He joutuvat pian maksamaan yli 100 euroa lisää vuokraa kuukaudessa – eikä se jää siihen: "Heka maksattaa meillä kuprun, jonka ovat itse tehneet"

Heka on tekemässä merkittäviä vuokrankorotuksia: ”Törkeää!” – MTV mielenosoituksessa 6:45
MTV Uutiset Live piipahti mielenosoituksessa, jossa vastustettiin Hekan ensi vuodelle kaavailemia vuokrankorotuksia.

Hekan hallituksen päättämät vuokrankorotukset ovat kova isku monelle pienituloiselle vuokralaiselle. MTV Uutiset Live piipahti mielenosoituksessa, jossa vastustettiin Hekan ensi vuodelle kaavailemia vuokrankorotuksia. 

Suomen suurin vuokranantaja Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) ilmoitti loppukeväästä poikkeuksellisen suurista vuokrankorotuksista. Hekan hallitus kokoontui tänään keskiviikkona päättämään korotuksista, jotka ovat esityksen mukaisia – keskivuokrat nousevat ensi vuonna siis keskimäärin 12 prosenttia.

– Se vaihtelu on jostakin alle 10 prosentista suurimpana 50 prosenttiin, Vuokralaisneuvottelukunnan varapuheenjohtaja Hans Duncker sanoo MTV Uutiset Livelle

Prosenttiosuus tekee melkoisen korotuksen kuukausivuokraan, joka on Helsingissä korkea ilman korotustakin yhdessä inflaation ja hintojennousun kanssa.

– Jos puhutaan omasta asunnostani, jossa on kaksi huonetta ja keittiö ja 59,5 neliötä, se on 115 euroa kuussa lisää, eli yhteensä 1 380 euroa vuodessa [lisää], Duncker konkretisoi tulevaa korotusta.

– Meillekin on tulossa yli 100 euron korotus, Hekan talotoimikunnan puheenjohtaja Tiina Sandberg kertoo MTV Uutiset Livelle.

Sandbergin mukaan Hekan hallitus ei ole osannut varautua koronnousuun, joka hänen mielestään on ollut sen tiedossa. Hän kuvaa Hekan hallintoa osaamattomaksi. 

– Mielestäni on todella törkeää, että Heka maksattaa meillä kuprun, jonka he ovat itse tehneet, kun eivät ole osanneet hoitaa velkojaan huolellisuudesta, millä ihan tavallinen ihminenkin veloistaan huolehtii. 

Duncker on samoilla linjoilla. 

– Tämä korkosuojausasia, johon vedotaan – eli kun tuli korot tulivat muka yhtäkkiä pyytämättä ja yllättäen – ovat vain osa tätä. Heka yrittää mennä niiden taakse kaikessa tiedottamisessaan. 

Millaiset terveiset mielenosoittajat lähettävät Hekalle? Katso jutun alussa olevalta videolta mielenosoittajien kommentit.

"Pelottaa, mikä on lopullinen taso"

Sekä Duncker että Sandberg olivat osoittamassa varhain keskiviikkoaamuna mieltään vuokrankorotusten takia. He ja muut paikalle kerääntyneet Helsingin kaupungin asunnoissa asuvat vuokralaiset ovat valmiita osoittamaan mieltään jatkossakin, sillä Heka on ilmoittanut, etteivät korotukset jää tähän.  

– Kun viime vuonna korotettiin jo yli 4 prosentilla, nyt tulee tämä 12 prosenttia, se on jo 16 prosenttia ja seuraavana vuonna tulee taas neljä prosenttia, se on 20 prosentin korotus muutaman vuoden aikana.

Sandbergin mukaan Hekan hallitus on käynyt keskusteluja siitä, mille tasolle vuokrat halutaan tulevaisuudessa nostaa, mutta asiasta ei kerrota vuokralaisille. 

– Se on hurjaa. Pelottaa, mikä on lopullinen taso, johon Heka aikoo vuokrat nostaa, Sandberg kertaa tilannetta. 

"Ennen kaikkea se on nöyryyttävää"

Vuokrankorotukset aiheuttavat mielenosoittajissa huolta paitsi oman talouden myös muiden Hakan vuokralaisten taloudellisen tilanteen puolesta. Hekalla on 54 000 asuntoa, joissa asuu lähes 100 000 ihmistä.

Isku on erityisen kova muun muassa yksinhuoltajille, pienipalkkaisille, eläkeläisille ja tukien varassa eläville vuokralaisille. 

– Se on heille tuhoisaa, sillä asumistuen rajat tulevat vastaan maan hallituksen toimesta, jolloin suurin pelko on se, että useampiakin tuhansia noin 51 000 taloudesta saattaa siirtyä toimeentulotuen puolelle.

– Se on viimesijainen tuki, mutta ennen kaikkea se on nöyryyttävää, kun joudut jokaisesta eurostasi tekemään tilitystä jatkuvasti, Ducker kuvaa tilannetta.

Hekan vuokrankorotukset uhkaavat iskeä monen pienituloisen kukkaroon 0:39
Katso myös: "Ruokajonossakin on pitänyt käydä hakemassa ruokaa. Olen suoraan sanottuna peloissani", sanoo sairaanhoitaja Angelika Kolberg.

Näin Heka on perustellut korotuksia

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö perusteli viime viikolla Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa, että korotuksia korkotason voimakkaalla nousulla. Hän arvioi myös lämmityskustannusten nousseen vuoden aikana yli 30 prosenttia.

Korotusten lisäksi tälle ja ensi vuodelle suunniteltuja korjauksia lykätään.  

Närön mukaan Hekassa on totuttu hyvinkin alhaisiin vuokrankorotuksiin. Hän kuvaa korotusten olleen yhdestä kahteen prosentin luokkaa viime vuotta lukuun ottamatta.

Helsingin kaupungin linjauksen mukaan Hekan vuokrien pitäisi olla vähintään 40 prosenttia alhaisemmat kuin markkinavuokrien. Närö myöntää, että se ei toteudu tällä hetkellä.

Nyt vuokrat ovat noin 36 prosenttia alle keskimääräisen markkinavuokran Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat