Mainos

Havukka-aho on Väänäsen toteutunut unelma

Kun Havukka-ahon ajattelija saa huomenna valtakunnallisen elokuvaensi-iltansa, toteutuu ohjaaja Kari Väänäsen vuosien unelma.

Kari Väänästä ei voi syyttää hötkyilystä suuren unelmansa toteuttamisessa. Kaksikymmentä pitkää vuotta meni, ennen kuin hanke Veikko HuovisenHavukka-ahon ajattelijan filmaamisesta toteutui.

Into oli kova alusta asti, mutta tie mutkainen.

– Yritin tarjota sitä ensin TV2:lle tv-elokuvaksi. No, se ei mennyt läpi, koska MTV oli tekemässä juuri sitä versiota, jossa oli Heikki Kinnunen pääosassa.

Maisema vaatiikin kankaan, Väänänen päätteli seuraavaksi, mutta myöskään elokuvatuottajat eivät innostuneen ideasta.

Kerran Väänänen jo luovuttikin.

– Viisi vuotta sitten päätin, että en pilaa elämääni haaveella, joka ei koskaan toteudu. Pian sain kuitenkin puhelun Marko Röhriltä, joka oli päättänyt tarttua ideaan. Silloin minua rupesi melkein pelottamaan, Väänänen nauraa.

Pikku-Karin sankarit: Tarzan ja Pylkkänen

Kemijärvellä nykyään asuva Kari Väänänen kertoo lukeneensa Huovisen kirjan viitisenkymmentä kertaa ennen sen filmausta.

– Olen lukenut sen joka vuosi yhdeksänvuotiaasta asti ainakin kerran. Varsinkin silloin, kun opiskelin ja tein töitä etelässä, oli kuin olisin saanut kirjan kautta palata metsään, luontoon ja pohjoiseen. Se oli minulle mieletön henkinen pilleri, joka helpotti kaipuutani, jota en tietoisesti edes ymmärtänyt.

Väänänen on löytänyt jokaisella lukukerralla kirjasta jotain uutta.

– Pienenä minun sankarini olivat Konsta Pylkkänen ja Tarzan. Pylkkänen oli minulle veikeä hahmo ja tarina hauska seikkailu. Myöhemmin olen löytänyt siitä syvyyttä ja se on antanut minulle valtavasti elämän evästä ja opettanut todella paljon. Uteliaisuus, mielikuvitus, ajattelu, rohkeus olla oma itsensä ja erilainen – siinä ovat tämän saagan jutut.

Huovinen ohjaili käsikirjoitusta vaivihkaa

Kirjailija Veikko Huovinen ei osallistunut käsikirjoituksen tekoon ja kävi vain kerran kuvauspaikallakin. Silti hänen merkityksessä elokuvassa oli suuri.

– Esittelimme Veikolle käsikirjoitusta, mutta puhuimme ihan muita asioita. Sai olla korva tarkkana, koska Veikon ohje saattoi tulla missä sivulauseessa tahansa. Hän ei koskaan sanonut, millainen käsikirjoituksen pitää olla, vaan hän uitti meitä niin kuin tukkia uomaansa: kevyillä töytäisyillä oikeaan suuntaan.

Punarinta vakuutti Lehtisen

Havukka-ahon ajattelijan näyttelijäkaartissa vilisee kotimaisista elokuvista tuttua väkeä.

Pirkka-Pekka Peteliuksen tilalle Konsta Pylkkäseksi tullut Kai Lehtinen lähti elokuvaan hyvin mielellään. Kun Kari Väänänen soitti pyytääkseen Lehtistä rooliin, tämä oli saunatyömaalla ja punarinta lensi hänen luokseen.

– En ollut nähnyt punarintaa viime vuonna ennen sitä – enkä ole nähnyt sen jälkeenkään – eli kyllä se kävi jotain kertomassa. Sanoinkin Väänäselle, että tässä käy kuule oikein hyvin.

Hieno tarina lumosi näyttelijät

Kaupunkilaisinsinööriä Havukka-ahossa esittävä Tommi Korpela kiinnostui elokuvaa tehdessä paitsi tarinasta myös Kainuun komeasta luonnosta.

– Siellä oli miljoonia hyttysiä, mutta muuten se oli äärettömän mukava työympäristö. Kuvauksissa meillä oli Hannu-Pekka Björkmanin kanssa paljon vapaapäiviä ja kun olimme kaukana, sieltä ei lähdetty yhden vapaapäivän takia kotiin, eli kalasteltiin ja samoiltiin kovasti.

Havukan Iitaa filmissä esittävä Ursula Salo kiittelee tarinaa sen huumorista ja viisaasta sanomasta.

– Kaikki kirjan lukeneet tietävät, että tarinassa ei tapahdu hirveitä ja elokuvakin on hidas ja rauhallinen, mutta on jotenkin ihana antaa itselleen luvan rauhoittua. Huovisen luontokuvaus, huumori ja ihmisen ymmärtämisen taju on aina hienoa ja ajatonta.

Katso Havukka-ajon ajattelijan traileri MTV3:n katsomosta. Kuuntele Kai Lehtisen, Tommi Korpelan ja Konsta Pöyliön haastattelu .

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.