Hanhien kanssa yhteiselo sujuu hyvin - ellei niitä itse ärsytä

Valkoposkihanhi on runsastunut nopeasti Suomen etelärannikolla, koska sille on tarjolla runsaasti ravintoa eli hoidettuja nurmikenttiä. Hanhia syöviä petoja ei meillä juurikaan ole. Joskus on tarpeen karkottaa hanhia alueilta, joissa on syntynyt merkittävää haittaa niiden läsnäolosta, lähinnä ulosteista.

- Hanhien uloste ei sinänsä ole niin tahraavaa, sillä hanhet syövät vain kasvispitoista ruokaa. Hanhen uloste myös maatuu nopeasti, Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo.

Puistonurmikoita voi käyttää normaaliin ulkoiluun ja oleskeluun, vaikka hanhet niillä ruokailisivatkin. Lehtiniemen kokemusten mukaan ongelmia syntyy silloin, jos ihminen itse ryhtyy aggressiivisesti niitä häätämään. Tällöin hanhi voi sähistä ja jopa nokkiakin, varsinkin jos sillä on poikasia.

- Ei se koko hanhilauma kuitenkaan päälle hyökkää, sillä parvi on yleensä jopa arempi kuin pienemmät poikueet, Lehtiniemi selvittää.

Kun hanhet saapuvat alueille, mihin niitä ei kaivata, Lehtiniemi sanoo hellän hätistyksen olevan riittävää niiden karkottamiseen. Hanhia voi karkottaa kävellen reippaasti niitä kohti. Tarvittaessa voi juostakin, mikä laukaisee helpommin lintujen pakoreaktion.

- Reitti, mitä pitkin hanhet ovat tulleet ruokailemaan, voidaan joissain tapauksissa aidata, jos ne halutaan muualle, Lehtiniemi lisää.

Tehokkainta on ajaa linnut pois kohteesta mahdollisimman pian siitä, kun ne ovat saapuneet alueelle. Linnut oppivat välttämään paikkoja, joissa ne eivät voi levätä tai ruokailla. Tämä säästää lopulta kaikkien osapuolien vaivaa.

- Karkotusta on syytä tehdä vain tarpeen mukaan. Jos linnuista ei ole haittaa, ei niitä tule häiritä, Lehtiniemi sanoo.

Hanhista ei ole toistaiseksi todettu olevan merkittävää terveyshaittaa ihmisille.

- On kyllä äärimmäisen harvinaista, että luonnonvaraiset linnut levittäisivät tauteja ihmisiin, Lehtiniemi toppuuttelee.

Lue myös:

    Uusimmat