Mainos

Helsingin srk-yhtymä: Laskelma eroamiskustannuksista hatusta heitetty

Helsingin seurakuntayhtymä tyrmää Eroakirkosta.fi -sivuston laatiman laskelman verotuloista, joita kirkko on menettänyt viimeaikaisen eroamisbuumin vuoksi.

Eroakirkosta.fin laskelman mukaan sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) kohupuheiden hintalappu noussee vuositasolla 1,6 miljoonaan euroon. Laskelma perustuu suomalaisten mediaanipalkkaan ja keskimääräiseen kirkollisveroprosenttiin.

Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtajan Seppo Simolan mukaan sivuston laskelmat eivät kuitenkaan heijasta oikeita verosummia.

– Tämä ei ole todellinen luku, vaan hatusta heitetty. Heidän laskelmansa ovat tällaisten keskiarvo- ja mediaanilukujen perusteella laskettuja, ja ainakin minun silmiini nämä miljoonaluvut näyttävät vahvasti liioiteltuilta. Eivät meidän verotulomme ihan noin suuret ole, mitä he sanovat.

Eroakirkosta-sivuston mukaan viime keskiviikon jälkeen kirkosta on eronnut eiliseen mennessä reilut 5600 ihmistä. Simolan mukaan kirkon jäsenen keskimääräinen verotulo on 250 ja 300 euron vaiheilla henkilön tuloista riippuen.

Tällä laskelmalla kirkon menettämät verotulot Räsäs-kohun myötä olisivat 1,4 - 1,7 miljoonaa.

"Löyhin perustein eroaminen huolettaa"

Simolan mukaan kirkko ei kuitenkaan laske menetettyjä verotuloja.

– Emme ole laskeneet, emmekä pysty laskemaan – sehän riippuu siitä, mitä itse kukin ansaitsee. On myös muistettava, että nyt eronneiden osuus on kirkon jäsenistöstä hirveän pieni, vaikka tällainen eroamisbuumi onkin käynnissä. Mutta heidän (Eroakirkosta.fi) intressinsähän on pitää tätä keskustelua mahdollisimman pitkään yllä erilaisilla tavoilla, sanoo Simola.

Simola korostaa, ettei eroamisbuumi ole kirkon kannalta ensisijaisesti rahakysymys.

– Enemmän olemme surullisia siitä, että ihmiset jäävät ilman kirkkoa kuin siitä, että kirkko jää ilman verotuloja. Myös se huolettaa, että ihmiset eroavat näin löyhin perustein kirkosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.