Helsingin pörssivuosi

Kulunut vuosi oli Helsingin pörssissä ennätyksellinen. Osakkeiden hinnat kohosivat Hex-yleisindeksin mukaan vuodessa keskimäärin 46,5 prosenttia. Osakevaihtoa kertyi ennätykselliset 101 miljardia markkaa, kun edelliseltä vuodelta peräisin ollut aiempi ennätysvaihto oli 83 miljardia.

Pörssinousu nosti myös pörssin markkina-arvoa vahvasti. Vuoden 1996 lopussa pörssissä noteerattujen osakkeiden yhteinen markkina-arvo nousi 283 miljardiin markkaan, kun se edellisen vuoden lopussa oli lähes sata miljardia markkaa pienempi eli 192 miljardia. Nokian osuus pörssin koko markkina-arvosta oli 28 prosenttia eli lähes 80 miljardia markkaa.

Pörssin niin sanotuilla pikkulistoilla kurssinousu oli varsinaista pörssilistaa rajumpaa. OTC-osakkeet kallistuivat vuoden aikana keskimäärin 65 prosenttia ja meklarilistan osakkeet 78,5 prosenttia. OTC-listan vaihto oli 980 miljoonaa ja meklarilistan vaihto 703 miljoonaa markkaa.

Kurssikehitykseltään pörssin alkuvuosi oli vaisu, mutta osakevaihto pysyi vuoden alusta alkaen ennätyksellisen vilkkaana. Keväällä osakekurssien nousua jarruttelivat etenkin metsäyhtiöiden heikentyneet tulokset ja Nokian alkuvuoden vaikeudet.

Syksyllä tuotannon kasvun voimistuminen ja metsäyhtiöiden parantuneet näkymät käänsivät pörssiä voimakkaampaan nousuun. Vielä elokuun lopussa osakkeiden kurssinousu oli 22 prosenttia, mutta viimeisellä vuosikolmanneksella osakkeiden hinnat kipusivat keskimäärin neljänneksen elokuusta.

Vakuutusryhmä nousi lähes 70 prosenttia

Jyrkimmin eli keskimäärin 69,5 prosenttia vahvistui osakelistan toimialaindekseistä sijoitus ja vakuutus. Sammon hinta kääntyi loppuvuodesta verraten vahvaan nousuun, ja osakkeen vuosinousuksi kirjattiin 56 prosenttia, 233 markasta 363 markkaan. Pohjolan A-osake kallistui 55 markasta 109 markkaan ja B-osake 54,50 markasta 103,50 markkaan.

Muun teollisuuden osakkeet nousivat Raision ja Nokian johdolla keskimäärin 60 prosenttia. Monialayhtiöillä kurssinousu oli 52,2 prosenttia. Vaatimattominta hintojen nousu oli metsäyhtiöiden ryhmässä, jossa osakkeet kallistuivat keskimäärin 25 prosenttia.

Suomalaisyhtiöiden ulkomainen omistus oli marraskuun lopussa 27,2 prosenttia osakkeista ja 36,8 prosenttia markkina-arvosta. Vuoden 1995 lopussa ulkomaalaiset omistivat Suomen osakekeskusrekisterin mukaan 24,2 prosenttia osakkeista ja 32,3 prosenttia markkina-arvosta. Pörssiyhtiöistä Fordin ulkomainen omistus oli marraskuun lopussa 91,4 prosenttia, KCI Konecranesin 81,2 prosenttia ja Nokian 70,7 prosenttia.

Raision nousu yli 300 prosenttia

Pörssivuoden vahvoja nousijoita olivat Raision tehtaat, Julius Tallberg, Silja, TT Tieto eli entinen Tietotehdas sekä Hartwall ja Asko. Raision osake kallistui vuoden aikana 314 prosenttia eli 70 markasta 290 markkaan, ja osakkeen hinta käväisi kalleimmillaan 347 markan huippuhinnassa. Raision vahvan nousun taustalla oli yhtiön kehittämä veren kolestrolia vähentävä rasva.

Nokian osakkeet käänsi jälleen nousuun elokuussa julkistettu toisen vuosineljänneksen tulos, joka kertoi yhtiön alkuvuodesta parantuneesta tuloskehityksestä ja puhelinryhmän tuloksen kääntymisestä jälleen voitolliseksi. Nokian A-osakkeen hinta kipusi vuoden aikana 58 prosenttia eli 169 markasta 266,80 markkaan. Nokian osakkeiden hinnat määräytyivät Wall Streetillä.

Parhaan prosentuaalisen nousun kirjasi vaihtokurssiinsa vuoden aikana Skop, jonka osake kallistui vuodessa peräti 673 prosenttia, 11 pennistä 85 penniin. Skopin vaihto oli kuitenkin vähäistä. Pankkiryhmän osakkeista löytyy myös vuoden ainoa laskija eli Interbank.

Nokian vaihto 35 miljardia

Helsingin pörssin ehdoton vaihtoykkönen oli Nokia 35 miljardin markan vaihdollaan. UPM-Kymmenen vaihto oli 6,9 miljardia, Meritan 3,5 miljardia, Raision Tehtaitten 3,4 miljardia, Valmetin kolme miljardia ja Keskon 2,7 miljardia markkaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat