Halonen kotouttamisesta: Nuoria miehiä rauhoittaa kun vaimot ja anopit tulevat mukana

Halonen: Vaimo, lapset ja anoppikin tärkeitä kotoutumisessa 6:55

Presidentti Tarja Halosen mukaan erityisesti nuorten turvapaikanhakijamiesten kotouttamisessa on tärkeää, että heidän perheensä tulisi mukana Suomeen.

– Vaikka perheen myötä tulijoiden määrä nousee, niin jokainen voi ajatella, että jos 20-30 -vuotias mies on täällä yksinään, niin onhan se ihan erilaista jos saa vaimonsa ja lapsensa ja mahdollisesti anoppinsa mukaan – silloin tulee lähikontrollikin toisenlaiseksi. Tämä on kotitekoinen ajatteluni, joka sopii yhteen myös YK:n pakolaisjärjestön tavoitteisiin ja päämääriin, sanoi Halonen MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Hän lisäsi myös, että kotouttamisessa pitäisi hyödyntää eläkkeelle jääneiden ammattilaisten sekä tänne jo aiemmin tulleiden maahanmuuttajien tietotaito. Halonen kertoo puhuneensa asiasta epävirallisessa entisten kansanedustajien tapaamisessa muutama viikko sitten.

– Meillä on paljon hyviä ihmisiä, esimerkiksi entisiä kansanedustajia, ja monia muita, jotka ovat eläkkeellä ja tuntevat läpikotaisin suomalaisen yhteiskuntajärjestelmän. Heidät pitäisi sitouttaa kertomaan maahantulijoille millainen maa Suomi on, ja millaiset säännöt täällä on. Heidät pitäisi ottaa vapaaehtoistoimintaan mukaan heti alussa.

– Meillä on myös hyviä maahan muuttaneita ihmisiä, joiden perheistä parhaat – tai onnekkaimmat – ovat itse kansanedustajia, kuten Nazima [Razmyar, sdp.].

– Pitäisi käyttää täällä syntyneiden ja tänne aiemmin muuttaneiden verkostoa tekemään maahanmuuttajille selväksi, että mihin he ovat tulleet, Halonen summasi.

Halonen arvioi, että suurin osa maahantulijoista on työntekoon motivoituneita.

– Valtaosa heistä on nuorehkoja, varsin keskiluokkaisia ihmisiä, jotka ovat tottuneet tekemään töitä. He ovat lähteneet kotimaistaan pois saman pelon vuoksi, joka nyt nakertaa Eurooppaa. Heidän pitäisi olla motivoituneita ihmisiä, sanoi Halonen.

Presidentti Halonen: Turvallisen maan kriteeri on arveluttava 9:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja