Mainos

Helli silmiäsi – räpytä niitä!

Vietkö käsiä usein silmillesi? Niitä kutittaa, kirvelee ja väsyttää, vaikka mieli olisi kuinka virkeä. Kyyneleetkin valuvat, vaikka olisi ihan tavallinen ja tunnekuohuton päivä. Vuolaasta kyynelvirrasta huolimatta vaivaasi kutsutaan nimellä ”kuivat silmät”. Lähes puolet suomalaisista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa kuivista silmistä.

– Nykyajassa on paljon tekijöitä, jotka altistavat kuiville silmille, esimerkiksi televisio ja tietokoneet, kertoo Stina Rosqvist, joka työskentelee myynti- ja markkinointipäällikkönä lääkeyhtiö Novartiksella.

– Kyse on yksinkertaisesti siitä, että tietokoneen äärellä tai televisiota katsellessamme unohdamme räpyttää silmiämme. Aina kun räpytämme, nestettä siirtyy silmän pinnalle, mutta silloinhan katse häiriintyy, emmekä siksi halua päästää katsetta lepäämään, Rosqvist selventää.

Ykkösohje kuivien silmien torjuntaan on siis ahkera silmien räpytys ja katseen irrottaminen kuvaputkesta silloin tällöin!

Tiiviit seinät, saasteet ja ikä kiusaavat silmiä

Silmiä kuivattavat myös koneellinen ilmastointi, tiiviisti rakennetut talot ja sähkölämmitys. Ilmansaasteet, käryt ja pölyt saavat herkät silmät ärtymään.

Varsinkin naisilla ikävuodet vähentävät kyynelnesteen eritystä. Vaihdevuosina limakalvot kuivuvat muuallakin, niin myös silmissä.

– Hormonimuutoksia voi tulla myös raskauden aikana. Moni nainen ei pysty raskauden aikana pitämään piilolaseja, koska silmät tuntuvat liian kuivilta siihen. Lapsen synnyttyä tilanne muuttuu taas, Rosqvist tietää.

– Kuivasilmäisyys ei kuitenkaan ole pelkästään naisten ongelma, myös miehet kärsivät kuivista silmistä.

Lisäksi on lääkkeitä, joilla on joihinkin ihmisiin silmiä kuivattava sivuvaikutus. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi nestettä poistavat lääkkeet sekä betasalpaajat. Lääkäriltä voi kysyä, olisiko olemassa vaihtoehtoisia lääkkeitä, jos elämä kuivien silmien kanssa tuntuu liian vaikealta.

Auttaisiko vedenjuonnin lisääminen, tuo vähän joka vaivaan nykyään suositeltu kotikonsti, kuivasilmäisiä?

– Juominen on kyllä muuten tärkeää, mutta en sanoisi että se auttaa tähän vaivaan. Vedenjuonti ei pidä kuivasilmäisyyttä poissa.

Kostutustipat eivät lannista omaa kyyneltuotantoa

Helpotusta kuiviin silmiin tuovat kostuttavat silmätipat.

– Kostutustipat eivät vähennä silmän omaa kyynelnestetuotantoa, eli niistä ei sillä tavalla voi tulla riippuvaisiksi, kuten usein luullaan, Stina Rosqvist vakuuttaa.

– Silmiä voikin rauhassa kostuttaa tipoilla niin paljon kuin hyvältä tuntuu, välillä enemmän, välillä vähemmän.

Oikein paljon kostutustippoja käyttävän kannattaa kokeilla pitempivaikutteista silmägeeliä. Tippoja ja geelejä voi ostaa säilytysaineettomina kerta-annoksina tai riittoisammissa pulloissa tai tuubeissa.

Huoli lapsista

Lapsiin kuivasilmäisyys iskee harvemmin kuin aikuisiin. Jos muksu kuitenkin valittaa oireita, Rosqvistin mukaan kostutustipat ovat hyvä ensiapu. Säilöntäaineettomat kostutustipat ovat hellävaraisia eivätkä yleensä ärsytä herkkää silmää. Jos vaiva jatkuu, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Mutta kuinka silmätippa saadaan vastahakoisen tenavan silmään?

– Hyvä keino on sanoa lapselle, että panee silmät hiukan kiinni, ja tiputtaa tipat nenänurkkaan, eli nenänjuurta lähimpänä olevaan silmäkulmaan. Kun lapsi avaa silmänsä, tippa valuu perille ja silmä kostuu aivan varmasti, Rosqvist neuvoo.

Hän on hieman huolissaan tämän päivän lapsista.

– Meille on kasvamassa uusi kuivasilmäsukupolvi, kun lapset pelaavat niin paljon tietokoneella tai pleikkarilla eivätkä malta räpytellä silmiään katsellessaan, missä se ukko hyppii ja pomppii.


Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.