Harvinainen harrastus? Naisella yli 1000 antiikkinukkea, joiden arvo jo yli 1,4 miljoonaa euroa

Yhdysvaltalaisen antiikkinukkekeräilijä Kathy Libratyn 1000 nuken kokoelma on jo yli 1,4 miljoonan euron arvoinen.

Newyorkilainen Kathy Libraty on käyttänyt viimeiset 25 vuotta antiikkinukkejen keräilyyn. Nyt hänen yli 1000 nuken kokoelmansa arvo ylittää jo 1,4 miljoonaa euroa (2 miljoonaa dollaria).

Libraty kertoo The New York Time -lehden haastattelussa, että hänen nukkeintohimonsa ei suinkaan alkanut pikkutyttönä, sillä Kathy oli varsinainen poikatyttö, eikä välittänyt tyttömäisistä asioista.

Ranskassa syntynyt ja Yhdysvaltoihin vanhempiensa kanssa nelivuotiaana muuttanut Libraty valmistui yliopistosta taiteiden kandidaatiksi ja matkusti Eurooppaan ja Keski-Itään valokuvausintohimonsa myötä. Matkoillansa Libraty kiinnostui historiasta ja vanhasta taiteesta. Kun hän ja miehensä Frank ostivat viktoriaanisen talon, Libraty antautui antiikkiharrastuksen pariin ja kävi läpi maaseutujen huutokauppoja. Huutokaupoissa hän kiinnostui siitä, miksi ihmiset maksoivat suuria summia kärsineistä nukenpäistä, rikkonaisista raajoista ja kierosilmäisistä nukeista – muttei ollut vielä itse valmis pistämään rahaa moiseen.

25 vuotta sitten Libraty kuitenkin innostui itsekin nukeista ajaessaan miehensä kanssa naapurustossa ja törmätessään antiikkitavaraansa roskapönttöön kaatavaan mieheen. Libraty näki nuken jalan sojottavan roskien joukosta ja pyysi Frank-miestään pysäyttämään auton.

Libraty meni roskiaan tyhjentävän miehen luokse ja kysyi oliko hän aikeissa heittää kaiken pois. Arvottomaksi romuksi jätettään nimittänyt mies tarjosi pariskunnalle nukkejaan, jotta säästyisi niiden poisheittämisen vaivalta. Kotona Libraty tajusi nukkejen joukossa olevan muun muassa harvinaisen 24 tuumaa (noin 61 senttimetriä) korkean George Borgfeldt -nuken, useita koottuja antiikkisia vauvanukkeja ja rikkinäisen saksalaisen Bisque Cuno & Otto Dressel -nuken.

Libraty myöntää miettineensä usein jälkikäteen, mitä muita aarteita miehen roskien seassa olisi mahtanut olla.

Tuosta päivästä lähtien Libraty on matkustanut jo yli 160 000 kilometriä Amerikan ja Euroopan välillä nukkeja etsiessään. Hänen nukkekokoelmaansa kuuluu nukkeja noin viidestä senttimetristä yli 60 senttimetriin, kustannuksiltaan alle eurosta yli 35 000 euroon.

Myös Libratyn mies Frank ja tytär Elisa ovat intohimoisia nukkeharrastajia ja auttavat Kathya kunnostustöissä. Osa nukeista kunnostetaan ja myydään muille keräilijöille, mutta osasta Libraty ei suostu luopumaan.

Vaikka Libratylla onkin yli 1 000 harvinaista antiikkinukkea, jotka valloittavat suurimman osan hänen kodistaan, nainen ei osaa lopettaa keräilyharrastustaan. Harrastuksesta on ollut myös taloudellista hyötyä, sillä hänen nukkekokoelmansa arvo on noussut jo yli 1,4 miljoonaan euroon – ja vain jatkaa nousuaan.


MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: The New York Time

Lue myös:

    Uusimmat