Mainos

Hallitus päätti vankiloiden kohtaloista - Konnunsuo sulkee ovensa

Hallitus on päättänyt lakkauttaa Konnunsuon vankilan vuoden 2012 jälkeen ja supistaa vankipaikkoja Pelson vankilassa.

Konnunsuon vankila on perustettu vuonna 1918. Vankila toimii Kaakkois-Suomen aluevankilan alueella sakko- ja vankeusvankien täytäntöönpanovankilana. Vankilaan mahtuu 195 miesvankia ja talossa on myös 10 naisvankipaikkaa.

Hallituksen iltakoulu päätti myös toisen kiistakapulan, Peson vankilan, kohtalosta. Suunnitelmissa on supistaa Pelson vankila 120-paikkaiseksi suljetuksi laitokseksi. Tällä hetkellä Pelson vankilassa on 209 vankipaikkaa. Keskivankiluku toissa vuonna oli 194. Pelsoon sijoitetaan vankeja entisen Vaasan, Oulun ja Lapin läänin alueelta.

Oikeusministeri Tuija Brax perusteli vankiloita koskevia päätöksiä vankeinhoitolaitoksen rahoitustilanteella. Tämä tarkoittaa sitä, että vankiloiden suuriin remontteihin ei ole mahdollisuuksia. Braxin mukaan kyse oli ennen muuta aluepoliittisesta ratkaisusta.

Rikosseuraamusvirasto esitti viime marraskuussa Konnunsuon ja Pelson suljettujen vankiloiden lakkauttamista vuoteen 2012 mennessä. Alunperin rikosseuraamusviraston tarkoituksena oli lakkauttaa kuusi vankilaa. Hallitus lykkäsi viime vuoden lopussa iltakoulussaan päätöstä vankiloiden kohtalosta tammikuulle. Tuolloin oikeusministeri Brax halusi ensin kartoittaa vankeinhoidon kokonaistilanteen ennen päätösten tekemistä.

Konnunsuo mykistynyt

Konnunsuon kohtalosta liikkui vielä aiemmin päivällä tietoja, joiden mukaan laitos voisi säilyä.

Nyt vankilan johtaja Lea Lehtonen on huolissaan vankilan noin 140 työntekijästä. Hän ei usko, että kovinkaan moni voi perhesyiden ja taloudellisten sitoumusten vuoksi vaihtaa paikkakuntaa.

- Talot, tilat, maat ja mannut ovat täällä. Ei täältä niin vain jonnekin satojen kilometrien päähän työpaikan perässä lähdetä. Ehkä se joillekin nuorille työntekijöille onnistuu, joilla ei vielä ole näitä sitoumuksia.

Konnunsuon vankila on ollut pitkään nykyisin Lappeenrantaan kuuluvan Joutsenon suurimpia työnantajia. Lehtonen sanoo olevansa se, joka lopuksi sammuttaa Konnunsuolta valot.

- Vankilan alasajoa ei heti ryhdytä puuhaamaan, huomenna on tärkeintä yrittää pysyä kasassa, hän huokaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.