Helsingin yliopisto yhä ainoa suomalainen sadan parhaan joukossa kansainvälisessä vertailussa – kärjessä jatkavat tutut amerikkalaisyliopistot

Helsingin yliopisto on edelleen ainoa suomalainen yliopisto kansainvälisen yliopistovertailun sadan parhaan yliopiston joukossa.

Yliopiston sijoitus laski viime vuodesta. Vuonna 2018 Helsingin yliopisto oli sijalla 57, tänä vuonna sijalla 63.

Pohjoismaisia yliopistoja sadan parhaan joukossa on seitsemän. Mukana on Helsingin yliopiston lisäksi kolme ruotsalaista ja kaksi tanskalaista yliopistoa sekä yksi norjalainen yliopisto.

Vaikka Helsingin yliopiston sijoitus laski hieman, on se silti korkeammalla sijalla kuin neljä vuotta sitten. Tuolloin yliopisto oli sijalla 67.

Yliopisto on ollut ainoana suomalaisyliopistona sadan parhaan joukossa ensimmäisestä vertailusta alkaen. Yliopisto paransi sijoitustaan vuosikymmenen keskivaiheilla, mutta viime vuodesta lähtien sen sijoitus on laskenut.

Ruotsalaisia sadan parhaan joukossa kolme

Academic Ranking of World Universities -vertailun tuloksia on julkaistu vuodesta 2003. Arwu-vertailusta puhutaan tuttavallisemmin Shanghain listana.

Ensimmäisen kerran listan koosti kiinalaisyliopisto Shanghai Jiao Tong University. Listan julkaisemisesta on vastannut vuodesta 2009 lähtien ShanghaiRanking Consultancy -järjestö.

Yliopistot laitetaan paremmuusjärjestykseen muun muassa Nobel- ja Fields Medal -palkintojen, julkaisujen, viittausten sekä kansainvälisissä julkaisuissa julkaistujen artikkelien pohjalta.

Parhaaksi pohjoismaisista yliopistoista vertailussa sijoittui Kööpenhaminan yliopisto. Tanskalaisyliopisto oli tänä vuonna sijalla 26. Viime vuonna se oli sijalla 29.

Sadan parhaan joukossa olevat pohjoismaalaiset olivat Helsingin yliopisto sekä ruotsalaiset Karoliininen instituutti, Uppsalan yliopisto ja Tukholman yliopisto. Norjasta listalla oli Oslon yliopisto ja Tanskasta Aarhusin sekä Kööpenhaminan yliopistot.

Åbo Akademi putosi listalta

Arwu-listalla on nykyään maailman yliopistoista tuhat parasta. Ensimmäisten sadan jälkeen yliopistoille ei anneta enää suoranaista sijoitusta, vaan ilmoitetaan se sadan sijan väli, johon yliopisto sijoittuu.

Tuhannen parhaan joukossa on yhteensä kahdeksan suomalaisyliopistoa. Näistä kolme on 300–400 parhaan välillä. Tälle välille sijoittuvat Aalto yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto.

Sijoitustaan paransivat Jyväskylän, Tampereen ja Oulun yliopistot. Sijoituksensa säilyttivät sen sijaan Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Viime vuonna listalla oli myös Åbo Akademi 900–1000-joukossa. Tänä vuonna se ei selvittänyt tietään listalle. Myös Lappeenrannan sijoitus listalla heikkeni.

ShanghaiRankingin nettisivujen mukaan vertailun tarkoituksena oli alun perin määritellä kiinalaisyliopistojen sijoittuminen kansainvälisten yliopistojen joukossa, mutta sittemmin vertailu sai paljon kansainvälistä huomiota osakseen.

Shanghain lista onkin yksi arvostetuimmista kansainvälisistä yliopistovertailuista. Muita merkittäviä ovat muun muassa QS World University Ranking ja Times Higher Education World University Rankings -vertailut.

Kärjessä on alusta asti ollut yhdysvaltalainen Harvardin yliopisto. Toisena listalla on Stanfordin yliopisto. Yhdysvaltalaisyliopistot ovat muutenkin hyvin edustettuina listalla.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat