Hämmästytä ystäväsi: Tiesitkö näitä outoja faktoja?

Helmi keräsi yhteen erikoisimpia faktoja historian ja kulttuurin saralta. Lue!

Historia ja kulttuuri

Wendy-nimi tuli suosituksi J.M. Barrien Peter Pan -teoksen vuoksi.

Muinaisessa Egyptissä sydäntä pidettiin älyn asuinsijana. Aivot olivat vain "pään täytettä", joten niistä ei vainajan balsamoinnin yhteydessä tarvinnut välittää. Sydäntä sen sijaan käsiteltiin erityisellä huolella.

Muinaisessa Egyptissä kissoja pidettiin suuressa arvossa. Kun perheen lemmikkikissa kuoli, perhe suri sitä suuresti ja ajeli kulmakarvansa pois!

Muinaiset roomalaiset käyttivät vaatteissaan asbestia. Asbestia löytyi myös esimerkiksi räteistä, jotka saattoi kätevästi puhdistaa heittämällä ne tuleen!

Charles Dickens julkaisi Oliver Twist -teoksensa vuonna 1837.

Tiede ja keksinnöt

Teepusseja alettiin markkinoida kaupallisesti 1900-luvun alussa, kun tee- ja kahvikauppias ThomasSullivan lähetti teetä asiakkailleen pienissä pusseissa. Asiakkaat luulivat, että pusseja kuuluu liottaa kuumassa vedessä sen sijaan, että tee otettaisiin niistä ulos.

Jakub Kryštof Rad keksi sokeripalat vuonna 1843, kun hänen vaimonsa loukkasi itsensä leikatessaan isoa sokerimöykkyä pienemmäksi. Vaimo vaati miestään kehittämään jotakin sokerin käytön helpottamiseksi.

Bartolomeo Cristofori rakensi maailman ensimmäisen pianon vuonna 1709. Ainoa tunnettu kuva Cristoforista oli maalaus, jossa hän seisoo lähes varmasti pianoa esittävän laitteen vierellä. Maalaus kuitenkin tuhoutui toisessa maailmansodassa.

Erikoisia ja ällöttäviä faktoja

Endokannibaalit syövät vain oman heimonsa tai yhteiskuntansa jäseniä. Eksokannibaalit puolestaan syövät muiden heimojen tai yhteisöjen edustajia.

Hehkulampun keksijä ThomasEdisonin viimeinen henkäys tallennettiin pulloon. HenryFord oli Edisonin hyvä ystävä, ja kun Edison makasi kuolinvuoteellaan, Ford pyysi poikaansa keräämään talteen huoneen ilmaa. Edisonin hengitystä sisältävän pullon sijainnista ei kuitenkaan ole tietoa.

Madagascarilla asuvalla Malagasy-heimolla on erikoinen hautajaistraditio. Famadihana-riitissä perheet tuovat kuolleiden sukulaistensa ruumiit esiin kryptista ja tanssittavat niitä musiikin tahtiin.

Viimeisen 3500 vuoden aikana maapallolla on ollut laskentatavasta riippuen noin 230 päivää, jolloin yhtäkään sotaa ei ollut käynnissä.


Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja