Hallitus asetti 141-valmisteluille takarajan

Suomi esittää, että uusi tukijärjestelmä olisi kuuden vuoden mittainen eikä neljä vuotta kuten tähän asti.

Neuvottelut Etelä-Suomen kansallisesta maataloustukipaketista saatetaan loppuun viimeistään ensi viikon perjantaina. Hallitus asetti tänään takarajan tuottajajärjestöjen MTK:n ja SLC:n kanssa käytäville neuvotteluille.

Maatalousministeriö ja järjestöt eivät vielä tällä viikolla päässeet yhteisymmärrykseen EU:n komissiolle jätettävästä ehdotuksesta.

Jos sopua ei synny, tekee hallitus itse oman ehdotuksensa tukipaketista. Eteläisen Suomen kansallinen maataloustuki eli ns 141-tuki on katkolla vuodenvaihteessa. Suomi esittää, että uusi tukijärjestelmä olisi kuuden vuoden mittainen eikä neljä vuotta kuten tähän asti.

Suomen tuet pitää hyväksyttää lopullisesti EU:n komissiossa. Tukia halutaan maksaa kuten tähänkin asti kotieläintaloudelle, puutarhataloudelle ja kasvintuotannolle.

Kiistanalainen kysymys neuvotteluissa on tukien kytkeminen tuotantoon. Suomi haluaa pitää tästä periaatteesta kiinni mahdollisimman pitkään, kun taas komissio haluaa irrottaa ne toisistaan ja mieluiten lopettaa koko 141-tukijärjestelmän.

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on varoittanut, että tukien ja tuotannon irrottaminen uhkaa johtaa näennäisviljelyyn.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat