Mainos

Hallitus etenee leikkauspakettinsa kanssa – Pääministeri antoi silti lisäaikaa neuvotteluille

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on pyytänyt työmarkkinaosapuolia jatkamaan neuvotteluja, vaikka osapuolet eivät ole päässeet sopuun viiden prosentin tuottavuusloikasta.

– Hallitus etenee oman viiden prosentin kustannuskykypaketin kanssa aikataulun mukaan, eli keskiviikkona on tiedonanto ja tämän jälkeen hallitus kokoontuu tarkentamaan tiedonantoa, Sipilä sanoi.

Hallituksen suunnitelmien etenemisen lisäksi Sipilä toivoo työmarkkinaosapuolia jatkamaan keskusteluja.

– Pyrkimystä olisi saada ratkaisua kustannuskilpailukykyhyppyyn ja palkkamalttiin yhtäaikaa. Tämä on uusi osa, johon pyrimme nyt lähiviikkojen aikana.

Sipilä toivoo, että ratkaisu syntyisi lähiviikkoina. Pöydälle on saatu hänen mukaansa paljon konkretiaa, mutta ei vielä koko ratkaisua.

Kaikki työmarkkinajohtajat kertovat olevansa valmiita jatkokeskusteluihin

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan päätös keskustelujen jatkamisesta tehtiin äskettäin.

– Tässä on tarkoitus yhdistää työmarkkinakierros ja hallituksen kilpailukykytavoitteet. Katsotaan löydetäänkkö tästä kokonaisuudesta ratkaisuja. Saisimme aika pitkän näkymän eteenpäin tämän ratkaisun myötä. Tässä on monta asiaa auki, joihin yritetään sitten löytää ratkaisua.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan EK tavoittelee seuraavaa palkkaratkaisua liittokohtaisena kierroksena, ei keskitettynä palkkaratkaisuna.   

– Meillä on reiluksi vuodeksi sovittu palkkaratkaisu. Tutkailemme löytyykö joku sellainen tapa, jota voisimme keskusjärjestönä tukea. Sitä sitten katsotaan lähiviikkojen aikana. 

Jo aikaisemmin epäiltiin, että työmarkkinajärjestöillä ei ole esittää yhteistä vaihtoehtoa hallituksen esittämiin leikkauksiin. Sipilän mukaan työmarkkinaosapuolilta on tullut kuitenkin hyviä ehdotuksia, joita kannattaa jatkaa.

Pääministeri Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström olivat yhdessä työmarkkinajärjestöjen edustajien kanssa kertomassa asiasta tiedotustilaisuudessa. 

Häkämiehen mukaan paketti jäi yhä kiinni SAK:sta, muut neljä järjestöä olisivat olleet jo tänään valmiita yhteiseen ratkaisuun.  

Hallitus tarkentaa vielä tänä iltana oman kiristyspakettinsa sisältöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.