Heinäluoma ja Elo samaa mieltä perheenyhdistämisen tulorajoista: "Perhe Suomeen kun sen pystyy elättämään"

Heinäluoma ja Elo samaa mieltä perheenyhdistämisen tulorajoista 3:40

Ulkomaalaislakiin on tulossa kiristys, jonka arvioidaan vähentävän uusia perheenyhdistämishakemuksia merkittävästi.

Lakiehdotuksen mukaan ulkomaalaisten perheenyhdistämistä koskeva toimeentuloehto laajenee koskemaan myös toissijaista kansainvälistä suojelua saavia ja Suomen kansalaisia. Laskelmien mukaan perheenkokoajalle pitää verojen jälkeen jäädä käyttövaraa 2 600 euroa kuussa, jotta hän saisi Suomeen puolisonsa ja kaksi lastaan.

– Kun usein vedotaan yhdenvertaisuuteen, niin tässä on kansalainen ja turvapaikanhakija samassa asemassa, kansanedustaja Simon Elo (ps) sanoo.

Kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd) mukaan turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämistapauksiin tarvitaan toimeentulovaatimus, koska se luo motiivin hakeutua töihin mahdollisimman nopeasti.

– Se voi olla tekijä, että saa perheen tänne, kun sen pystyy elättämään.

Heinäluoma pitää Suomen luomaa toimeentulotukiriippuvuutta huonona juttuja.

– Jos oleskeluluvan saanut on toimentulotuen varassa ja siihen otettaisiin vielä perhe, joka on yhteiskunnan tuen varassa, se ei ole hyvä järjestelmä, eikä se ole näiden ihmistenkään kannalta hyvä. Systeemin pitää olla sellainen, että se rohkaisee ja palkitsee tekemisestä.

Elon sanoo, että Suomi voisi halutessaan ottaa käyttöönsä myös muita rajoitteita kuin tulorajan.

– Esimerkiksi Ruotsissa perheenkokoajan pitää olla vähintään 21-vuotias. Monessa maassa pitää olla lisäksi asunut kaksi vuotta ennen kuin perheenyhdistämistä voi miettiä. 

Lue myös:

    Uusimmat