Mainos

Hankaliksi povatut hallitusneuvottelut vauhtiin

Hallitusneuvottelut ovat alkaneet Helsingin Säätytalolla. Hallitusohjelmaa kasaavat kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat. Hallitukseen pyrkivillä puolueilla on eduskunnassa 126 kansanedustajaa.

Neuvotteluista on ennakoitu vaikeita. Puolueilla on kiistaa muun muassa verotuksesta. Esimerkiksi kokoomus ja vihreät olisivat valmiita nostamaan arvonlisäveroa. SDP vastusti nostoa jyrkästi vaalitaistelun aikana.

Säätytalon päivä käynnistyy avausseminaarilla. Taloustilannetta esittelee alivaltiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä. Suomen Pankin pääjohtaja käy läpi finanssikriisin jälkeistä aikaa. Lisäksi neuvottelijat kuulevat keskusjärjestöjen puheenjohtajien katsauksen. Paikalla on myös arkkipiispa Kari Mäkinen, jonka köyhyysryhmä esitti parannuksia perusturvaan seuraavalla hallituskaudella.

Säätytalolle kiiruhtanut SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei uskonut, että neuvottelijat saisivat heti alussa käteensä leikkauslistat.

- En usko, että tässä millään leikkauslistoilla aloitetaan. Lähdetään liikkeelle ylipäätään talouden isolla kuvalla ja katsotaan mitä finanssikriisi on aiheuttanut Suomen taloudelle ja mitkä valtiontalouden ja maailman talouden näkymät ovat. Tästä lähdetään hallitusohjelmaa yhdessä sorvaamaan.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valtiovarainministeriön virkamiehet ovat kasanneet hallitusneuvotteluja varten kuuden miljardin säästöt. Helsingin Sanomien tietojen mukaan leikkauksista 800 miljoonaa kohdistuisi kuntiin.

Katso MTV3:n politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan kommentit: (Huomenta Suomi 20.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.