Mainos

Haluatko laihtua herkutellen? Näin onnistut!

Laihduttamisen ei aina tarvitse tarkoittaa nälkäkuuria, jossa kaikki herkullinen on kiellettyä.

Parhaat laihdutustulokset saavuttaa, kun sisällyttää elämäänsä pieniä hemmottelu- ja herkutteluhetkiä. Oletko perso kaikelle makealle? Unohda herkkulakot ja anna itsellesi lupa syödä silloin tällöin itse leipomiasi leivonnaisia.

Jätä siis ruokavaliostasi pois kaikki kaupan valmistuotteet, kuten makeiset, keksit ja pullat. Leivo sen sijaan kerran tai kaksi kertaa viikossa itse herkkuja. Leivonnan lomassa poltat kaloreita ja itse tehdyt herkut maistuvat vieläpä monta kertaa paremmalta! Silloin tällöin voit herkutella hieman lihottavimmillakin leivonnaisilla, mutta kokeile joskus myös hieman kevyempiä ja kuitupitoisempia versioita:

Minileivokset kevyellä mustikkamoussella

Mustikka ja sitruunarahka on mainio makuyhdistelmä. Kokeile herkullisia minileivoksia mustikkamoussella. Yksi raikas makupala sisältää 130 kaloria.

20 kappaletta:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Täyte:
1½ dl mustikkahilloa

Kevyt mustikkamousse:
3 dl mustikoita
½ dl vettä
4 liivatetta
1 dl vaahtoutuvaa kermavalmistetta (esim. Flora Vispi 20 %)
1 dl sitruunarahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 munanvalkuaista
2 rkl (ruokokide)sokeria

Koristeeksi:
mustikoita ja tuoretta minttua

1. Ota taikinalevyt erilleen sulamaan. Jaa molemmat sulaneet levyt kymmeneen osaan ja taputtele palaset pienten piirasvuokien pohjille ja reunoille. Kypsennä piiraspohjia sellaisenaan 200-asteisen uunin keskitasolla noin 6 minuuttia. Jäähdytä pohjat.

2. Valmista mousse: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Survo 1 dl mustikoita haarukalla ja lisää siihen ½ dl vettä. Kiehauta mustikkasurvos mikrossa tai kattilassa ja liuota joukkoon valutetut liivatteet. Vaahdota kevytkermavalmiste ja lisää vaahtoon rahka ja vaniljasokeri. Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri vaahdoksi erikseen. Kaada huoneenlämpöiseksi jäähtynyt liivatemehu nauhana ja sekoittaen rahkavaahtoon. Lisää joukkoon mustikat ja lopuksi varovasti valkuaisvaahto.

3. Levitä leivospohjille hillo ja sen päälle mustikkamousse. Siirrä leivokset viileään jähmettymään puoleksi tunniksi. Koristele mustikoilla ja mintulla.

VINKKI: Kokeile karpaloilla tai puolukoilla ja karpalo- tai puolukkahillolla!

Rasvattomat kaurakeksit

Tässä rasvaton versio monien rakastamista kaurakekseistä! Ohjeessa rasva korvataan appelsiinituoremehulla tai maidolla. Leivinpaperia voi sivellä kevyesti öljyllä, että rasvattomat keksit irtoavat paremmin paperista.

Noin 30 kpl

  • 2 1/2 dl pikakaura+kuitu hiutaleita tai 3 dl pikakaurahiutaleita
  • ½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl appelsiinimehua tai maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää kananmuna ja mehu tai maito, sekoita nopeasti tasaiseksi.

Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan, että taikinalla on tilaa turvota. Leivinpaperia voi sivellä kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista.

Paista 225-asteisen uunin keski- tai toiseksi ylimmällä tasolla 5-7 min. Jos haluat suoria lastuja, anna keksien jäähtyä tasaisella alustalla.

Terveellisempi kääretorttu

Kääretortun taikina on kevyttä ja sitä on helppo muunnella. Diabeetikko voi leipoa kääretortun ruisjauhoista ja makeuttaa hedelmäsokerilla, terveellistä näin myös muille! Tee täyte marjasurvoksesta, lisää halutessasi täytteeseen valmista vähäkalorista maustettua kevytrahkaa tai tavallista maustamatonta maitorahkaa.

n. 15 viipaletta

  • 4 munaa
  • ½ dl hedelmäsokeria
  • 1½ dl ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Täyte:
  • 2 dl marjasurvosta
  • 1 ½ dl rahkaa
  • (makeutusainetta)

Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää hyvään vaahtoon ruisjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille. Anna jäähtyä. Sekoita täytteen aineet keskenään, mikäli haluat rahkaa marjasurvoksen lisäksi tortun väliin. Levitä marjasurvos ensin tortulle ohueksi kerrokseksi ja sitten päälle makeutettu rahka. Rullaa kääretortuksi jättäen sauma alaspäin. Anna imeytyä leivinpaperiin kietaistuna jääkaapissa mielellään muutama tunti.

VINKKI: Ripottele leivinpaperille, jolle kypsä torttulevy kumotaan, mantelilastuja. Saat tortun pinnasta herkullisen näköisen. Mantelit ja pähkinät ovat terveellisiä ja sisältävät hyvää pehmeää rasvaa.

Kuiturikkaat uunibanaanit

Nopeasti maukasta ja terveellistä vatsan täytettä, kun nälkä yllättää! Uunibanaanit ovat helpompi ja nopeampi vaihtoehto hedelmäpiirakalle. Uunibanaania on totuttu usein syömään kermavaahdon kanssa, mutta annoksesta voi tehdä myös terveellisen.

Annoksen kolmesta ruokalusikallisesta (= 0,5 dl) leseseosta saa kuitua 9 g eli 30 % päivän tarpeesta. Kuidun kanssa on hyvää muistaa juoda paljon vettä.

4 puolikasta, 2 kpl kahdelle

2 banaania

Päälle:
1 dl Myllyn Paras Kuidukas Leseseosta
1 dl kookoshiutaleita
2-3 rkl juoksevaa margariinia
noin 3 rkl paistonkestävää appelsiinimarmeladia
1 tl vaniljasokeria

Halkaise banaanit pituussuunnassa mikrouuniin tai uuniin sopivalle tarjoiluvadille / lautaselle. Sekoita päällyksen aineet keskenään ja levitä seos halkaistujen banaanien päälle.

Paista 1-1½ minuuttia mikroaaltouunin täydellä teholla (noin 800 W) tai tavallisessa uunissa hetki grillivastuksen alla.

Tarjoa välipalaksi tai jälkiruoaksi esim. jäätelön tai vaniljakiisselin kanssa.

VINKKI: Samalla täytteellä voit tehdä vaikkapa uuniomenia tai päärynöitä. Näitä hedelmiä tulee paistaa hieman pidempään kuin banaaneja uunissa.

Reseptit: Arja Savela/Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat