saanut polttaa suuressa osassa maata metsäpalovaroituksen takia. Helsingin Seurasaaressa juhannuksenviettäjät katselivat sytyttämättä jääneitä kokkoja.

Helsingin pelastuslaitos perui erikoisluvan perinteisen Seurasaaren kokon polttamiseen. Näin katkesi Seurasaaren 70-vuotias kokkoperinne.

Perumisen taustalla on vuodenvaihteessa tarkentunut pelastuslaki sekä viime kesän vaikea helleaalto, joka aiheutti pelastustoimelle kiireitä.

22.32 Mikkelissä sattui illalla auto-onnettomuus. Henkilöauto törmäsi ojanpenkkaan ja pyörähti siitä katolleen.

Kuljettaja pääsi omin avuin pois ajoneuvosta.

Pelastuslaitoksen käänsi henkilöauton takaisin pyörilleen ja tarkasti ettei siitä ollut polttoainevuotoa. Ensihoito toimitti kuljettajan tarkastukseen hoitolaitokseen.

Pelastuslaitos sai hälytyksen kello 20.52. 

21.58 Pelastuslaitoksella oli selvitettävää Heinävedellä kello seitsemän jälkeen illalla, kun traktorimönkijä ajoi ulos tieltä. Mönkijän matka päättyi lopulta kantoon, ja kyydissä olleet kaksi ihmistä joutuivat ensihoidon hoidettavaksi. Lisäksi paikalla tuli torjuttavaksi pieni öljyvuoto. 

21.12 Savonlinnassa moottoripyöräilijä ja kyytiläinen saivat raajoihinsa vakavia vammoja ojaanajossa juhannusaaton iltana, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Rekisteröimättömällä crossipyörällä ajanut parikymppinen nuorimies puhalsi poliisin kokeessa 1,5 promillea. Tapahtumapaikka on syrjäinen soratie.

Kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

21.00Juhannushiihdon palkinnot jaettiin kello 19 alkaneessa seremoniassa Kilpisjärvellä. Seuraavaksi Kilpisjärvellä syttyy kaksi juhannuskokkoa.

Kokkoja saa tänä juhannuksena polttaa vain Kainuussa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Ilmatieteen laitoksen juuri päivittämät metsäpalovaroitukset ovat voimassa koko maassa lukuun ottamatta siis Kainuuta, Pohjanmaata, Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia. Varoitukset ovat voimassa huomiseen saakka.

20.53 Pöytyällä Varsinais-Suomessa 67-vuotias mies on hukkunut lampeen, poliisi kertoi illalla. Hälytys tuli Ordenojantielle iltapäivällä ennen kello viittä.

Poliisin mukaan mies hukkui pihapiirissä. Poliisi ei kertonut tarkemmin tapahtuneesta. Tapauksessa ei kuitenkaan epäillä rikosta.

19.06 Uimassa ollut nainen kuoli Petäjävedellä Keski-Suomessaalkuillasta, kertoo pelastuslaitos.  Nainen oli ollut miehensä kanssa uimassa saunasta Ylä-Kintauksen järvessä. Mies oli lähtenyt aiemmin uimasta saunaa kohti ja havainnut tilanteen, kertoi päivystävä palomestari.

Naista yritettiin elvyttää, mutta hän kuoli. Pelastuslaitoksen tiedossa ei heti ollut, oliko kuolinsyy hukkuminen vai esimerkiksi sairauskohtaus. Pariskunta oli ollut vieraana kesämökillä. Hälytys pelastustehtävästä tuli kello puoli kuuden aikaan illalla.

18.55 Kaukoliikenteen junat ovat myöhästelleet jonkin verran ja iltapäivällä kaksi junaa korvattiin Mikkelin ja Mäntyharjun välillä busseilla asiattoman radalla liikkujan vuoksi, VR kertoi.

Poliisin mukaan junaliikenne oli poikki, koska raiteilla oli kävellyt ihminen. Kuuden aikaan alkuillasta 18 kaukojunaa kaikkiaan 24:stä oli aikataulussa. Esimerkiksi taajamajuna 727 Pieksämäeltä Joensuuhun, jonka piti lähteä kello 18.17, jää aikataulustaan myöhään arviolta noin tunnin.

18.28 Juhannusaaton menoliikenne sujui Suomen teillä hyvin, kerrotaan tieliikennekeskuksista. Helsingin seudulla liikenne alkoi hiljetä jo puolenpäivän tienoilla ja muualla eteläisessä, keskisessä ja itäisessä Suomessa menoliikenne oli melko lailla ohi kello 15:n hujakoilla.

Isoimpiin onnettomuuksiin lukeutuu pieni peräänajo valtatie yhdeksällä Tampereelta Oriveden suuntaan. Onnettomuus jonoutti liikennettä iltapäivällä yhden jälkeen. Juhannuksen menoliikenteen kiireisin päivä oli eilen. Tuolloin liikenne pääteillä oli vilkasta varhaisesta iltapäivästä iltaan saakka.

17.28 Kaikki eivät kuitenkaan juhannuksena lomaile. Esimerkiksi HSL:n lipuntarkastajat ahkeroivat koko juhannuksen ajan pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Kuva lähijunasta Ilmalan ja Pasilan Helsingissä heti viiden jälkeen juhannusaattona.

16.56 Juhannuksena juhlitaan Suomen lipun päivää. Liputus alkaa kello 18 juhannusaattona ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Suomen lipun päivä on luonnollisesti virallinen liputuspäivä. Jokavuotisia virallisia liputuspäiviä on seitsemän. Lisäksi virallisia liputuspäiviä ovat vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa.

16.14 Enontekiön Kilpisjärvellä valmistaudutaan perinteisiin juhannushiihtoihin. Hiihtäminen alkaa klo 17. Tapahtuma järjestetään jo 74. kerran. Juhannuskokko syttyy Kilpisjärvellä klo 21.

15.11 Ajoneuvomäärät ovat hiljalleen kääntymässä laskuun Suomen pääteillä, vaikka liikennettä edelleen on kohtuullisesti. Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että juhannuksen menoliikenne on sujunut tänään hyvin.

Ainoastaan valtatie yhdeksällä Tampereelta Oriveden suuntaan pieni peräänajo-onnettomuus jonoutti liikennettä iltapäivällä yhden jälkeen. Valtatie neljällä liikennettä on paikoin runsaasti, mutta ajonopeudet ovat pysyneet normaaleina.

14.30 Junaliikenteessä on juhannusaattona ollut pahoja myöhästymisiä. Kolme kaukoliikenteen junaa oli aamupäivällä pahasti myöhässä ja myöhästymisillä on vaikutuksia vielä iltapäivän liikenteeseen. 

Ongelmat alkoivat aamulla, kun Helsingistä Ouluun matkalla olleeseen IC 121-junaan tuli vikaa. Juna hyytyi raiteille kello yhdeksän jälkeen yksiraiteisella rataosuudella Parkanon ja Seinäjoen asemien välillä.

13.19 Helsinki on hiljentynyt juhannuksenviettäjien karattua muihin maisemiin.

13.13 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivottaa Facebookissa suomalaisille rattoisaa juhannusta. Samalla hän kertoo, että presidentin kesävirka-asunnossa Naantalin Kultarannassa ei tänä vuonna polteta kokkoa metsapalovaroituksen takia. 


12.46 Merivartiostot muistuttavat, että maalaisjärjen käytöllä vältytään vesillä monelta vaaratilanteelta: pelastusliivit ja liikkuminen selvin päin kantavat pitkälle.

Myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta sanotaan, että humalassa tulee pysyä rannalla ja vesillä tulee aina käyttää pelastusliivejä.

12.30 Ilmatieteen laitos on päivittänyt metsäpalovaroitukset tänään puoliltapäivin. Juhannusaattona metsäpalovaroitukset ovat voimassa koko maassa lukuun ottamatta Kainuuta, Pohjanmaata ja Lappia. Varoitukset ovat voimassa huomiseen saakka.

Pelastuslaki linjaa, että metsäpalovaroituksen aikaan ei saa sytyttää avotulta, mikä tarkoittaa myös juhannuskokkoja. Täten juhannuskokot eivät roihua tänään suurimmassa osassa maata.

Metsäpalovaroitus oli voimassa Pohjanmaalla vielä eilen, mutta yön sateet helpottivat alueen kuivuutta ja varoitus pystyttiin poistamaan tänään.

11.53 Aamupäivällä ainakin kolme kaukoliikenteen junaa oli pahasti myöhässä.

Helsingistä Ouluun matkalla oleva IC 121 on myöhässä VR:n kello 11.34 antaman tiedon mukaan jo yli 2,5 tuntia. Juna hyytyi raiteille kello yhdeksän jälkeen yksiraiteisella rataosuudella Parkanon ja Seinäjoen asemien välillä, kertoi aiemmin Iltalehti.

Matkalleen hyytynyt juna myöhästyttää myös muuta junaliikennettä. Ainakin IC41 Tampereelta Vaasaan on myöhässä reilun tunnin radalle rikkoutuneen junan takia.

IC20 Oulusta Helsinkiin on peruttu ratatöiden vuoksi välillä Tampere–Helsinki ja korvataan loppumatkaltaan busseilla. Juna on kello 11.36 annetun tiedon mukaan matkalla kohti Tamperetta ja on aikataulustaan noin tunnin ja 40 minuuttia myöhässä.

11.02 Juhannuksen menoliikenne maanteillä on vilkastunut, tieliikennekeskuksesta kerrotaan. Ajoneuvoja on liikenteessä tavanomaista enemmän, mutta liikenne sujuu hyvin kaikilla teillä.

Tieliikennekeskuksen arvion mukaan ruuhkaisin hetki on parhaillaan käynnissä ja jatkuu iltapäivän puolelle saakka. Liikenne voi paikoin jonoutua.

10.05 Aamupäivällä ennen kello kymmentä liikenne ruuhkautui hienoisesti valtatie yhdeksällä Tampereen pohjoispuolella ja valtatie neljällä Lahden kohdalla. Ajonopeudet ovat kuitenkin säilyneet lähes normaaleina.

9.41 Ilmatieteen laitos on antanut hellevaroituksen eteläiseen Suomeen. Lisäksi kokon polttoa hillitsee laajalle alueelle annettu metsäpalovaroitus. Ilmatieteen laitos varoittaa metsäpalovaarasta maan etelä- ja keskiosissa.

7.25 Juhannuksen menoliikenteen odotetaan jälleen vilkastuvan tänään puolenpäivän aikaan. Tieliikennekeskuksen mukaan ruuhkaisin aika kestää arviolta muutaman tunnin iltapäivään asti, mutta maanteillä on todennäköisesti jo eilistä rauhallisempaa.

Eilen iltapäivällä ja alkuillasta sattui liikennettä ruuhkauttavia kolareita eri puolella Suomea.

6.10 Juhannusaatosta on tulossa varsin lämmin maan etelä- ja keskiosissa, ja lämpötila kohoaa ylimmillään 22–28 lämpöasteeseen. Iltapäivällä luvassa on myös ukkosia.

Lapissa on pilvisempää ja sadekuuroja. Päivän ylin lämpötila on kahdeksan ja 18 asteen välillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja