Helsingissä huomiota herättänyt jääteos sulikin jo viikonlopun aikana: "Jos olisimme laittaneet 27 000 euroa puiden istuttamiseen, kukaan ei olisi huomannut"

3:05
Ilmastotaideteos ei kestänytkään viikonloppua pidemmälle. MTV Uutiset Live katsasti teoksen Helsingin keskustassa.

Helsingin Kansalaistorilla saatiin viikonlopun aikana ihailla kantaaottavaa taideteosta.

I.C.E.-teos (Indisputable Case of Emergency) toteutettiin vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungin, Lahden toimesta.

Teoksessa oli jääpylväitä, joiden vesi sulaa maahan kirjoitettujen kaupunkien nimien päälle.

Teoksella haluttiin muistuttaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja siitä, mitä alueita nopeasti etenevä muutos uhkaa ensimmäisenä, kun merenpinta nousee kaikkialle maailmassa.

Teosta varten työryhmä kuljetti luonnonjäätä Helsinkiin Ylläkseltä asti.

Green Lahti -projektin ohjelmajohtaja Saara Vauramo kertoo, että koko teoksen kustannus oli 200 000 euroa, josta jään kustannukset olivat 27 000 euroa. Kansalaistorille pystytettiin myös puinen paviljonki, jossa kuvataan Lahden matkaa vuoden ympäristöpääkaupungiksi.

– Somessa pääsi leviämään aivan virheellinen käsitys siitä, että olisi laitettu 200 000 euroa jäähän. Näin ei ole, jään osuus kokonaiskustannuksesta on noin 12 prosenttia, Vauramo kertoo.

Vauramon mukaan jää piti hakea taideteokseen Lapista, sillä sieltä löytyy jäärakentamiseen sopivaa jäämateriaalia.

– Jään rakentaminen on ihan oma osaamisen alueensa. Se vaatii kovaa luonnonjäätä, jota ei tuollaisissa määrissä ole kovin helppoa löytää ihan eteläisestä Suomesta.

"Perinteisillä toimilla ei saada näkyvyyttä"

Viestintätoimiston ja arkkitehtitoimiston kanssa yhteistyössä toteutettu on herättänyt huomiota niin puolesta kuin vastaan. Moni on kritisoinut sitä, miksi tällaisia resursseja on käytetty taiteeseen ilmastonmuutoksen nimissä.

Vauramo haluaa korostaa, että tällä ilmastonmuutoksen vaaroista puhuminen ja huomion herättäminen vaatii kovia tekoja.

– Hyvin perinteisillä toimenpiteillä ei saada näkyvyyttä niille asioille, joille halutaan saada näkyvyyttä. Jos me olisimme laittaneet 27 000 euroa puiden istuttamiseen, kukaan ei olisi huomannut, Vauramo mainitsee.

Taideteos sulikin jo viikonlopun aikana

Taideteoksen arvioitiin pysyvän pystyssä vielä useita päiviä viikonlopun jälkeen, mutta toisin kävi. MTV Uutiset kävi katsastamassa taideteoksen sunnuntaina, josta ei ollut jäljellä enää kuin rippeet.

Vauramon mukaan tämä kuvastaa hyvin ilmastonmuutosta ylipäätään: se tapahtuu nopeammin kuin uskomme.

– Toki olisimme toivoneet, että jäät olisivat olleet siellä vähän pidempään. Mutta varauduimme kyllä siihen, että se voi olla nopeasti ohi. Valitettavan hyvin kuvaa itse ilmiötä, miten ilmastonmuutos ennakoimattomasti etenee, Vauramo kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja