Helsinkiläismies löysi ihmisjalan puusta jo alkuvuodesta – viranomaisten reaktio tyrmistyttää: "Toivoisi, että poliisi reagoisi tällaiseen"

0:45

– Kumman viileästi poliisi suhtautui siviilin tekemään ilmoitukseen, kertoo mies, joka jo helmikuussa löysi ihmisjalan Mustavuoren alueelta Helsingistä. Poliisi kiinnostui tapauksesta vasta kuukauden päästä.

Videolla olevat kuvat saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita.

Lopulta selvisi, että vainaja oli metsässä yksin elänyt 54-vuotias nainen.

Mies oli lumikenkäilemässä Mustavuoren alueella hyisenä, mutta aurinkoisena talvipäivänä. Pakkasta 24. helmikuuta oli -14 astetta.

– Puussa oleva kenkä kiinnitti huomion ja menin katsomaan lähempää. Siitä törrötti luu, mies kertoo. Eväät jäivät sillä kertaa syömättä.

– Soitin hätäkeskukseen. Puhelu oli pitkä ja päivystäjä epäili löytöä geokätköksi. Hän lähetti kuitenkin poliisipartion paikalle.

– Odottelin siinä aikani, mutta poliisia ei kuulunut ja lähdin sitten kotiin. Jonkin ajan päästä poliisipartio soitti ja sovimme tapaamisen.

Hän näytti paikalta ottamansa valokuvat poliisipartiolle ja lähetti ne sähköpostilla partionjohtajalle.

Jalka yhä puussa

Asia jäi siihen. Reilun viikon päästä mies päätti uteliaisuuttaan käydä katsomassa uudestaan paikkaa. Hänen yllätyksekseen kenkä ja luu olivat edelleen puussa.

Mies ihmetteli asiaa sähköpostilla partionjohtajalle, joka kertoi poliisin tarkastelleen kuvaa. Poliisissa oli päädytty siihen, että kyse oli jonkin ison eläimen luusta.

”Missään tapauksessa ei ihmisen. Lienee geokätkö tai jonkun kepponen. Ei tarvitse olla huolissaan”, poliisi kirjoitti.

– Ajattelin, että ok, mukavaa jos niin on.

Poliisiautolla olisi päässyt kolmensadan metrin päähän paikasta, mutta loppumatka olisi pitänyt tehdä hangessa.

– Nämä eivät sitten kai jaksaneet kahlata, vaikka kartankin laitoin.

Asia nytkähti eteenpäin 21. maaliskuuta. Toinen poliisi soitti puoli kuuden aikaan iltapäivällä ja pyysi kuvia.

Tapaus jäi mietityttämään löytäjää.

– Kyllä sitä toivoisi, että poliisi reagoisi tällaiseen. Tuossa olisi voinut olla kyse henkirikoksesta.

Mies epäilee, että joku toinen on saattanut löytää jalan aikaisemmin, koska se oli nostettu puuhun. Selvää oli, ettei henkilö ollut liikkunut lumessa, koska kengän pohja oli savinen.

– Mikä lie jyrsinyt tuohon kuntoon? Pari viikkoa myöhemmin silmiini osui ahman jäljet jäältä kilometrin päästä tuosta paikasta.

Poliisi selvitti lopulta

Kuolleen naisen henkilöllisyys oli pitkään epäselvä. Poliisi tiedotti tapauksesta toukokuun alussa ja pyysi yleisöltä vihjeitä.

Lopulta henkilöllisyys selvisi vanhan leukamurtuman ja hammastietojen perusteella.

Rikosesta ei ollut kyse. 54-vuotias nainen oli kuollut jo syksyllä, eikä kukaan ei ollut ilmoittanut naista kadonneeksi.

Miksi poliisi ei heti reagoinut tapahtumaan? Helsingin poliisin väkivaltaryhmästä kerrotaan, että tieto löydöstä ei välittynyt heille. Tutkimukset alkoivat vasta, kun väkivaltayksikkö kuuli puussa olevasta jalasta.

Metsässä asuneen naisen majapaikka oli lähettyvillä ja poliisi käytti ruumiskoiraa etsinnöissä apuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja