Hella Wuolijoki vyöryy valkokankaalle

Tätä on odotettu: elokuva Suomen historian suurnaisesta. Virolaissyntyinen Hella Wuolijoki (1886-1954) eli monta elämää. Hän oli liikenainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, kirjailija, kansanedustaja ja Yleisradion johtaja. Hän tarttui poikkeuksellisen rohkeasti moniin haasteisiin värikkään elämänsä aikana ja myös menestyi useilla elämänalueilla.

Ainutlaatuisesta naisesta kertovan Hella W -elokuvan on ohjannut Juha Wuolijoki, joka on Hella Wuolijoen aviomiehen veljen pojanpojan poika. Sukulaisuussuhde sai ohjaajan miettimään, voiko hän tarttua aiheeseen.

-Tässä oli kuitenkin niin hyvä ja ainutlaatuinen tarina, että sitä ei kannattanut jättää tekemättä sen takia, että olen sukua Hellan aviomiehelle Sulo Wuolijoelle. Veljeksiä oli kaksi: Väinö ja Sulo, ja he molemmat liehittelivät Hellaa. Jossain on sanottu, että isoisäni isä Väinö oli possun näköinen, ehkä siksi Sulo vei voiton, Juha Wuolijoki nauraa.

Outi Nyytäjä on tehnyt elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksen, jonka pohjalta ohjaaja teki sovituksen. Molemmat vakuuttelevat, että urakan haasteellisuudesta huolimatta yhteistyö sujui lopulta hyvin.

-Alkuun oli aika myrskyisää, ja otettiin yhteen. Mutta minä en usko, että tasainen ja symbioottinen yhteistyö on hyvä sen paremmin jutulle kuin ihmisillekään, Nyytäjä sanoo.

Liikaa materiaalia

Suurin vääntö käytiin siitä, mitä elokuvaan otetaan mukaan. Tekijät kahlasivat läpi valtavan määrän tekstiä: Hella Wuolijoen omat laajat muistelmat ja lukuisat muiden kirjoittamat teokset.

-Tajusimme, että meidän täytyy tietyllä tavalla unohtaa kaikki, mitä Hellasta on kirjoitettu, ja tehdä hänestä oma fiktiomme. Se ei näy missään näissä kirjoissa, vaan on rivien välissä, Wuolijoki sanoo.

Elokuva keskittyy Wuolijoen maanpetossyytteeseen ja vankeustuomioon. Valtiollinen poliisi kiinnostui Wuolijoen toimista epäillen tätä Neuvostoliiton vakoojaksi, ja häntä syytettiin neuvostoliittolaisen desantin Kerttu Nuortevan avustamisesta.

Hella Wuolijoki itse piti toimintaansa rauhan rakentamisena, mutta Valpo näki siinä maanpetoksen. Wuolijoki tuomittiin kuolemanrangaistukseen, joka lieveni elinkautiseksi. Hänet armahdettiin kuitenkin vuonna 1944.

Juha Wuolijoki kertoo, että elokuvaan oli pyrkimys luoda sellainen maailma, jota ei oikeasti ole olemassa.

Esikuva nykyajalle

Tekijät halusivat kertoa Hella Wuolijoen tarinan juuri nyt. Nyytäjän mielestä hänestä olisi esikuvaksi monelle tänäkin päivänä.

-On kauhea sanoa, mutta meidän ajassamme ei ole yhtään voimakasta ja etevää naispoliitikkoa. Hella Wuolijoki ei ollut mikään Jutta Urpilainen. Siihen maailman aikaan kun Hella oli poliitikko, ihmiseltä vaadittiin myös sivistystä, Nyytäjä huomauttaa.

Ennen kaikkea Hella Wuolijoki muistetaan kuitenkin Niskavuori-sarjan luojana. Elokuvassa kirjailija rinnastetaankin Niskavuoren naisiin, jotka ovat elämän kolhujen vuoksi kovettaneet itsensä.

Pääosaa esittää Tiina Weckström, muissa rooleissa nähdään muun muassa Hannu-Pekka Björkman Valtiollisen poliisin etsivänä ja Matleena Kuusniemi Hellan tyttärenä Vappuna. Elokuva saa ensi-iltansa 28. tammikuuta.

(MTV3 - STT)

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 14.1.2011)

Lue myös:

    Uusimmat