Hallitus suunnittelee valmiuslakiin turvautumista – tarkoituksena neljän pykälän käyttöönotto, myös rokotusjärjestystä saatetaan muuttaa

2:04
Katso myös video Kymmenen uutisista: Valmistelussa neljän eri valmiuslain pykälän käyttö - päätöksiä perjantaina.

Hallituksen tavoitteena on päättää valmiuslain käyttöönottoasetuksista perjantaina, jonka jälkeen ne annetaan eduskunnalle. Hallitus keskusteli keskiviikkona neljän pykälän käytöstä. Myös rokotusjärjestyksen muuttamista suunnitellaan.

Valtioneuvoston kanslia kertoi neuvotteluiden päätyttyä, että valmiuslain käyttöönottoasetusten valmistelua jatketaan. Tiedotteen mukaan keskustelut liittyivät sosiaali- ja terveydenhuollon osalta sote-yksiköiden toiminnan ohjaamiseen sekä kiireettömän hoidon määräaikojen joustoihin.

Tähän liittyvät pykälät olivat käytössä jo viime keväänä.

Sen sijaan uusina lisäyksinä mukana ovat myös valmiuslain pykälät 106 ja 107, joiden käyttömahdollisuuksista on kiistelty viime aikoina. Hallitus ilmoitti niiden käyttöön ottamisesta soveltuvin osin jo maanantaina poikkeusolojen toteamisen yhteydessä, mutta vetäytyi suunnitelmasta oikeusoppineilta saamansa kritiikin jälkeen. hallituksen saamaa lainopillista ohjausta niiden soveltamista ei pidetty mahdollisena ilman itse valmiuslain käyttöä.

Hallituksen näkemyksien mukaan tiettyjä pykälissä olevia säännöksiä olisi ollut välttämätöntä alkaa soveltaa heti poikkeusolojen toteamisen jälkeen.

Kiistellyt pykälät koskevat hallintoviranomaisten viestintää ja viranomaisten toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa.

Alla on eritelty tarkemmin valmiuslain toimivaltuudet, joita suunnitellaan otettavan käyttöön:

  • 86 §, sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden toiminnan ohjaaminen
  • 88 §, 1 kohta, kiireettömän hoidon määräaikojen noudattaminen
  • 106 §, 1 momentti, hallintoviranomaisten viestintä poikkeusoloissa
  • 107 §, toimivallan ratkaiseminen.

Rokotusjärjestyksen muuttaminen

Hallituksella on myös valmius muuttaa rokotusjärjestystä, jos kuntavaalit pidetään ajallaan. Vahvistettua rokotusjärjestystä voidaan muuttaa valtioneuvoston asetuksella.

- Mikäli vaalit pidetään ajallaan, hallituksella on valmius muuttaa rokotusjärjestystä. Koronarokote voidaan antaa kotiäänestystä suorittaville vaalitoimitsijoille. Sen lisäksi kunnat huolehtivat riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden vaalitoimitsijoiden rokottamisesta hyvissä ajoin, hallituksen tiedotteessa kerrotaan.

Lue lisää rokotusjärjestyksen muuttamisesta: Hallitus muuttaa rokotusjärjestystä kuntavaalien takia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja