Hauen kutu ja mäti parhaimmillaan

Hauen kutuaika on nyt parhaimmillaan. Sähköpostiin kolahtikin kysymys, mitä tehdä, jos onnekkaalla kalastajalla jää moinen vonkale koukkuun mahtavien mätipussien kera?

Hauen mäti ei ole ollut kovinkaan suuressa huudossa viime aikoina, mutta syyttä. Siian ja muikun mätiin tottuneille voi hauen mäti tuntua epämiellyttävän venyvältä ja vanuvalta. Mutta maku on kohdallaan. Perinteisten mädin lisäkkeiden (sipulisilppu ja smetana) kanssa nautittuna hauenkin mäti on herkutteluruokaa siinä missä muidenkin kalojen mädit.

Makean veden kalana hauen mäti tulee ehdottomasti pakastaa alle 18 asteessa vähintään yhden vuorokauden ajan. Pakastamalla mädissä olevat mahdolliset lapamadontoukat kuolevat. Aiheellista on myös muistaa, että mätiä ei sulattamisen jälkeen kannata säilyttää jääkaapissa kahta päivää pidempää. Mäti suolataan vasta sulatettuna, pakastamisen jälkeen. Perinteisesti suolaan lisätään noin 1-2 % valutetun mädin painosta.

Pakasta, sulata, valuta ja suolaa


Tämä ohjeistus pätee kaikkien kalojen mädin käsittelyyn. Etenkin makea veden kalojen mäti tulee pakastaa.

1. Aseta mätipussi reilunkokoisen tuorekelmupalan päälle. Tee mätipussin päähän pieni viilto ja työnnä kevyesti veitsen selkäpuolella tai lusikalla painamalla mätipussi tyhjäksi.
2. Jos mädin joukossa näkyy verisuonia tai kalvonpalasia, poista ne esimerkiksi haarukalla tai vispilällä kevyesti sekoittaen. Levitä mäti ohueksi kerrokseksi kelmun väliin ja pakasta. Näin nopeutat sekä jäätymistä että sulattamista.
3. Sulata mäti jääkapissa. Mäti on paras sulattaa tiheässä siivilässä hyvin peitettynä, jolloin ylimääräinen neste valuu pois ja mädistä tulee rakenteeltaan irtonaisempaa. Sulaminen kestää noin 6 tuntia. Suolaa sulanut mäti kevyesti.
4. Tuo mäti jääkaapista tarjolle vasta juuri ennen ateriaa. Jos tarjoat mätiä esimerkiksi noutopöydässä, laita mätikulho jäämurskaan.

Hauen mätiä konjakilla terästettynä

2 dl hauen mätiä (pakastettua, valutettua ja suolattua)
2-4 rkl hienonnettua sipulia
ripaus rouhittua mustapippuria
(1 tl konjakkia)

Tarjoiluun:
vaahdotettua smetanaa tai ranskankermaa
paahdettua ruisleipää
tilliä

Sekoita mäti, sipuli, pippuri ja konjakki keskenään. Vaahdota smetana kevyesti ja paahda ruisleipää. Tarjoa mädin lisäkkeenä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja