Mainos

Heinäluoma: Lipposta tuettava EU:n presidentiksi

Kansanedustaja Eero Heinäluoma toivoo hallitukselta selvän tuen Paavo Lipposen valinnalle EU:n presidentiksi.

Heinäluoma arvioi MTV:n nettikolumnissa, että komisaari Olli Rehnille toivottu EU:n ulkoministerin paikka näyttää menevän eri puolueryhmälle. Siksi Heinäluoma toivoo hallituksen tukea nyt Lipposelle.

Heinäluoma kirjoittaa, että Lipposella on huomattava kannatus EU:n ensimmäisen presidentin tehtävään. Hän korostaa, että Lipposen ehdokkuutta Eurooppa-neuvoston johtoon ja Rehnin ehdokkuutta EU-komissioon ei pitäisi nähdä kilpailevina asioina.

EU:n uuden presidentin ja ulkoministerin tehtäviin haku käynnistyi Irlannin kansanäänestyksen jälkeen. Heinäluoma uskoo, että seuraavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa lokakuun lopulla asia on tavalla tai toisella esillä.

Vanhanen: Ei ole nimeämisten aika

Pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että vielä ei ole oikea aika nimetä EU:n presidentti- tai ulkoministeriehdokkaita.

Vanhasen mielestä ainakaan Heinäluoman ehdottamalla vaalikampanjalla ei saavuteta parasta mahdollista tulosta.

- Aika näyttää, onko Rehnillä mahdollisuus tähän ulkoministerin tehtävään, vai syntyykö tilanne, jossa mahdollisesti voisimme tavoitella Eurooppaneuvoston puheenjohtajuuden tehtävää. Nyt virallisesti haemme Rehnille vahvaa asemaa komissiossa. Se on luonteva osa tätä vaihetta. Jäsenvaltiot eivät aseta vielä ulkoministeri- tai niin sanottuja presidenttiehdokkaita, Vanhanen kommentoi MTV:n uutisille.

Laatulehdet spekuloivat suomalaisnimillä

Myös arvostetut ulkomaiset sanomalehdet ovat maininneet presidentti Martti Ahtisaaren ja pitkäaikaisen pääministerin Paavo Lipposen vaihtoehtoina EU:n presidentin tehtävään.

New York Times -lehti nosti 4. lokakuuta molemmat esille jutussa, jossa lueteltiin useita mahdollisia ehdokkaita. Jutussa todettiin EU:n tarvitsevan karismaattista johtajaa.

Listalle pääsi Tony Blairin jälkeen hollantilainen, ranskalainen, belgialainen ja luxemburgilainen pääministeri. Kuudentena mainittiin Lipponen, seuraavaksi Espanjan Felipe Gonzales ja kahdeksantena Ahtisaari.

Myös brittiläinen Economist listasi 8. lokakuuta Blairin ykköseksi. Lipposen aktiivisuus Itämeren kaasuputken ajamisessa aiheuttaa jutun kirjoittajan mukaan kummastusta Itä- ja Keski-Euroopassa. Ahtisaaren muistutetaan olevan jo 72-vuotias.

(MTV3)

"MYÖS AHTISAARTA PITÄISI TUKEA"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.