Haminan lipputanko ei mahdu maailman kymmenen korkeimman joukkoon – tanko on kuitenkin läntisten demokratioiden toiseksi korkein

Suomen korkeinta lipputankoa ollaan pystyttämässä Haminan Lippumaailman yhteyteen. Satametrinen tanko ei vielä lähentele maailmanennätyskorkeutta, mutta kuuluu kuitenkin maailman korkeimpien tankojen tuntumaan – ja on länsimaiden toiseksi korkein.

Haminan tangosta on tulossa tiettävästi maailman yhdenneksitoista korkein. Maailman korkeimmat lipputangot sijaitsevat suhteellisen kaukana Suomesta ja varsin erilaisissa järjestelmissä kuin omamme.

Korkeimmat lipputangot ovat suurimmaksi osaksi itsevaltaisesti johdetuissa maissa. Listalta löytyy joukko luonnonvaroiltaan rikkaita diktatuureja.

Maailmanennätystä pitää tällä hetkellä hallussaan 170 metrin korkeudellaan Jeddan lipputanko Saudi-Arabiassa. Tanko sijaitsee kuningas Abdullahin aukiolla kaupungin keskustassa ja on valaistu 13 valolla, jotka symboloivat maan 13 provinssia.

Tangon rakentamiseen tarvittiin 500 tonnia terästä ja sen pystyttämiseen 182-metrinen nostokurki.

Entisissä neuvostotasavalloissa miellytty korkeisiin lipputankoihin

Jeddan tanko vei vuonna 2014 maailmanennätyksen Tadžikistanin pääkaupungissa Dušanbessa sijainneelta tangolta. Dušanben tanko on 165 metriä korkea ja se ehti pitää maailmanennätystä hallussaan noin kolmen vuoden ajan.

Tadžikistan ei ole ainoa entinen neuvostotasavalta, joka ylpeilee korkealla lipputangolla. Hajonneen supervallan seuraajavaltioita löytyy korkeimpien tankojen listalta useita. Alueen autoritaarisesti johdetuissa maissa on miellytty siihen, että lippu liehuu kunnolla ja näkyy kauas.

Kaspianmeren rannan rikkaassa Azerbaidžanissa on maailman kolmanneksi korkein tanko. Öljyvaltion pääkaupunkiin Bakuun pystytettiin kymmenen vuotta sitten 162-metrinen. Tanko sijaitsee lipun aukioksi nimetyllä aukiolla Kaspianmeren rannalla kaupungintalon läheisyydessä.

Aivan läheltä aukiota on kulkenut myös Formula 1:n Bakun kilpailun reitti. Aukion koristuksiin kuuluu myös kullatusta pronssista valmistettu Azerbaidžanin vankuuna, sekä kaiuttimet, jotka soittavat maan kansallislaulua.

Vauhti kiihtyi 2000-luvulla

Kaspianmeren vastakkaisen rannan kaasuvaltiossa Turkmenistanissa on maailman viidenneksi korkein tanko. Maan pääkaupungissa Asgabatissa on 130-metrinen tanko. Kaupunki tunnetaan siitä, että maan edesmennyt itsevaltias Saparmurat Nijazov rakennutti sinne useita monumentaalisia rakennelmia, joita länsimaissa arvosteltiin vähintäänkin ylilyönneiksi.

Korkeiden lipputankojen rakentaminen näyttäisi kiihtyneen 2000-luvulla. Varhaisempaa maailmanennätystä hallussaan pitänyt tanko sai paistatella listan kärjessä vuosikymmeniä.

Maailman korkeimpien listalla sijalla neljä oleva tanko piti maailman korkeimman titteliä peräti 28 vuoden ajan. Tanko, joka ulkomuodoltaan muistuttaa paremminkin radiomastoa, sijaitsee Pohjos-Koreassa Kijongdongin kylässä lähellä Pohjois- ja Etelä-Korean välistä demilitarisoitua vyöhykettä.

Etelä-Koreassa uskotaan yleisesti kylän olevan asumaton ja että se on rakennettu vain propagandatarkoituksessa. Aivan läheisyydessä sijaitsee myös kuuluisa Panmunjomin aselepokylä, jossa Etelä-Korean presidentti Moon Jae-In ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un tapasivat keväällä.

Hamina vasta sijalle 11.

Länsimaiden korkein lipputanko sijaitsee Yhdysvalloissa. Tanko lippuineen pystytettiin New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskujen uhrien muistoksi.

Lippu liehuu Sheboyganin pikkukaupungissa Michiganjärven rannalla 120 metriä korkean tangon päässä.

Haminan satametrisen tangon ja lipun on määrä juhlistaa siniristilipun satavuotista historiaa. Suomen lippu virallistettiin tuolloisen senaatin eli nykykielessä hallituksen päätöksellä 29.5.1918. Haminan lippu on pinta-alataan 430 neliömetriä ja liehuu valaistuna yötä päivää.

Haminan Suurlipun hinnaksi tankoineen on arvioitu noin 620 000 euroa.

Korkeimmat lipputangot (Korkeus/rakennusvuosi)

1. Jedda, Saudi-Arabia 170m / 2014

2. Dušanbe, Tadžikistan 165m / 2011

3. Baku, Azerbaidžani 162m / 2008

4. Kijongdong, Pohjois-Korea 160m / 1980

5. Ashgabat, Turkmenistan 133m / 2008

6. Aqaba, Jordania 130m / 2004

7. Amman, Jordania 127m / 2003

8. Abu Dhabi, Arabiemiraatit 123m / 2001

9. Wagah Border, Pakistan 123m / 2017

10. Sheboygan, Yhdysvallat 120m / 2004

11. Kuala Lumpur, Malesia 100m / 1957

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja