Hehkulamput pois kaupoista vuoden päästä – mitä tilalle?

Lähes neljännes kotitalouksien käyttämästä sähköstä kuluu valaistukseen. Toimistoissa ja liikerakennuksissa siihen kuluu jopa kolmannes. Hehkulamput ovat hiipumassa pois kaupan hyllyiltä – syyskuussa poistuvat 60 W lamput ja vuoden päästä loput. Tilalle tarjotaan energiaa säästäviä vaihtoehtoja, joiden vertailu saattaa tuottaa päänvaivaa.

– Hehkulamppujen poistuessa markkinoilta kotien valaistuksessa voidaan käyttää monia erilaisia lampputyyppejä energiansäästölampuista eli pienloistelampuista LED-lamppuihin ja halogeeneihin, kertoo valaistustekniikan diplomi-insinööri Marko Martikainen Osramilta.

– Vaikka energiaa säästävää tekniikkaa on ollut jo kauan tarjolla, kuluttajat ovat siirtyneet hitaasti sen käyttöön. Esimerkiksi kodinkoneissa siirryttiin hyvin nopeasti A-energialuokan kylmälaitteisiin. Valonlähteissä sama olisi ollut mahdollista jo kauan sitten, mutta näin ei jostain syystä tapahtunut, hän jatkaa.

Vaihtoehtoja löytyy

Eri lampputyypit soveltuvat erilaisiin valaisimiin ja valon tarpeisiin. Myös haluttu valon määrä eli valovirta sanelee sopivan lampun valintaa. Oikean vaihtoehdon ratkaisee käyttötarkoitus, kuten tähänkin asti.

Tärkeimmät lampputyypit ovat energiansäästölamput ja halogeenilamput. Myös LED-lamput ovat jo tulossa. Usein valaisin on suunniteltu juuri hehkulampulle, mikä voi tehdä pohdinnasta vaikeaa.

– Tänä päivänä löytyy aivan hehkulampun näköinen, kokoinen ja muotoinen halogeenitekniikkaan perustuva vaihtoehto, ns. ekohehkulamppu. Sitä voi himmentää samoilla himmentimillä ja se on niin ulkonäöltään kuin valon väriltään hehkulampun kaltainen. Eikä se maksakaan juuri enempää, sillä hinta on vain pari kolme euroa kappaleelta, Sähköteknisen Kaupan Liiton energiatehokkuusseminaarissa puhunut Martikainen kuvailee.

Pakkaus kertoo valon määrän

Nykyään lampun myyntipakkaus antaa tietoa esimerkiksi lampun tuottaman valon määrästä ja väristä, mikä tekee vertailun helpommaksi.

– Tärkein muutos joka tehtiin pakkausmerkintöihin, liittyy valon määrään. Jatkossa paketissa tulee olla selkeillä isoilla kirjaimilla, montako luumenia valoa lamppu antaa. Esimerkiksi 1170 lm kertoo lampun tuottaman valomäärän. Samalla sitten paketteihin lisättiin vertailu maininta, minkä tehoista hehkulamppua tuote vastaa.

Tähän asti valon määrästä on puhuttu Watteina, joka kertoo hehkulampun kuluttaman sähköenergian määrän. Nyt kun vertaillaan keskenään täysin erityyppisiä lamppuja, niin on tarve ilmaista suoraan saatavan valon määrä. Energialampun käyttämä sähköteho voi olla vain 18 W vaikka se tuottaa hyvän energiatehokkuutensa vuoksi yli tuhat luumenta.

LED tulossa koteihin

LED-tekniikkaa saa kodin valaistukseen kahdessa eri muodossa: LED-lamppuina, jotka sopivat nykyisiin valaisimiin tai uusina valaisimina, jotka on suunniteltu LED-valonlähteille.

– Nämä valaisimet tarjoavat kokonaan uusia mahdollisuuksia kotona. Kun koko valaisin suunnitellaan LED-tekniiikan ympärille, saadaan pienikokoisia ja muotoilullisesti houkuttelevia valaisimia, jotka integroituvat kauniisti kodin sisutukseen. Näistä tuotteista kannattaa kysyä sähköasentajalta, joka ammattilaisena tuntee ne hyvin, Martikainen sanoo.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja