Handelsbanken vetäytyy Aasiasta – Kiinan markkinoilla toimivien asiakkaiden etsittävä uusi pankki

Aasiassa työskentelevät työntekijät lähtevät asemapaikoiltaan pääsääntöisesti vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla.

Ruotsalaispankki Handelsbanken aikoo keskittää toimintojaan Eurooppaan. Pankki keskittyy Pohjoismaiden, Ison-Britannian ja Alankomaiden markkinoille.

Liiketoiminnallisesti tämä tarkoittaa resurssien kohdentamista pienten ja keskisuurten yritysten palvelemiseen sekä asuntolainojen myöntämiseen.

Handelsbanken ei kommentoi asiaa tarkemmin.

Pankin tiedottaja Joel Holm kuitenkin kertoo Kauppalehdelle sähköpostitse, että maantieteellisen edustuksen uudelleenarviointi on seu­rausta yrityksen päätöksestä keskittää kotimarkkinoiden ulkopuoliset toiminnot Luxemburgin ja New Yorkin toimipisteisiin.

Tästä syystä pankki on päättänyt lopettaa toiminnot Aasiassa vaiheittain. Pankin vetäytyminen Aasiasta on osa mittavaa kustannussäästöohjelmaa, joka uhkaa jopa 800 työntekijän työpaikkaa.

Kauppalehden tietojen mukaan yrityksen Aasiassa työskentelevät työntekijät lähtevät asemapaikoiltaan pääsääntöisesti vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla.

Handelsbankenilla on ainakin Hongkongissa ja Shanghaissa yrityspankkitoimintaa sekä muuta toimintaa Pekingissä, Taipeissa, Singaporessa ja Malesiassa.

Tavoite leikata kustannuksia 140 miljoonaa euroa

Toimintojen lopettaminen tarkoittaa, että esimerkiksi Kiinan markkinoilla toimivat suomalaisyritykset, jotka ovat asioineet Handelsbankenin kanssa, joutuvat hakeutumaan toisen pankin asiakkaiksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan toimistojen sulkeminen on osa kustannussäästöohjelmaa, johon pankki joutui tämän vuoden huonosti sujuneen kolmannen kvartaalin jälkeen.

Kolmannen kvartaalin voitto romahti noin 331 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin oli samalla ajanjaksolla noin 390 miljoonaa euroa.

Pankin tavoite on leikata uusilla järjestelyillä vuosittaisia kustannuksia jopa 140 miljoonaa euroa.

Reutersin mukaan Handelsbankenia on arvosteltu liiallisesta toiminnan laajentamisesta ulkomaille ja digitaalisten palveluiden kustannustehottomuudesta.

Kulurakennetta ovat painaneet myös investoinnit hallintoon sisäisen valvonnan noudattamiseksi.

Handelsbanken on ­toistaiseksi välttynyt rahanpesusyytöksiltä, joihin sen pohjoismaiset kilpailijat Danske Bank ja Swedbank ovat joutuneet vastaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat