Mainos

Harri Nykäsen Raid vuoden tärkein dekkariteko

Harri Nykäsen Raid on valittu odotetusti viime vuoden merkittävimmäksi dekkariteoksi. Nykänen sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon romaanista Raid ja mustempi lammas sekä TV1:n Raid-sarjasta.

Raid-porukka sai 4 Venlaa

Suomen dekkariseura katsoo tuoreimman Raid-romaanin olevan viime vuoden paras kotimainen dekkari, joka saa uusia ulottuvuuksia televisiosarjan kautta. -Harri Nykänen ja käsikirjoittaja-ohjaaja Tapio Piirainen loivat televisiosovitusta varten uudelleen kirjoissa esiintyneen oikeamielisen rikollisen. Syntynyt sarja vei kirjoja pidemmälle yhteiskuntakriittisyyden ja toi markkinavoimien määräysvallan esille tavalla, jonka osuvuus on vain vahvistunut kuluneen vuoden aikana, perusteluissa todetaan.

Raadin mukaan romaanin ja televisiosarjan vuorovaikutus onkin niin kokonaisvaltaista, että niitä on vaikea erottaa toisistaan. Siksi se palkitsi kirjailijan lisäksi Tapio Piiraisen ja näyttelijä Oiva Lohtanderin. Piiraisen kokonaisnäkemys vaikutti siihen, että kotimainen rikosdraama on saavuttanut laadullisesti aivan uuden tason.

Lohtanderin roolisuoritus komisario Janssonina ansaitsee raadin mielestä jäädä historiaan kotimaisten poliisihahmojen esi-isän komisario Palmun modernina seuraajana. TV1:ssä viime keväänä esitetty 12-osainen Raid-sarja oli ensimmäinen tässä mittakaavassa toteutettu kotimainen rikosdraama.

-Hyvän kirjan lailla ei huolellisesti toteutettu Raid-sarjakaan ole kertakulutushyödyke, vaan vetää puoleensa yhä uudelleen, raati huomauttaa. -Katsoja pääsee herkuttelemaan tekijöiden oivalluksilla löytäessään kokonaisuudesta aina uusia huomaamatta jääneitä yksityiskohtia.

Nykäsen uusinta Raid-romaania Dekkariseuran raati luonnehtii karuksi, mutta karhean lämpimäksi kuvaukseksi rehtiydestä ja etiikasta kunnian miesten kesken - aina äijämäiseen patetiaan saakka - riippumatta siitä, kummalla puolella Suomen lakia virallisesti kuljetaan.

Palkintoraatiin kuuluivat Paula Arvas, Ulla Ekman-Salokangas ja Risto Raitio. Runsaasti palkintoja kahminut Raid-sarja nähdään uusintana TV 1:ssä 18. kesäkuuta alkaen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.