Mainos

Happohyökkäyksen uhrista tv-miljonääri: "Intiassa naisen elämän voi tuhota alle eurolla"

Intialainen Sonali Mukherjee oli nukkumassa, kun kolme miestä murtautui hänen kotiinsa ja heitti happoa hänen kasvoilleen. Syövyttävä neste poltti pahoin tytön kasvot, kaulan ja käsivarret.

Kyseessä oli kosto: yksi miehistä oli pyytänyt Mukherjeetä vaimokseen, mutta tämä oli torjunut kosijan. Hyökkääjät asuivat naapurustossa ja olivat ahdistelleet tyttöä monesti.

Happoiskusta tulee keväällä kuluneeksi kymmenen vuotta. Yli 20 leikkauksen jälkeen Mukherjee, 27, on edelleen sokea ja osittain kuuro. Mutta enää hän ei ole hiljaa.

Kaikki muuttui, kun Mukherjee pääsi mukaan Haluatko miljonääriksi -televisiovisailun suosittuun intialaisversioon. Visailu on sama, johon päähenkilö osallistuu menestyselokuvassa Slummien miljonääri.

Mukherjee vastasi oikein kymmeneen kysymykseen ja voitti 2,5 miljoonaa rupiaa (35 000 euroa). Lisäksi hän nousi maanlaajuiseen kuuluisuuteen.

Televisiokameroiden eteen astuminen vaati Mukherjeeltä suurta rohkeutta.

- Mutta jos ihmiset voivat tuijottaa kuvia kauniista naisista, he voivat katsoa myös minun palaneita kasvojani, hän sanoo.

Happoa helposti tarjolla

Mukherjee vaatii apua happoiskujen uhreille ja rajoituksia kemikaalien myyntiin. Nyt kuka tahansa voi hankkia alle euron hintaan samanlaisia aineita, joita hänen päälleen heitettiin.

- Voimakkaita kemikaaleja, esimerkiksi siivousaineita, voi ostaa useimmista marketeista alle 50 rupialla (0,70 eurolla). Sen verran maksaa naisen elämän tuhoaminen Intiassa, Mukherjee sanoo.

Happoiskuista ei ole tilastoja. Se tiedetään, että valtaosa uhreista on naisia ja hyökkääjien saamat rangaistukset lieviä.

- Itse isku on vasta kärsimyksen alku. Useimpien uhrien ulkonäkö tuhoutuu ja he sokeutuvat. Heillä on edessään vuosien fyysinen ja henkinen tuska, sanoo intialaisen CSAAAW-kansalaisjärjestön perustaja Sushma Varma.

Happoiskut ovat vain osa naisiin kohdistuvasta väkivallasta Intiassa. Viime viikot otsikoissa on ollut tapaus, jossa miesjoukko raiskasi naisen bussissa Delhissä. Nainen kuoli saamiinsa vammoihin.

Monet intialaismiehet suhtautuvat naisiin kuin omaisuuteen.

- He eivät kestäneet, että sanoin ei. Siksi he päättivät viedä minulta kasvoni ja elämäni, Mukherjee sanoo.

Moni päätyy itsemurhaan

Mukherjee aikoo käyttää voittorahansa uusiin leikkauksiin. Hänen perheensä on myynyt jo kaiken omaisuutensa - talonsa, viljelysmaansa ja karjansa - maksaakseen sairaalamaksuja ja lääkekuluja. Perhe myös anoi apua valtiolta, mutta ilman vastausta.

Pitkään Mukherjee halusi vain kuolla. Monet happoiskujen uhrit päättävätkin päivänsä oman käden kautta. Mukherjee jopa anoi viranomaisilta lupaa eutanasiaan, joka on Intiassa laiton.

- Kun kaikki pyyntöni kaikuivat kuuroille korville, koin, että kuolema oli ainoa vaihtoehto. Mutta sitten media kiinnostui tapauksestani ja sen jälkeen tukea on tullut joka puolelta. Nyt tiedän, etten ole yksin ja aion taistella kuin sotilas loppuun asti, Mukherjee lupasi hiljattain Times of India -lehden haastattelussa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.