Mainos

Helsingin juhlaviikoilla näkyy monikulttuurisuus

Perjantaina starttaava Helsingin juhlaviikot on monikulttuurisuuden juhlaa. Esityksiä ja taiteilijoita tulee eri puolilta maapalloa, muun muassa Samoalta.

Koreografi Lemi Ponifasio käsittelee vaikuttavassa tanssiteoksessaan nykyihmisen ja luonnon suhdetta.

Saksalainen Christoph Schlingensiefin teoksessa Via Intolleranza matkataan räiskyvästi Afrikkaan, missä rakennetaan oopperakylää keskelle savannia monikansallisin voimin.

– Vasta erilaisuutta vasten tajuaa kuka itse on. Monet niistä esityksistä ja teoksista, jotka valikoituivat Juhlaviikoille, käsittelevät juuri sitä, mitä uutta syntyy kun kulttuurit kohtaavat, sanoo Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Ilmaisia tapahtumia tarjolla aiempaa enemmän

Ohjaajana Schlingensiefe on kulttimaineessa Saksassa ja maailmallakin yhtä tunnettu kuin Fassbinder. Suomessa Schlingensief on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Bertold Brechtin ja Kurt Weillin legendaarisesta "epäoopperasta" Mahagonnysta nähdään myös räväkkä uusversio, jonka ohjaa Lauri Maijala. Mukana yhteisproduktiossa ovat UMO, Avanti! ja Kapsäkki. Esitystilanteessa sarjakuvataiteilija Ville Ranta kuvittaa kokonaisuutta piirtämällä.

Kuten aina musiikin ystävät pääsevät nauttimaan monipuolisesta konserttiohjelmistosta. Tarjolla on klassisella puolella muun muassa Jordi Savallin ohjelmalliset Jerusalem- ja Istanbul-konsertit. Huvilassa taas kuullaan Afrocubism-yhtyettä ja New Orleans-jazzin herrasmiestä Allen Toussaintia.

Ilmaistapahtumia Juhlaviikoilla on aiempaa enemmän, uutuutena muun muassa Juhlaviikkoklubi, jossa voi nauttia musiikista, keskustella ja tavata taiteilijoita. Klubi toimii Kansallisteatterin Lavaklubin tiloissa.

Eläimet valtaavat kaupungin

Yksi näkyvimmistä tapahtumista Helsingin juhlaviikoilla on varmasti Eläimet kylässä -tapahtuma. Eri puolilla kaupunkia on 15 työpajaa, joissa voi rakentaa erilaisia eläinhahmoja vaaleasta muovista. Ideana on, että unimaailmasta karanneet sudet, hirvet, pöllöt ja karhut vierailevat joukolla ihmisten kaupungissa.

Taiteiden yönä, ensi viikon perjantaina, nähdäänkin sitten valtaisa kulkue, kun 3 000 eläinhahmoa ja jättimäinen Metsän henki vaeltavat läpi Helsingin.

Tämän tapahtuman luojina ovat eteläafrikkalainen kuvataiteilija Roger Titley ja israelilainen Airan Berg.

Juhlaviikkojen budjetti on tänä vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna festivaaleilla kävi kaikkiaan 261 000 katsojaa.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 19.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.