Mainos

Hautalan kertomus remonttimiehestä saa tukea

Kertomukset kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) oviremontin kulusta pysyvät ristiriitaisina.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ilmoitti tänään, että pimeästä palkanmaksusta syytetty Hautala jättää paikkansa harmaan talouden ministerityöryhmässä.

Yksi isoimmista kysymyksistä vyyhdessä on se, tiesikö Hautala, että hänen remonttiaan hoitanut mies ei hoitanut veroja tai sosiaalimaksuja, koska ei pitänyt itseään elinkeinonharjoittajana.

STT:n haastatteleman remonttimiehen mukaan hän kertoi Hautalalle olevansa palkkatyöläinen eikä elinkeinonharjoittaja. Hän kertoo saaneensa ministeriltä suoraan käteen noin 650 euroa kevään ja syksyn välillä 2009 tehdystä oviremontista.

– Minulla ei ollut silloin minkäänlaista firmaa ja olin töissä, mies sanoo.

Hautala on puolestaan aiemmin kommentoinut, että hän luuli teettävänsä työn velvollisuutensa hoitavalla urakoitsijalla. Tänään ministeri ei vastannut STT:n soittopyyntöön.

Oikeus katsoi elinkeinonharjoittajaksi

Hautalan kertomus saa tukea Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden viime viikolla antamasta tuomiosta, jonka mukaan remonttimies toimi elinkeinonharjoittajana samaan aikaan tekemällään työmaalla.

Työmaa oli Hautalan miesystävän Andrei Nekrasovin kartano Luumäellä.

Nekrasovin asianajajan Tom Sukasen mukaan Hautalan oviremontti tehtiin syksyllä 2009, kun Nekrasovin remontti oli jo täydessä vauhdissa.

Nyt remontista käydään oikeutta, koska työn jäljestä on syntynyt erimielisyyttä. Käräjäoikeus tuomitsi rakennusmiehen viime viikolla korvaamaan Nekrasoville noin 15 000 euroa aiheuttamistaan rakennusvirheistä ja oikeudenkäyntikuluista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä on valitettu.

– Hän oli aloittanut urakan Luumäellä ja tehnyt sitä 7-8 kuukautta. Ovihomma on tullut sen jälkeen, Sukanen sanoo.

Tässä valossa Hautalalla oli hänen mielestään täysi oikeus luulla miehen olevan elinkeinonharjoittaja.

Sukasen mielestä Hautala teki siinä kuitenkin virheen, että hän maksoi remontin yhteydessä työskennelleelle siivoojalle palkkiota ilman, että hän huolehti työeläkemaksusta.

Rakennusmiehen mukaan nainen siivosi remontista aiheutuneita sotkuja muutaman kerran. Nainen sai hänen mukaansa Hautalalta yhteensä noin 250 euroa. Hautala on puhunut pienemmästä summasta.

Ryhmän jättämistä odotettiin

Hautalan päätös jättää veronkiertoa vastaan työskentelevä ministerityöryhmä oli odotettu. Muun muassa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ehti kommentoida, ettei pidä Hautalan jatkoa sopivana.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä päätös jättäytyä pois ministeriryhmästä oli oikea. Arhinmäen mielestä Hautalan olisi kannattanut tehdä se heti.

– Ainoa oikea ratkaisu, että hän veti omat johtopäätöksensä tässä vaiheessa. Kyllä uskottavuutta syö aika tavalla toimiminen työryhmässä, jos itse on käyttänyt pimeää työvoimaa, Arhinmäki sanoi.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä Hautala voi jatkaa ministerin tehtävässään.

Puolue seuraa hänen mukaansa kuitenkin asian etenemistä ja esiin nousevia tietoja.

– Hautala on vakuuttanut minulle esittäneensä kaikki faktat oikein, ja tähän mennessä ei ole tullut esiin sellaista yksiselitteistä näyttöä, että näin ei olisi, Niinistö sanoi.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.