Hauen kutuaika on nyt parhaimmillaan. Sähköpostiin kolahtikin kysymys, mitä tehdä, jos onnekkaalla kalastajalla jää moinen vonkale koukkuun mahtavien mätipussien kera?
Hauen mäti ei ole ollut kovinkaan suuressa huudossa viime aikoina, mutta syyttä. Siian ja muikun mätiin tottuneille voi hauen mäti tuntua epämiellyttävän venyvältä ja vanuvalta. Mutta maku on kohdallaan. Perinteisten mädin lisäkkeiden (sipulisilppu ja smetana) kanssa nautittuna hauenkin mäti on herkutteluruokaa siinä missä muidenkin kalojen mädit.
Makean veden kalana hauen mäti tulee ehdottomasti pakastaa alle 18 asteessa vähintään yhden vuorokauden ajan. Pakastamalla mädissä olevat mahdolliset lapamadontoukat kuolevat. Aiheellista on myös muistaa, että mätiä ei sulattamisen jälkeen kannata säilyttää jääkaapissa kahta päivää pidempää. Mäti suolataan vasta sulatettuna, pakastamisen jälkeen. Perinteisesti suolaan lisätään noin 1-2 % valutetun mädin painosta.
Pakasta, sulata, valuta ja suolaa
Tämä ohjeistus pätee kaikkien kalojen mädin käsittelyyn. Etenkin makea veden kalojen mäti tulee pakastaa.
1. Aseta mätipussi reilunkokoisen tuorekelmupalan päälle. Tee mätipussin päähän pieni viilto ja työnnä kevyesti veitsen selkäpuolella tai lusikalla painamalla mätipussi tyhjäksi.
2. Jos mädin joukossa näkyy verisuonia tai kalvonpalasia, poista ne esimerkiksi haarukalla tai vispilällä kevyesti sekoittaen. Levitä mäti ohueksi kerrokseksi kelmun väliin ja pakasta. Näin nopeutat sekä jäätymistä että sulattamista.
3. Sulata mäti jääkapissa. Mäti on paras sulattaa tiheässä siivilässä hyvin peitettynä, jolloin ylimääräinen neste valuu pois ja mädistä tulee rakenteeltaan irtonaisempaa. Sulaminen kestää noin 6 tuntia. Suolaa sulanut mäti kevyesti.
4. Tuo mäti jääkaapista tarjolle vasta juuri ennen ateriaa. Jos tarjoat mätiä esimerkiksi noutopöydässä, laita mätikulho jäämurskaan.
Hauen mätiä konjakilla terästettynä
2 dl hauen mätiä (pakastettua, valutettua ja suolattua)
2-4 rkl hienonnettua sipulia
ripaus rouhittua mustapippuria
(1 tl konjakkia)
Tarjoiluun:
vaahdotettua smetanaa tai ranskankermaa
paahdettua ruisleipää
tilliä
Sekoita mäti, sipuli, pippuri ja konjakki keskenään. Vaahdota smetana kevyesti ja paahda ruisleipää. Tarjoa mädin lisäkkeenä.
Uusimmat
-
10:24
Helsingin poliisista "korkein mahdollinen suositus" liikenteeseen, useita kaistoja suljettu – MTV seuraa
-
10:20
Lähes kaikki lennot myöhässä Helsinki-Vantaalla
-
10:16
Kohulausunto snookerin MM-kisoissa – maailmanmestarin kuppi nurin: "Lähes pyhäinhäväistys"
-
10:10
Etelä-Suomessa oli näin kylmää viimeksi 36 vuotta sitten: 60 vuoden aikana koettu kolme hyistä huhtikuun loppua
-
10:01
Näin irrotat lumipenkkaan juuttuneen auton
-
09:41
KHO: Sinimustaa liikettä ei olisi saanut rekisteröidä puolueeksi – purki ministeriön päätöksen
-
09:30
Näyttelijä Christina Hendricks avioitui
-
09:12
"Olen aivan raivoissani" – Tämä taklaus käynnisti valtavan kohun Ruotsissa
-
09:05
Grillikausi avattiin keskellä lumituiskua – MTV paikalla
-
09:05
Jari-Matti Latvala yhtyi tähtikuskien kuoroon – Kroatian ralli näytti karun faktan: "Jotain pitäisi tehdä"
-
09:03
Kasvukausi on hieman myöhässä
-
08:51
NHL-supertähti Connor McDavid teki jotain äärimmäisen harvinaista
-
08:48
Pohjois-Korean uskotaan tehneen salaa animaatioita suoratoistopalveluille
-
08:35
Olisiko tässä Marko Anttilan korvaaja Leijonissa? Vuoristoratakauden pelannut hyökkääjä esiintynyt edukseen
-
08:33
Koko raitiovaunuliikenne keskeytetty pääkaupunkiseudulla
-
08:21
Anne Hathaway joutui suutelemaan kymmentä miestä koekuvauksissa: "Sitä pidettiin normaalina"
-
08:05
Etujärjestö julkishallinnon satojen miljoonien pikasäästöistä: Arvioidaanko seurauksia kunnolla?
-
08:01
Sihvonen: SM-liigafinaalien karu ratkaisutekijä paljastunut – "Kuohitsee peli peliltä pahemmin"
-
07:42
Inter varmisti Italian mestaruuden – peliasuun tulee nyt himoittu uudistus
-
07:39
Pekka Poudalta selvä ohje liikenteeseen – "Siellä aina joku pösilö pasauttaa perään"
-
Lataa lisää