Helmut Marko puolustaa Red Bullin uutta kohupäätöstä: "Emme nähneet mitään kehitystä"

Potkut kakkostallinsa AlphaTaurin kuljettajalleen Nyck de Vriesille kesken kauden antanut Red Bull -pomo Helmut Marko sanoo, ettei hollantilaista voida kokemuksensa perusteella arvioida tulokaskuskina.

De Vries, 28, debytoi tällä kaudella formula ykkösissä ajettuaan sitä ennen vuosia muun muassa Mercedeksen, McLarenin ja Aston Martinin testikuskina. Viime kaudella hän pääsi ajamaan yhden kisan Williamsilla.

De Vries on voittanut urallaan sähköautojen Formula E -mestaruuden vuonna 2021 ja F2-luokan mestaruuden 2019. Tulokaskausi F1-sarjassa oli sen sijaan paha pettymys. De Vries jäi kymmenessä ajamassaan kisassa ilman pisteitä eikä pärjännyt vertailussa tallikaverilleen Yuki Tsunodalle. Red Bull päätti keskiviikkona korvata hänet kokeneella Daniel Ricciardolla.

– Teimme Nyckin kanssa sopimuksen, koska hän esiintyi mahtavasti vuosi sitten (Williamsilla) Monzassa, kommentoi hollantilaislehti De Telegraafille.

– Odotimme hänen olevan vähintään tallikaverinsa Yuki Tsunodan tasolla tänä vuonna, mutta niin ei käynyt. Itse asiassa hän oli koko ajan kolme kymmenystä kierrosta kohti hitaampi. Emme nähneet mitään kehitystä, Marko jatkoi.

Red Bullilla on pitkä historia lyhytjänteisestä nuorten kuskien kohtelusta. Lähtö on tullut nopeasti, jos kauden puolivälissä odotukset eivät ole täyttyneet. Saman ovat saaneet kokea muun muassa Pierre Gasly ja Daniil Kvjat.

Markon mukaan De Vriesin olisi pitänyt taustaansa nähden pärjätä paremmin heti alusta alkaen. Siksi hän ei pidä potkujen lisäämisestä samaan jatkumoon.

– Meidän piti tehdä jotain, Marko selitti.

– Miksi odottaisimme vielä kaksi kisaa, jos emme näe mitään kehitystä? Nyck on tosi miellyttävä kaveri, mutta vauhti ei vain ollut kohdillaan.

– Hän on 28-vuotias ja hänellä on paljon kokemusta, ja hän on pystynyt keräämään myös paljon tietoa testikuljettajana eri F1-autoista. Et voi verrata häntä tulokaskuskeihin minun mielestäni, Marko kommentoi.

Daniel Ricciardon testiajat vakuuttivat

De Vriesin suoritukset olivat kaukana siitä, mitä Red Bull oli toivonut. Pienikin toivonpilkahdus sammui nopeasti.

– Huhtikuun lopussa Bakussa hän aloitti viikonlopun hyvin ja ajattelin, että hän alkaa suoriutua paremmin, mutta sitten hän ajoi taas ulos. Hän ei valitettavasti tehnyt ainuttakaan superkierrosta, josta olisimme olleet ällistyneitä.

Daniel Ricciardo on Red Bullille tuttu jo yli vuosikymmenen takaa. Hän tuli sarjaan juuri AlphaTaurin, silloisen Toro Rosson kuskina vuonna 2012, kunnes ajoi vuodet 2014–2018 Red Bullin ykköstiimissä. Tänä vuonna australialainen palasi tiimin testikuskiksi jäätyään ilman sopimusta McLarenilla.

– Hänen kierrosaikansa olivat kilpailukykyisiä kolmella eri rengasseoksella ajettaessa, Marko kertoi.

– Jos Ricciardolla ei olisi ollut vauhtia, olisimme harkinneet jotain muuta. AlphaTauri on kuitenkin koko sarjan viimeisenä, joten meidän piti tehdä sille jotain. Ricciardo tuo uutta energiaa tiimiin.

Lue myös:

    Uusimmat