Helsinki-hallin pakkolunastuspuheet poikivat jyrähdyksen Moskovasta

Ulkoministeri Elina Valtonen "täysin vakuuttunut", että Helsinki-halli-asiaan saadaan ratkaisu: "Useampi ratkaisuvaihtoehto" 1:03
Ulkoministeri Elina Valtonen sanoi syyskuun alussa olevansa "täysin vakuuttunut", että Helsinki-halli-asiaan saadaan ratkaisu: "Useampi ratkaisuvaihtoehto."

Helsinki-hallin puheissa ollut pakkolunastus herättää Venäjällä jyrkkää vastustusta. Ulkoministeri Elina Valtonen pitää tärkeänä, että halli saadaan suomalaisten käyttöön ja toivoo asiassa pikaista etenemistä.

Ennen Hartwall Areenana tunnettu venäläisomisteinen monitoimihalli on ollut käyttämättömänä siitä lähtien, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022. Keinoja keskeisellä paikalla Helsingin Ilmalassa sijaitsevan hallin käyttöön saamiseksi on pyöritelty eri tahoilla, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Ilta-Sanomat kertoi syyskuussa, että EU:n pakotelistalla olevat suuromistajat Gennadi Timtshenko ja Boris Rotenberg olisivat valmiita myymään hallin, mutta kaupan mahdollistavan EU-artiklan poikkeusluvan määräaika umpeutui toukokuussa. Hallin myymisen rinnalla on nostettu esiin mahdollisuus sen pakkolunastamisesta.

Helpotusta tilanteeseen odotetaan valmisteilla olevasta EU:n uudesta pakotepaketista. STT uutisoi tiistaina, että pakotepakettiin oltaisiin tuomassa lisää keinoja hallin myymiseksi tai pakkolunastamiseksi. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi asiaa MTV Uutisille Brysselissä.

– Uusin pakotepaketti on valmistumassa ja Suomi on ollut siinä tiiviisti valmisteluissa mukana. On tärkeää, että Helsinki-halli saadaan yleisen edun mukaisesti suomalaisten käyttöön ja tässä toivotaan pikaista etenemistä ja sen eteen tehdään töitä.

Venäjällä esillä ollut mahdollinen pakkolunastus on herättänyt kovaa arvostelua. 

– Sanktiot venäläisten kiinteistöjen tai liiketoimintojen takavarikoimiseksi ovat laittomia. Euroopassa yksityisomaisuutta on pidetty pyhänä, eikä siihen voida kajota. Siitä syystä venäläiset ovat ostaneet liiketoimintoja ja kohteita sieltä, Venäjän Duuman jäsen Dmitri Svishtshev sanoi venäläisen Sport-Expressin haastattelussa.

Svishtshevin mukaan Helsingin areena on "yksi suurimmista ja suosituimmista Suomessa".

– He ovat onnistuneet, eivät vain selviytymään, vaan myös ansaitsemaan rahaa ilman valtion tukea. Areenassa on pidetty MM-kisoja ja säännöllisiä turnauksia. Olennainen osa voitosta liittyi Venäjään. En pysty edes kuvittelemaan, miten he tulevat selviytymään.

Lue myös:

    Uusimmat