Mainos

Hallitus haluaa säilyttää Itä- ja Pohjois-Suomen EU:n ykköstuen piirissä

Suomi haluaa säilyttää maan pohjoiset ja itäiset osat EU:n korkeimman aluetuen eli tavoite 1:n piirissä myös tulevalla rahoituskaudella. Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi tänään Suomen tavoitteita kaudelle 2007-2013. Tukien säilyttäminen määriteltiin kynnyskysymykseksi.

Pohjois- ja Itä-Suomi ylittävät EU:n korkeimpien tukien kriteerinä pidetyn rajan, eli niiden BKT on jo korkeampi kuin 75 prosenttia EU:n keskiarvosta. Suhteellinen vauraus kasvaa entisestään, kun EU:n kymmenen uutta ja köyhää jäsenmaata liittyy unioniin ensi vuonna. Suomi aikoo kuitenkin vedota liittymissopimukseen vuodelta 1994 ja siihen, että harva asutus, vaikea ilmasto ja pitkät välimatkat aiheuttavat pysyvää haittaa.

Kuluvalla rahoituskaudella Suomi saa vuosittain noin 300 miljoonaa euroa EU:n alue- ja rakennetukia. Tästä ykköstuet muodostavat vajaat puolet.

EU:n tulevasta rahoituskehyksestä on määrä alkaa neuvotella ensi vuonna. Tavoite on, että paketti saataisiin sovituksi ennen vuoden 2005 loppua. Jos asiat mutkistuvat, voivat päätökset siirtyä vuodelle 2006 ja jopa Suomen puheenjohtajakaudelle loppuvuonna 2006. Se aiheuttaisi kuitenkin vakavia ongelmia tukiohjelmien toimeenpanoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.