Haluatko astronautiksi? Avaruuden markkinoilla on monenlaista yrittäjää

Moni haaveilee elämässään avaruudesta – ja astronautin ammatista.

Haave astronautiksi päätymisestä on kuitenkin yhtä kaukana kuin avaruus: koulutukseen on lähes mahdoton päästä, sillä koulutuspaikkoja ei juurikaan ole tarjolla. Ei Yhdysvalloissa NASA:lla, ei Euroopassa ESA:lla, ei Venäjällä saati Kiinassa tai Japanissa.

Hakiessaan uusia opiskelijoita esimerkiksi NASA saa joka kerta 2000-6000 hakemusta, ja valituista enintään kymmenen päätyy astronautiksi. Eikä hakuja ole usein, ei edes vuosittain.

Wired-lehtiesittelee muita mahdollisuuksia astronautiksi tai ainakin avaruuteen pääsemiseksi. Yksityiset yritykset ovat yhä enemmän hivuttautumassa mukaan avaruusbisnekseen – ja muutamat niistä etsivät kiivaasti uusia ihmisiä palkkalistoilleen.

Yksi tällaisista kunnianhimoisista yksityisistä toimijoista on Mars One, joka haluaisi lähettää ihmisiä Marsiin. Yrityksen tavoitteena on viedä aluksi neljä ihmistä siirtolaisina Marsiin, siis siirtokuntia perustamaan – matka olisi yhdensuuntainen. Hanke halutaan toteuttaa vuoteen 2023 mennessä, ja yritys on hiljattain alkanut rekrytoida kiinnostuneita. Suunnitelmien mukaan Mars One kouluttaisi astronauteiksi 24 valittua seitsemän vuoden ajan. He kaikki pääsisivät avaruuteen.

Hanke on osoittautunut huippusuosituksi, sillä hakemuksia on sadellut yritykselle muutamassa päivässä kymmeniätuhansia. Monen harmiksi mahdollisuudet tulla valituksi tämän yrityksen leipiin kutistuvat päivä päivältä.

Astronauts 4 Hire on puolestaan Yhdysvalloissa toimiva yksityinen yritys, joka toimii astronauttien vuokrauspalveluna sekä kouluttajana. Yritys kouluttaa astronautteja toiveenaan vuokrata heitä valtion palvelukseen ja sitä kautta avaruuteen. Ensimmäinen tällainen astronauttien vuosikurssi valmistui vuonna 2011, mutta ainakaan toistaiseksi kukaan koulutetuista ei ole päässyt avaruuteen. Koulutus maksaa maltaita, mutta sataprosenttisia takeita avaruuteen pääsemisestä ei ikävä kyllä ole, kertoo Wired-lehti.

Turistina avaruuteen

Jos avaruus viehättää edelleen, eikä raha ole ongelma, on turistimatka varteenotettava vaihtoehto.

Niin ikään yhdysvaltalainen Virgin Galatic -niminen yritys on aikeissa aloittaa yksityiset avaruuslennot seikkailijoille tämän vuoden lopussa, kertoo Wired-lehti. Matka avaruudessa vie suoraan Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja lento maksaa luonnollisesti miljoonia Yhdysvaltain dollareita. Halvemmallakin eli 200 000 Yhdysvaltain dollarilla pääsee matkalle, mutta silloin on tarkoitus pysyä kiltisti ilmakehän sisäpuolella.

Matkan avaruuteen pitäisi olla turvallinen, sillä astronautit, jotka näitä turistilentoja lentävät, ovat saaneet Yhdysvaltain ilmailuhallinnolta sertifikaatin kaupallisten lentojen harjoittamiseen.

Wired-lehti muistuttaa, että myös Venäjä tarjoaa turistilentoja avaruuteen haluaville. Ensimmäinen avaruusturisti, yhdysvaltalainen monimiljonääri Dennis Tito matkusti Kansainväliselle avaruusasemalle venäläisen Sojuz TM 32 -lennon mukana vuonna 2001. Tito maksoi kymmenpäiväisestä avaruuslennostaan 20 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Titon jälkeen ainakin kuusi muuta varakasta henkilöä on tehnyt samoin.

Voidaan ehkä sanoa, että avaruuteen pääseminen on monipuolistunut, mutta tavallisen matti meikäläisen näkökulmasta ei ehkä sittenkään helpottunut. Edelleen vaaditaan useimmiten ainakin tietoa, taitoa, rutkasti rahaa ja aimo annos onnea astronautiksi tai avaruuteen pääsemiseksi.

(MTV3)

Wikipedian mukaan astronautti on yhdysvaltalaisen määritelmän mukaan ihminen, joka on käynyt yli 50 mailin (n. 80 km) korkeudessa.

Yleensä astronautti on lentänyt Mercury-, Gemini-, Apollo-avaruuskapselilla tai avaruussukkulalla, mutta myös Yhdysvaltain ilmavoimien ja NASAn X-15-rakettilentokoneen ja yksityisen SpaceShipOne-aluksen koelentäjät ovat saaneet astronautin statuksen lentämällä rakettilentokonetta tarpeeksi korkealla, ts. avaruudessa. Ilmeisesti pieni osa NASAn nykyisistä - ja vuosien 2011-2015 aikana lentävistä - yhdysvaltalaisista astronauteista on lentänyt vain venäläisen Sojuz-avaruusaluksen kyydissä.

Lue myös:

    Uusimmat