Hallituksessa jälleen riita maahantulorajoituksista: ”Onko STM nykyään itsevaltainen?”

1:46
MTV kertoi eilen, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on kiristämässä juuri lievennettyjä matkustusrajoituksia lain tulkintakikkailulla.

Hallituksessa on kiistaa maahantulorajoitusten lievennyksistä. MTV Uutisten tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esittävät koronaturvallisten maiden määritelmään tiukennuksia.

Tämä tarkoittaisi hallituslähteiden mukaan käytännössä Suomeen suuntautuvan vapaan matkailun estämistä. Hallitus päättää asiasta huomenna.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää MTV Uutisten mukaan rajaksi tiukkaa 10 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa. Nykyinen matalan ilmaantuvuuden raja on 25 koronatapausta kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohden. EU puolestaan suosittelee vapaan matkustamisen rajaksi 50 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Tällä hetkellä Euroopasta voisi Kiurun tiukennuksilla matkustaa vain Islannista, San Marinosta, Romaniasta, Vatikaanista, Maltalta, Puolasta ja Albaniasta ilman testauksia rajalla.

Esitys tuli täytenä yllätyksenä – THL eri linjoilla

Hallituksessa Krista Kiurun esitystä vastustavat keskusta ja RKP. Muut hallituspuolueet ovat valmiita kuittaamaan esityksen. 

– Esitys tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Käytännössä esitys sulkisi rajat vapaalta matkustukselta, hallituslähde arvioi.

Esimerkiksi vihreät eivät vastusta Kiurun esitystä, kun samalla luovutaan EU:n arvostelemasta sisärajavalvonnasta heinäkuun aikana.

Hallituskumppanit ihmettelevät STM:n tiukkaa rajatulkintaa, koska esimerkiksi THL on ollut ministeriön kanssa eri mieltä.

– THL ei ole nähnyt perusteita 10 ilmaantuvuusluvulle, vaan THL:n kanta on ollut 25, hallituksesta kerrotaan.

– Onko STM jo niin itsevaltainen, ettei se enää kuuntele THL:ää? hallituslähde syyttää.

Kiurun kosto?

Eduskunta hyväksyi perjantaina lain, jolla on tarkoitus helpottaa Suomeen kohdistuvaa matkailua terveysturvallisesti. Laissa määritellään rokotusten, sairastetun taudin ja ennakkotestien vaikutukset Suomeen tulon pelisääntöihin.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lievensi hallituksen alkuperäistä esitystä matkustusrajoituksiksi useasta kohtaa. Yksi merkittävä muutos oli, että yhden rokoteannoksen saaneet voisivat tulla Suomeen ilman ennakkotestiä ja yhdellä testillä maahantulon jälkeen. Valiokunnan demarijäsenet vastustivat muita lievennyksiä hallituksen esitykseen, paitsi lain voimassaolon lyhentämistä lokakuun puoliväliin asti.

Suomeen saisi matkustaa turvallisiksi katsotuista maista vapaasti, mutta mietintöön ei kirjattu ilmaantuvuusrajaa. Valiokunta piti itsestäänselvyytenä, että nykyistä rajaa, 25 koronatapausta kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohti, noudatetaan tai jopa lievennettäisiin lähelle EU-suositusta.

Eduskunnassa ihmetellään uutta tiukkaa linjaa ja pidetään sitä Kiurun kostona valiokunnan tekemien lievennysten vuoksi.

Riittävätkö resussit kaikkien testaamiseen?

Tiukennus tarkoittaisi, että myös testien määrää pitäisi kasvattaa rajusti.

– Pitää miettiä tarkemmin, miten resurssit kohdennetaan. Käytännössä ei ole mahdollista testata tiukennusten tuomia määriä matkustajia, hallituslähde sanoo.

Ministeri Kiuru haluaa, että maahantuloa säätelevät tiukka ilmaantuvuusluku olisi voimassa elokuun loppuun asti.

Jos tiukempi raja kuitenkin tulee voimaan, keskusta ja RKP yrittävät edes lyhentää esityksen voimassaoloaikaa.

– Tästä kestosta nyt ainakin käydään hallituksessa keskusteluja, hallituslähde sanoo.

– Elokuun alussa viimeistään pitäisi siirtyä ilmaantuvuusluvussa 25 koronatapaukseen, toinen uutisten tavoittama lähde vaatii.

Matkailualalle vapaan maahantulon tiukennus olisi taas uusi takaisku. Esimerkiksi Finnairille tiukennus merkitsisi sitä, että lennot liikenteellisesti tärkeistä Saksasta ja Italiasta jäisivät rajoitusten piiriin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja