Hätäkeskukset ruuhkautuvat juhannuksena – nämä kannattaa ottaa huomioon: "Lähtökohtaisesti pitäisi tietää, missä olet"

Hätäkeskukset ruuhkautuvat juhannuksena – nämä asiat kannattaa ottaa hädän tullen huomioon 3:00

Monille suomalaisista juhannus on rentoutumisen ja rauhoittumisen aikaa, mutta hätäkeskuksilla on kesän kiireisimmät työpäivät käsillä.

Helteinen sää ja juhlapyhäviikonloppu saavat kansan liikkeelle maalla ja vesillä. Hätäkeskuslaitoksen mukaan juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, tapaturmat ja vesillä sattuvat onnettomuudet.

Viime vuonna hätäkeskuslaitos vastaanotti juhannuksen aikana 33 000 hätäilmoitusta, kun tavanomaisena kesäviikonloppuna ilmoituksia tehtiin keskimäärin 27 000.  

Hätä- ja ongelmatilanteet voidaan välttää

Hätäkeskukset ovat valmistautuneet kiireiseen viikonloppuun resursseja lisäämällä. Hätäkeskuslaitos kuitenkin muistuttaa, että hyvällä ennakkosuunnittelulla ja varautumisella jokainen lomailija voi myös itse välttää juhannuksen vaaratilanteita.

Hätäkeskuksien ruuhkautumista helpottaa myös, että hätäilmoituksissa kerrotaan oleellinen tieto. 

– Lähtökohtaisesti oma osoite pitäisi tietää, että missä olet. Jos olet luonnossa tai mökillä,  mihin ei ole ollenkaan osoitetta, niin on tärkeää tietää koordinaatit, että missä olet, hätäkeskuspäivystäjä Roope Ojala alleviivaa.

112 Suomi -puhelinsovelluksen kautta hätäkeskukseen soittaessa päivystäjä saa sijaintikoordinaatit automaattisesti. Sovelluksen käyttäjä näkee myös itse koordinaatit sovelluksen aloitusruudulla. Hätäkeskuslaitoksen sivuilta voit myös itse ladata mökin tai lomapaikan seinälle tulostettavan sijaintitietolomakkeen.

Syrjäisellä sijainnilla lomaillessa on myös hyvä varautua perustarpeilla mahdollisiin haavereihin.

– Olisi hyvä, että jokaisella mökillä on hyvät ensiaputarvikkeet, pienten haavojen paikkaamiseen esimerkiksi sidostarvikkeita ja kyypakkaus voisi olla hyvä. Tietysti varmistaa, että omat lääkkeet on mukana lähtiessä ja huomioi nesteytyksen juomavedellä helteen aikana, Ojala muistuttaa.

Se kuuluisa maalaisjärki kannattaa pitää mukana myös juhannuksen vietossa.

– Pitää järjen mukana, etenkin alkoholinkäytön suhteen. Huolehtii läheisistä ja jos menee vesille, niin käyttäytyy siellä järkevästi, Ojala vinkkaa.

Tiedustelupuhelut eivät kuulu hätäkeskuksiin 

Lomaillessa saattaa unohtaa, että millaisissa asioissa hätäkeskukseen kannattaa soittaa.

– Saattaa tulla tiedoitustarkoituksessa puheluita, esimerkiksi kokon polttamisesta tai metsäpalovaroituksista. Niistä tulisi olla yhteydessä suoraan pelastuslaitokseen, eikä hätäkeskukseen. 

Kansalaisohjeista voi tarkistaa, että mihin tietyissä tiedustelu- ja ongelmatilanteissa kuuluu ottaa yhteyttä hätäkeskuksen sijaan. 



 

Lue myös:

    Uusimmat